För att göra den här underbara nougaten krävs det att man har en termometer och en våg. Den kan tyckas lite krånglig att göra men är man bara noggrann så går det bra. Och den är väl värd besväret!
Glykos kan köpas på apotek.
- Ingredienser
Strösocker 50 g Äggvita 220 g (ca 6 ägg) . Honung 350 g Strösocker 1000 g Glykos 350 g . Fikon 200 g Pumpakärnor 200 g Hasselnötter, rostade 200 g Solroskärnor 100 g Florsocker - Så gör du
Vispa 50 g socker och äggvitan till en fast maräng. Du ska kunna vända på bunken utan att den rinner ut. Använd en bunke som tål värme och vispa gärna i en matberedare.
Värm sedan honung, 1000 g socker och glykos i en kastrull. När sockerlagen når 117 grader hälls den i en tunn stråle ner i marängen som vispas under tiden. Vispa på tills nougaten svalnat något och blivit vit och glansig (ca 10 minuter). Du kan känna på bunken när den börjar bli kall.
Hacka fikon, pumpakärnor, nötter och solrosfrön grovt och blanda ner dem i nougaten. Pudra en form med florsocker och häll ut nougaten i formen. Skär den i bitar när den fortfarande är lite varm och inte har stelnat helt.
Ingredienser | |
Strösocker | 50 g |
Äggvita | 220 g (ca 6 ägg) |
. | |
Honung | 350 g |
Strösocker | 1000 g |
Glykos | 350 g |
. | |
Fikon | 200 g |
Pumpakärnor | 200 g |
Hasselnötter, rostade | 200 g |
Solroskärnor | 100 g |
Florsocker |
Så gör du
Vispa 50 g socker och äggvitan till en fast maräng. Du ska kunna vända på bunken utan att den rinner ut. Använd en bunke som tål värme och vispa gärna i en matberedare.
Värm sedan honung, 1000 g socker och glykos i en kastrull. När sockerlagen når 117 grader hälls den i en tunn stråle ner i marängen som vispas under tiden. Vispa på tills nougaten svalnat något och blivit vit och glansig (ca 10 minuter). Du kan känna på bunken när den börjar bli kall.
Hacka fikon, pumpakärnor, nötter och solrosfrön grovt och blanda ner dem i nougaten. Pudra en form med florsocker och häll ut nougaten i formen. Skär den i bitar när den fortfarande är lite varm och inte har stelnat helt.
Måste nog ha högre temperatur på sockerlagen typ 148 grader, annars blir nougaten kladdig..
Hej testade att göra Fransk nougat, men tyvärr blev det en kletig massa som ej stelnar. Går det att rädda nougaten, tex. koka den igen? Kladdet är ju väldigt gott 🙂
Åh, ärligt talat så vet jag inte om det går. Vad tråkigt att det blev misslyckat. Men bra att det smakar gott i alla fall. 🙂
en god resept