Fullkornsris har en nötig och mustig smak som passar fint till både grönsaksrätter, kött och fisk. Det mättar gott och gör också gott för magen. Tänk på att inte salta förrän i slutet av koktiden, annars kan det vara svårt att få riset riktigt mjukt.

Ingredienser
Fullkornsris1 dl
Vatten2 dl
Salt
Så gör du

Skölj riset i ljummet vatten. Beräkna 0,5 dl ris per portion. Ta en del ris och två delar vatten. Koka upp, rör om och lägg på locket. Låt det sedan sjuda på mycket låg värme i 40-45 minuter. Salta när ungefär 10 minuter av koktiden kvarstår. (Kolla när du lyfter på locket om det finns tillräckligt med vatten kvar. Ser det torrt ut kan du tillsätta en skvätt till, gärna kokande.)

Om man vill kan man blötlägga riset i några timmar för att förkorta koktiden. Koka då riset i blötläggningsvattnet.

Ingredienser

 
Fullkornsris1 dl
Vatten2 dl
Salt

Så gör du

Skölj riset i ljummet vatten. Beräkna 0,5 dl ris per portion. Ta en del ris och två delar vatten. Koka upp, rör om och lägg på locket. Låt det sedan sjuda på mycket låg värme i 40-45 minuter. Salta när ungefär 10 minuter av koktiden kvarstår. (Kolla när du lyfter på locket om det finns tillräckligt med vatten kvar. Ser det torrt ut kan du tillsätta en skvätt till, gärna kokande.)

Om man vill kan man blötlägga riset i några timmar för att förkorta koktiden. Koka då riset i blötläggningsvattnet.

Utskriven 2019-06-27 från: http://www.saltakvarn.se/recept/fullkornsris/

    • Hej Daniel! Jag har kokat vårt fullkornsris i riskokare och det gick fint! Var noga med att inte salta förrän i slutet av koktiden bara, för då kan det vara svårt att få riset mjukt. Man kan behöva anpassa koktid och vattenmängd, men det lär man sig snabbt.

      Svara
    • Hej! Det beror på hur länge riset har legat i blöt. Koktiden kan också skilja sig lite mellan olika skördar. Bäst är att prova sig fram. Men ca 30 minuter skulle jag gissa på. Vänligen/Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Fullkornsris

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig