Man kan grodda mängder av frön och baljväxter. De som passar extra bra är: Adzukibönor, Mungbönor, Gröna Linser, Kikärter och Sojabönor. Groddar av kikärter och sojabönor ska förvällas innan de serveras.

Ingredienser
Till exempel mungbönor1 dl
Så gör du

Skölj 1 dl bönor, linser eller kikärter och blötlägg över natten. Häll bort vattnet och skölj dem igen. Låt burken stå under en handduk, gärna upp och ned med nät över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt. Skölj sedan groddarna 2 – 3 gånger per dag. Efter 4 – 5 dagar är groddarna klara. Ställ dem nu i fönstret så blir de vackert gröna. Förvara groddarna i kylen. Hållbarhet ca 5 dagar.

Groddarna är riktiga små energibomber, fulla med vitaminer och mineraler.

Ingredienser

 
Till exempel mungbönor1 dl

Så gör du

Skölj 1 dl bönor, linser eller kikärter och blötlägg över natten. Häll bort vattnet och skölj dem igen. Låt burken stå under en handduk, gärna upp och ned med nät över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt. Skölj sedan groddarna 2 – 3 gånger per dag. Efter 4 – 5 dagar är groddarna klara. Ställ dem nu i fönstret så blir de vackert gröna. Förvara groddarna i kylen. Hållbarhet ca 5 dagar.

Groddarna är riktiga små energibomber, fulla med vitaminer och mineraler.

Utskriven 2020-11-26 från: http://www.saltakvarn.se/recept/grodda/

  • Hej Solrosen
   Det ska gå att grodda fullkornsris, dock har jag själv aldrig testat. Vad jag förstår så blötläggs riset först minst 8 timmar, gärna mer och sedan sköljs det på precis samma vis som vid groddning av tillexempel Mungbönor.
   Lycka till och hör gärna av dig och berätta hur det gick:)
   Med vänlig hälsning/Eleonor

   Svara
 1. Hej!
  Provade att grodde Adzukibönor och har haft dem lite i ljus (o rätt länge kanske 1-2 veckor men sköljt dem noga 2-3 ggr per dag) Det bildades blad och rötter. Är dessa ok att äta? Behöver jag koka upp dem/förvälla eller kan de ätas som de är?

  Svara
  • Hej!
   1-2 veckor känns lite länge tycker jag men det viktigaste är att man sköljer ordentligt så att den inte bildas bakterier.
   Groddarna är färdiga när de grott och fått bladanlag/blad och rotanlag/rot.
   Man behöver inte koka groddar av adzukibönor men kan kan förvälla dem om man vill.
   Groddar av kikärter och sojabönor bör alltid förvällas.

   Svara
 2. Hej.
  Exakt vad är det som är så bra med att grodda? Jag menar, näringsin ehållet kan ju knappast förändras nämnvärt man tillför ju bara vatten? Stärkelse kan ju omvandlas i olika matvaror men för övrigt?
  Mvh
  /Anders

  Svara
  • Hej!
   Det finns många fördelar med groddning.
   Vid groddning aktiveras enzymer i fröet som frigör mineraler som då lättare kan tas upp av kroppen. Utan groddning eller blötläggning kanske du inte skulle tagit upp dessa mineraler alls trots att de finns i fröet/bönan.
   Det bildas C-vitamin som inte fanns i det torra fröet.
   Groddar innehåller fibrer och är lättsmälta.
   Groddar hjälper till att hålla syra-bas-balansen.
   Det finns som sagt många fördelar. Bara att googla om du vill veta mer =)

   Svara
   • Hej!
    Försöker hitta svar på om det går att enbart grodda kikärterna eller om man MÅSTE koka dem också. Jag tycker kikärter är mycket godare att tillaga från grodd, framför att laga mat på dem man köper på burk eller kokar själv. Men vill ju inte äta enbart groddade om de skulle vara skadliga på något sätt.
    (jag groddar dem minst fem dagar och oroar mig inte för salmonella, undrar mer över näringshämmande ämnen)

   • Hej Ellen
    Vi rekommenderar att groddade Kikärtor förvälls eller tex wookas innan förtäring. Helt råa Kikärtsgroddar kan vara lite hårdsmält för magen. Det är inte farligt, men vi är olika känsliga för detta. Du avgör själv hur du väljer att äta din groddade Kikärtor.
    Med vänlig hälsning/Eleonor

 3. Hej, vill köpa groddar av olika slag för att grodda hemma. Vilka har ni till försäljning och vilka fem skulle ni i första hand rekommendera=

  Svara
  • Vad roligt att du groddar, så kul att göra hemma och bra av många orsaker. Man kan grodda mängder av frön och baljväxter. De som passar extra bra är: Adzukibönor, Mungbönor, Gröna Linser, Kikärter och Sojabönor. Groddar av kikärter och sojabönor ska förvällas innan de serveras.

   Svara
   • Varför ska sojagroddar förvällas?
    Vad händer om jag äter dem råa?

   • Hej Pär. Det blir mer lättsmälta om du förväller dem. Annars finns det risk att man får ont i magen. Alla baljväxter innehåller antinutritionella ämnen som skyddar växten mot att bli uppäten av djur. Dessa måste man försöka få bort så mycket som möjligt, genom blötläggning, kokning, groddning etc. Vissa sorter har mer av dessa ämnen än andra.

 4. Jag har groddat mungbönor några gånger och dom blir oftast lite brun på slutet. Har dom i rumstemperatur under groddtiden och sköljt dom minst 2 går om dan, vad gör jag för fel?

  Svara
 5. Hej!
  Jag undrar om kikärtor och sojabönor som inte gror efter flera dagar fortfarande endast behöver förvällas i 5 minuter?

  Svara
  • Hej Maykel! Jag skulle råda dig att inte äta de här bönorna alls. Det finns risk att det utvecklas mögel när man försöker grodda och ingenting händer.

   Svara
 6. Hej!
  Groddbarheten på era kikärtor och sojabönor verkar inte vara 100%. Min fråga lyder, om jag har groddat kikärtor i 3 dagar, och sojabönor i 5 dagar (groddtiden för respektive enligt mina källor), där vissa har groddat ut väl och andra inte, räcker det fortfarande med en förvällning på 5 minuter på de utan ”groddsvans”?

  Svara
  • Hej!
   Jag har också försökt trodda sojabönor från Saltå kvarn utan resultat. Bönorna kom ursprungligen från Kina. Tror att dom avsiktligt behandlats med antigroddningskemikalie.

   Svara
   • Hej. Tråkigt att det inte fungerar. Som vi skrivit i ovan svar så tittar vi på möjligheten att köpa in vissa sorter med större groddbarhet. Våra produkter är ekologiska och är inte behandlade med någon kemikalie:)

 7. Jag köpte Saltås soljabönor för att grodda dem. Groddningstips finns på paketet. Bäst föredatum 07-07-2018, ursprung Kina. Jag är en van groddare och vet hur man gör. Efter tre dagar hade inget hänt. Istället började bönorna lukta väldigt illa. Stendöda! Min slutsats är att bönorna har behandlats på något sätt eller bestrålats. Jag tänker kasta dem. Kommentar?

  Svara
  • Hej Peter! Vad tråkigt att groddningen blev misslyckad. Så här är det, när vi köper in torra bönor har vi inte med kriteriet att bönorna ska gå att grodda. Det kan man ha, men då blir det ett annat pris på bönorna. Vi har valt att sälja bönor som i första hand ska blötläggas och kokas. Groddbarhet kan variera mellan olika batcher. Den beror bland annat på hur länge bönorna har lagrats eller om grodden har blivit förstörd på något sätt (t ex vid skalning eller tvätt). Vissa batcher går jättefint att odla, andra inte alls. Jag förstår om det blir lite missvisande med ett groddrecept på förpackningen. Bönorna är inte besprutade, det behöver du inte oroa dig för. Släng dem inte, koka dem istället, de är jättegoda.

   Svara
   • Ja, det är i allra högsta grad missvisande att ha ett groddrecept på en förpackning med bönor som inte går att grodda.

   • Vi ska titta över det här Peter, tack för att du gjorde oss uppmärksamma på det.

   • Hej Tommy. Vi har en värdering på Saltå Kvarn att det är viktigare hur något odlas än var det odlas. Genom att handla bra ekologiska produkter från andra länder vill vi ge en signal till svenska odlare att det finns en stark efterfrågan på ekologisk mat och på så sätt öka den ekologiska odlingen i Sverige.

    Det är svårt att generalisera om ett så stort land som Kina och dess 1,3 miljarder invånare. Det finns stora områden i Kina som är svårt nedsmutsade och där luften, marken och vattnet inte är lämplig att leva i eller odla mat. Men det finns också områden där marken aldrig har odlats icke-ekologiskt och som ligger långt ifrån de områden som är förstörda. Vi menar att vi inte handlar med ett land, utan med en leverantör. Genom att köpa bra produkter, från en bra leverantör kan vi ge incitament för en hållbar matproduktion i Kina

    Ungefär fyra procent av våra produkter kommer från Kina. Främst från Inre Mongoliet och nordöstra Kina. Oavsett ursprungsland så är principen för den ekologiska kontrollen densamma – en oberoende ekologisk certifierare kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Analyser tas på varje batch vid leverans till produktionsanläggningen i Kina. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler. Analyser görs på bland annat tungmetaller, pesticider och mikrobiologi. Vi gör även själva analyser stickprovsvis.

    Vid vårt senaste besök hos odlarna i Kina skrev vi flera blogginlägg om förhållandena där. Läs dem gärna om du vill veta mer!

    http://www.saltakvarn.se/2016/03/17/mat-fran-hela-varlden-eller-hur-ar-viktigare-an-var/

    http://www.saltakvarn.se/2016/03/21/i-en-galax-langt-langt-borta/

    http://www.saltakvarn.se/2016/03/30/mat-odlas-av-manniskor/

    http://www.saltakvarn.se/2016/04/07/bovete-urgammalt-fro-pa-frammarsch/

    http://www.saltakvarn.se/2016/04/14/hirs-gras-utan-gluten/

    http://www.saltakvarn.se/2016/04/21/solrosen-ett-litet-universum-av-blommor/

 8. Jag är besviken på att här inte står ett ord om att mycket som ska groddas behöver pastöriseras först, för att vara på den säkra sidan för salmonella m.m.

  Svara
  • Det är väl bara att pastörisera om du är så himla rädd. Jag har groddat i år utan att pastörisera och det har gått bra. Man gjorde mycket så förr utan att dö. Jag är så himla nöjd med att det inte står ett ord om pastörisering här för det behövs inte. Om du inte så klart vill döda lite näring.

   Svara
   • De bönor som vi köper in analyseras alltid för salmonella innan de levereras till oss. Men man bör alltid vara noga med hygienen när man groddar och inte förvara groddarna för länge innan man äter upp dem. De företag som groddar fröer och bönor för att sälja groddar brukar ytpastörisera fröna. Om man är orolig sägs det att man kan lägga fröna i en sil och skölja dem i rikligt med kallt vatten innan de sedan doppas i 80-85 gradigt vatten i 30 sekunder. Rör om ordentligt under upphettningen och kyl sedan snabbt ned fröna under rinnande kallt vatten.

 9. hej
  jag har groddat i 50 år tid.
  alla älskar mina groddar.
  vart har mungbönorna tagit vägen?
  det är tomt på hyllorna i affären.
  gott nytt groddår– anders

  Svara
  • Hej Anders! Mungbönorna är tyvärr slut för tillfället. Och vi vet ännu inte när vi kommer att få in dem igen.

   Svara
   • Men ta då då reda på när leverans av mungbönot kan ske så Era kunder får besked!

   • Hej Tommy! Det här är en gammal tråd, det var två år sedan mungbönorna var slut. De finns på Coop.

 10. Jag har ofta groddat gula ärter för att ha i sallad. Fin ärtsmak. Grodden ska dock helst inte bli längre än ärtans diameter för då blir ärtgroddarna beska.

  Svara
  • Hej Nyponrosen! Torkade gröna ärter skulle verkligen passa oss. Jag meddelar vår inköpsavdelning om ditt önskemål.

   Svara
 11. Jag önskar att ni anger om fröna/säden är möjlig att grodda på alla förpackningar 0där det är möjligt. Är väl onödigt att alla kunder ska behöva experimentera själva. T ex går det utmärkt att odla solrosskott med solrosfröna trots att de är skalade. Kan ju vara bra att det står på förpackningen.

  En lista här på hemsidan över allt som går att groddda eller odla skott på skulle också vara bra, så man kan variera.

  Svara
  • Hej Lena! Du har en bra synpunkt! När vi köper in bönor, kärnor och fröer från våra producenter har vi inte som krav att produkten ska gå att grodda. Om en produkt köps in för att den ska fungera för groddning säkerställs att 95 % av batchen har grodden kvar. Detta är egentligen mest en fråga om tillgång, det kan vara svårt att hitta partier som håller den kvalitet vi önskar och som dessutom är groddbar. Våra produkter kan variera mellan olika batcher. Vissa batcher gror fint och andra inte. Om en produkt skalas finns det stor risk att grodden skadas. Det här är anledningen till att vi inte skriver något på förpackningarna. Men en lista på lite säkrare och mindre osäkra groddbara produkter här på vår hemsida är en god idé!

   Svara

Skriv en kommentar om Grodda

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig