4 portioner
En mjuk och krämig linssoppa som får en härlig färg av gröna ärter. Soppan toppas med persiljesalsa och rostade solroskärnor.
- Ingredienser
Gröna linser 1 dl Solroskärnor 1 dl Flingsalt Persilja 1/2 kruka Schalottenlök 3 st Olivolja Classico 1 msk Grönsaksbuljong 1 tärning Gröna ärter (frysta) 5 dl Vitt vin 2 dl Vatten 8 dl Grädde 1 dl Salt 1/2 tsk Svartpeppar en nypa - Så gör du
Skölj linserna och blötlägg dem i dubbel mängd vatten i tre timmar. (Det går också bra att använda färdigkokta linser. Dessa behöver inte blötläggas, bara sköljas.)
Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut solroskärnorna på en bakpappersklädd ugnsplåt. Strö över salt och rosta i 10-15 minuter, låt svalna.
Hacka persiljan och blanda i en skål tillsammans med olja. Låt stå till servering.
Hacka löken i stora bitar, hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken. Tillför buljongtärningen, linserna och ärterna. Låt fräsa i någon minut, häll över vinet. Låt puttra i 5 minuter och slå sedan på vattnet. Låt koka i 10 minuter (eller tills linserna är mjuka). Mixa soppan slät, tillför grädde och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med persiljesalsan och de rostade solroskärnorna.
Ingredienser | |
Gröna linser | 1 dl |
Solroskärnor | 1 dl |
Flingsalt | |
Persilja | 1/2 kruka |
Schalottenlök | 3 st |
Olivolja Classico | 1 msk |
Grönsaksbuljong | 1 tärning |
Gröna ärter (frysta) | 5 dl |
Vitt vin | 2 dl |
Vatten | 8 dl |
Grädde | 1 dl |
Salt | 1/2 tsk |
Svartpeppar | en nypa |
Så gör du
Skölj linserna och blötlägg dem i dubbel mängd vatten i tre timmar. (Det går också bra att använda färdigkokta linser. Dessa behöver inte blötläggas, bara sköljas.)
Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut solroskärnorna på en bakpappersklädd ugnsplåt. Strö över salt och rosta i 10-15 minuter, låt svalna.
Hacka persiljan och blanda i en skål tillsammans med olja. Låt stå till servering.
Hacka löken i stora bitar, hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken. Tillför buljongtärningen, linserna och ärterna. Låt fräsa i någon minut, häll över vinet. Låt puttra i 5 minuter och slå sedan på vattnet. Låt koka i 10 minuter (eller tills linserna är mjuka). Mixa soppan slät, tillför grädde och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med persiljesalsan och de rostade solroskärnorna.
Jättegod med många smaker! Jag förstärkte salsan med chili och koriander, soppan serverade jag med en sked surkål också. Perfekt smakbalans!
Åt den idag på etcetera i norrköping
Underbart god
Så roligt att höra Eva!
Lite missvisande att kalla soppan linssoppa då det är 5dl ärtor och bara 1 dl gröna linser.
Bra synpunkt Jenny. 🙂
Ännu mer missvisade att kalla soppan för “…med pumpakärnor” när sådana över huvud taget inte förekommer i receptet. Bra för mig, hade bara solroskärnor hemma! Jättegod soppa med tillägg av lite chili. Serverades med en klick turkisk joghurt i stället för grädden.
Hej!
Vilken miss och tack för att du uppmärksammade oss om det. Vi har korrigerat rubriken på receptet nu 🙂
Varför börjar ni inte sälja torkade gröna ärter nu när ingen annan längre säljer dem? De är jättegoda att grodda.
Bra idé Sofia, jag tar den vidare i företaget.