4 portioner

En mjuk och krämig linssoppa som får en härlig färg av gröna ärter. Soppan toppas med persiljesalsa och rostade solroskärnor.

Ingredienser
Gröna linser1 dl
Solroskärnor1 dl
Flingsalt
Persilja1/2 kruka
Schalottenlök3 st
Olivolja Classico1 msk
Grönsaksbuljong1 tärning
Gröna ärter (frysta)5 dl
Vitt vin2 dl
Vatten8 dl
Grädde1 dl
Salt1/2 tsk
Svartpepparen nypa
Så gör du

Skölj linserna och blötlägg dem i dubbel mängd vatten i tre timmar. (Det går också bra att använda färdigkokta linser. Dessa behöver inte blötläggas, bara sköljas.)

Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut solroskärnorna på en bakpappersklädd ugnsplåt. Strö över salt och rosta i 10-15 minuter, låt svalna.

Hacka persiljan och blanda i en skål tillsammans med olja. Låt stå till servering.

Hacka löken i stora bitar, hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken. Tillför buljongtärningen, linserna och ärterna. Låt fräsa i någon minut, häll över vinet. Låt puttra i 5 minuter och slå sedan på vattnet. Låt koka i 10 minuter (eller tills linserna är mjuka). Mixa soppan slät, tillför grädde och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med persiljesalsan och de rostade solroskärnorna.

Ingredienser

 
Gröna linser1 dl
Solroskärnor1 dl
Flingsalt
Persilja1/2 kruka
Schalottenlök3 st
Olivolja Classico1 msk
Grönsaksbuljong1 tärning
Gröna ärter (frysta)5 dl
Vitt vin2 dl
Vatten8 dl
Grädde1 dl
Salt1/2 tsk
Svartpepparen nypa

Så gör du

Skölj linserna och blötlägg dem i dubbel mängd vatten i tre timmar. (Det går också bra att använda färdigkokta linser. Dessa behöver inte blötläggas, bara sköljas.)

Sätt ugnen på 175 grader. Strö ut solroskärnorna på en bakpappersklädd ugnsplåt. Strö över salt och rosta i 10-15 minuter, låt svalna.

Hacka persiljan och blanda i en skål tillsammans med olja. Låt stå till servering.

Hacka löken i stora bitar, hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken. Tillför buljongtärningen, linserna och ärterna. Låt fräsa i någon minut, häll över vinet. Låt puttra i 5 minuter och slå sedan på vattnet. Låt koka i 10 minuter (eller tills linserna är mjuka). Mixa soppan slät, tillför grädde och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med persiljesalsan och de rostade solroskärnorna.

Utskriven 2019-04-19 från: http://www.saltakvarn.se/recept/gron-linssoppa-med-persiljesalsa-och-rostade-pumpakarnor/

  1. Jättegod med många smaker! Jag förstärkte salsan med chili och koriander, soppan serverade jag med en sked surkål också. Perfekt smakbalans!

    Svara
  2. Varför börjar ni inte sälja torkade gröna ärter nu när ingen annan längre säljer dem? De är jättegoda att grodda.

    Svara

Skriv en kommentar om Grön linssoppa med persiljesalsa och rostade pumpakärnor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig