2-3 portioner

En underbart mjuk och krämig gröt som ändå ger ett fint tuggmotstånd. Havrekross blötläggs över natten och gröten kokas sedan i mjölk. Gröt på havrekross är riktigt lyxigt att bjuda på till frukost och brunch.

Ingredienser
Havrekross1 dl
Havregryn1 dl
Salt1 krm
Mjölk3 dl
Vatten3 dl
Så gör du

Lägg havrekross i blöt i rikligt med vatten över natten. Sila bort vattnet, lägg havrekrossen i en kastrull med havregryn, salt, mjölk och nytt vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 20 minuter eller tills gröten blir mjuk och krämig men fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Rör om då och då. Servera med en klick honung och kall mjölk.

 

 

Ingredienser

 
Havrekross1 dl
Havregryn1 dl
Salt1 krm
Mjölk3 dl
Vatten3 dl

Så gör du

Lägg havrekross i blöt i rikligt med vatten över natten. Sila bort vattnet, lägg havrekrossen i en kastrull med havregryn, salt, mjölk och nytt vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 20 minuter eller tills gröten blir mjuk och krämig men fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Rör om då och då. Servera med en klick honung och kall mjölk.

 

 

Utskriven 2019-04-23 från: http://www.saltakvarn.se/recept/grot-pa-havrekross/

  1. Om man blandar krossen med mjölk eller yoghurt får man Overnight oats och kan äta dem direkt på morgonen. Om man blandar med vatten kvällen innan behöver de koka 10-20 min. Stämmer detta och i så fall, varför denna skillnad?
    Jag vill gärna ha varm gröt men inte lägga för mycket tid på matlagning på morgonen. Gör gröt på vanliga havregryn idag. Har tidigare gjort storkok på kross och fryst in i portioner, men det är ju lite mer pyssel och jag gick därför över till gryn igen.

    Svara
    • Hej Camilla! Nej, det stämmer inte riktigt. Havrekross behöver både blötläggning och kokning, det är inte rätt produkt att använda för overnight oats. Till det är det bättre att använda havregryn. Jag håller med dig om att det är fint med varm gröt så här års.

      Svara
  2. Har ätit havregrynsgröt sedan barnsben. Men detta var var en upplevelse för alla sinnen.
    Måste hitta en variant med kortare koktid, 20 minuter är lite långtid för den dagliga gröten.

    Svara
  3. Jag gör lite annorlunda. Lägger kross i blöt över natten i vatten så det täcker, men inte mycket mer. Lägger också i salt, kanel, nötter, torkad frukt etc. På morgonen fyller jag på med lite mer vatten och kokar upp. Behöver inte ens koka 10 minuter, mycket smidigt.

    Svara
  4. Förstår att man kan vinna guld med denna GRÖT
    Helt underbar produkt !!
    HEJA Saltå kvarn. Havrekross-gröt kan ätas med välbehag av Vuxna och av Barn.
    /Pralen

    Svara
  5. Här sitter jag på Sicilien med en stark espresso och en frasig croissant och längtar efter en skål gröt på havrekross!

    Svara

Skriv en kommentar om Gröt på havrekross

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig