4-6 portioner
Butternutpumpa när den är som bäst! Bakad i ugnen skuren som en hasselbackspotatis, penslad med balsamicoglaze. Runt om pumpan lägger du färdigkokt ris blandat med gröna linser så att det får bli både krispigt och segt. En fantastisk kombination både smak- och färgmässigt!
Linserna bidrar till rätten med skön struktur men även med proteiner, fiber, vitaminer och mineraler. Baljväxter bidrar också generellt till biologisk mångfald och de kräver inte så mycket resurser att odla. De hjälper även andra växter på åkern att få kväve, vilket betyder att man inte behöver använda lika mycket gödsel.
- Ingredienser
Svart ris 2,5 dl Gröna linser 2 burkar Fetaost 150 g Butternutpumpa 1 stor Olivolja classico Salt Peppar Balsamico bianco 2,5 dl Olivolja Classico 2 msk Lagerblad, delade 6 st Salvia, färsk En kruka Pumpakärnor Persilja, färsk, hackad Chili, färsk - Så gör du
Koka det svarta riset enligt instruktionen på förpackningen. Häll av och skölj linserna. Skär fetaosten i kuber.
Värm ugnen till 200 grader. Skala pumpan och dela den på längden i två delar. Gröp ur kärnorna. Smörj in delarna med olivolja, salta och peppra. Lägg pumpan på ett bakplåtspapper på en plåt med den flata sidan neråt och baka i ugnen i 15 minuter.
Koka under tiden ihop en glaze; koka balsamico i en kastrull tills den reducerat till halva mängden och blivit tjockflytande. Häll sedan i olivolja, salt och peppar.
Ta ut pumpan från ugnen och skär den i tunna skivor (men inte hela vägen ned, den ska fortfarande sitta ihop). Peta in lagerblad och salvia mellan skivorna.
Blanda ihop riset med linserna, tillsätt 1 msk olivolja och 2 msk glaze. Lägg risblandningen runt omkring pumpan på plåten. Strö över fetaosten. Pensla glaze på pumpan. Baka i ugnen i ytterligare 10 minuter. Pensla pumpan på nytt. Upprepa detta var tionde minut tills pumpan är mjuk och har fått fin färg och risblandningen är krispigt seg. Toppa pumpakärnor, färsk persilja, hackad chili och den glaze som är över.
Ingredienser | |
Svart ris | 2,5 dl |
Gröna linser | 2 burkar |
Fetaost | 150 g |
Butternutpumpa | 1 stor |
Olivolja classico | |
Salt | |
Peppar | |
Balsamico bianco | 2,5 dl |
Olivolja Classico | 2 msk |
Lagerblad, delade | 6 st |
Salvia, färsk | En kruka |
Pumpakärnor | |
Persilja, färsk, hackad | |
Chili, färsk |
Så gör du
Koka det svarta riset enligt instruktionen på förpackningen. Häll av och skölj linserna. Skär fetaosten i kuber.
Värm ugnen till 200 grader. Skala pumpan och dela den på längden i två delar. Gröp ur kärnorna. Smörj in delarna med olivolja, salta och peppra. Lägg pumpan på ett bakplåtspapper på en plåt med den flata sidan neråt och baka i ugnen i 15 minuter.
Koka under tiden ihop en glaze; koka balsamico i en kastrull tills den reducerat till halva mängden och blivit tjockflytande. Häll sedan i olivolja, salt och peppar.
Ta ut pumpan från ugnen och skär den i tunna skivor (men inte hela vägen ned, den ska fortfarande sitta ihop). Peta in lagerblad och salvia mellan skivorna.
Blanda ihop riset med linserna, tillsätt 1 msk olivolja och 2 msk glaze. Lägg risblandningen runt omkring pumpan på plåten. Strö över fetaosten. Pensla glaze på pumpan. Baka i ugnen i ytterligare 10 minuter. Pensla pumpan på nytt. Upprepa detta var tionde minut tills pumpan är mjuk och har fått fin färg och risblandningen är krispigt seg. Toppa pumpakärnor, färsk persilja, hackad chili och den glaze som är över.