4-6 portioner

Butternutpumpa när den är som bäst! Bakad i ugnen skuren som en hasselbackspotatis, penslad med balsamicoglaze. Runt om pumpan lägger du färdigkokt ris blandat med gröna linser så att det får bli både krispigt och segt. En fantastisk kombination både smak- och färgmässigt!

Linserna bidrar till rätten med skön struktur men även med proteiner, fiber, vitaminer och mineraler. Baljväxter bidrar också generellt till biologisk mångfald och de kräver inte så mycket resurser att odla och de hjälper andra växter på åkern att få kväve, vilket betyder att man inte behöver använda lika mycket gödsel.

Ingredienser
Svart ris2,5 dl
Gröna linser2 burkar
Fetaost150 g
Butternutpumpa1 stor
Olivolja classico
Salt
Peppar
Balsamico bianco2,5 dl
Olivolja Classico2 msk
Lagerblad, delade6 st
Salvia, färskEn kruka
Pumpakärnor
Persilja, färsk, hackad
Chili, färsk
Så gör du

Koka det svarta riset enligt instruktionen på förpackningen. Häll av och skölj linserna. Skär fetaosten i kuber.

Värm ugnen till 200 grader. Skala pumpan och dela den på längden i två delar. Gröp ur kärnorna. Smörj in delarna med olivolja, salta och peppra. Lägg pumpan på ett bakplåtspapper på en plåt med den flata sidan neråt och baka i ugnen i 15 minuter.

Koka under tiden ihop en glaze; koka balsamico i en kastrull tills den reducerat till halva mängden och blivit tjockflytande. Häll sedan i olivolja, salt och peppar.

Ta ut pumpan från ugnen och skär den i tunna skivor (men inte hela vägen ned, den ska fortfarande sitta ihop). Peta in lagerblad och salvia mellan skivorna.

Blanda ihop riset med linserna, tillsätt 1 msk olivolja och 2 msk glaze. Lägg risblandningen runt omkring pumpan på plåten. Strö över fetaosten. Pensla glaze på pumpan. Baka i ugnen i ytterligare 10 minuter. Pensla pumpan på nytt. Upprepa detta var tionde minut tills pumpan är mjuk och har fått fin färg och risblandningen är krispigt seg. Toppa pumpakärnor, färsk persilja, hackad chili och den glaze som är över.

 

 

Ingredienser

 
Svart ris2,5 dl
Gröna linser2 burkar
Fetaost150 g
Butternutpumpa1 stor
Olivolja classico
Salt
Peppar
Balsamico bianco2,5 dl
Olivolja Classico2 msk
Lagerblad, delade6 st
Salvia, färskEn kruka
Pumpakärnor
Persilja, färsk, hackad
Chili, färsk

Så gör du

Koka det svarta riset enligt instruktionen på förpackningen. Häll av och skölj linserna. Skär fetaosten i kuber.

Värm ugnen till 200 grader. Skala pumpan och dela den på längden i två delar. Gröp ur kärnorna. Smörj in delarna med olivolja, salta och peppra. Lägg pumpan på ett bakplåtspapper på en plåt med den flata sidan neråt och baka i ugnen i 15 minuter.

Koka under tiden ihop en glaze; koka balsamico i en kastrull tills den reducerat till halva mängden och blivit tjockflytande. Häll sedan i olivolja, salt och peppar.

Ta ut pumpan från ugnen och skär den i tunna skivor (men inte hela vägen ned, den ska fortfarande sitta ihop). Peta in lagerblad och salvia mellan skivorna.

Blanda ihop riset med linserna, tillsätt 1 msk olivolja och 2 msk glaze. Lägg risblandningen runt omkring pumpan på plåten. Strö över fetaosten. Pensla glaze på pumpan. Baka i ugnen i ytterligare 10 minuter. Pensla pumpan på nytt. Upprepa detta var tionde minut tills pumpan är mjuk och har fått fin färg och risblandningen är krispigt seg. Toppa pumpakärnor, färsk persilja, hackad chili och den glaze som är över.

 

 

Utskriven 2019-11-12 från: http://www.saltakvarn.se/recept/hasselbackspumpa-med-ugnsbakat-ris/

Skriv en kommentar om Hasselbackspumpa med ugnsbakat ris

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig