2 portioner

Havregrynsgröt är en underbar start på dagen, det går fort att laga till, mättar gott och du står dig länge.

 

Läs här om Bondens verktygslåda för en bättre värld

Ingredienser
Havregryn2 dl
Vatten4-5 dl
Salt
Så gör du

Koka upp allt och låt puttra någon minut. Det kan också vara gott att låta gröten få stå och svälla under lock på eftervärmen en stund.

Servera med mjölk och äppelmos eller som på bilden, med äppelbitar och russin!

Ingredienser

 
Havregryn2 dl
Vatten4-5 dl
Salt

Så gör du

Koka upp allt och låt puttra någon minut. Det kan också vara gott att låta gröten få stå och svälla under lock på eftervärmen en stund.

Servera med mjölk och äppelmos eller som på bilden, med äppelbitar och russin!

Utskriven 2022-07-02 från: http://www.saltakvarn.se/recept/havregrynsgrot/

 1. Jag tillagar min gröt 2min 10 s i micro på 900 watt?utan lock.
  Blir utsökt gott.
  Kan du ge ngn vetenskaplig referens varför det är dåligt att tillaga saltåprodukter i micron? Annars sprider du myter och det är väl onödigt?

  Svara
  • Hej!
   Om du vill micra din gröt så är väl det helt ok. Själv gillar jag mer att koka den på spisen. Då kan jag röra och smaksätta, röra lite till, känna doften förändras och sånt. Tror det är det som är skillnaden =)

   Svara
  • Det är ingen som har spridit någon myt alls; personen konstaterade helt enkelt att DE PERSONLIGEN LÄRT SIG att tillagning i mikro [är mindre bra ur näringssynpunkt] – vilket är mkt annorlunda från att konstatera fakta och kräver ingen “vetenskaplig” referens.
   Laga Er gröt som Ni själva vill och tycker om, och dela gärna med Er av vad Ni hört och lärt Er angående detta.
   Personligen föredrar jag att inte “bomba” min mat med högfrekvent strålning (som är mer än tillräcklig för att ta kol på vilken människa som helst) bara för att skapa resonans med vattenmolekylerna i maten så att den blir varm.
   Nej… för min bror har lärt mig att först koka upp allting på hög värme (vilket går fort som tusan) och sedan direkt dra ner temperaturen och låta det puttra tills önskad konsistens är nådd – detta blir den perfekta gröten. Är det någon som vill ha en vetenskaplig referens på detta också, eller går det för sig att faktiskt förstå språk som det är tänkt och begrunda en anekdot för egen del…?
   Ledsen för att vara dryg, men rätt ska vara rätt.
   “You don’t know what words mean, do you?” -Mr. Show

   Svara
 2. jag har provat att koka upp vattnet och sedan lägga i havregrynen och det får koka ca 3min.

  Svara
  • Trevligt att du delar med dig Roland! Själv kokar jag min gröt i termos, jag häller i flingor och salt och slår på hett vatten och skruvar på locket. Efter någon timme är gröten klar att ätas, varm och nylagad. 🙂

   Svara
   • Hej Jennifer! Har du samma mängd vatten och flingor som rekommenderas vid grytkokning? M v h Sofia

 3. Har kokat en portion varje morgon innan jobbet i många år, kokade i micron. Nu sen jag slutat med ålderns rätt så har jag börjat att koka i kastrull då jag har mer tid, och …-gröten kokad i kastrull är godare ! Jag brukar sätta i lite egenplockade bär eller sylt, äppelmos och kanel.

  Svara
  • Eller hur, jag håller verkligen med dig! Gröten blir betydligt godare när den får koka i lugn och ro och helst stå och dra lite under lock en stund.

   Svara
  • Hej Elin! Ett par dagar går fint! Du kan värma upp den på nytt i en kastrull med lite extra vatten eller prova att steka den i smör, det är jättegott!

   Svara
 4. Jag blandar 1dl Fiberhavregryn med 2dl och kör tre minuter i micron. Det blir jättegott men jag undrar om det ur hälsosynpunkt är bättre att koka gröten i kastrull!?

  Svara
  • Hej Maggan! Därom tvistar de lärde. 🙂 Jag för min del använder inte micron alls. Jag har fått lära mig att näringsämnen i livsmedel förstörs vid tillagning i micron. Säkert inte så mycket men synd att chansa tycker jag. Och så går det ju nästan lika fort att koka gröten i en kastrull.

   Svara
   • Hej.
    Jag avskyr konistensen på gröt men kan tänka mig att försöka älska det.
    Är det någon skillnad på dom hälsofrämjande effekterna, framför allt på hjärtat, vad gällergöra gröt på havre eller äta dom som havregryn rakt av?

   • Hej Gun! Näringsmässigt är det ingen större skillnad om du kokar havregrynen eller inte. Jag skulle tro att det blir mer lättsmält för magen när det är kokt, men om du har svårt för konsistensen så tycker jag att du ska äta havregrynen i form av müsli istället.

   • Vid uppvärmning i mikro värms bara vätskan så du sparar energi genom att inte värma platta och kastrull. Om du inte värmer så länge värms maten här och där och sprids sen i maten. Mycket skonsamt.

 5. försökte i micron med 1 dl gryn och 2 dl vatten i 2,15 min
  funkade inget vidare (går bra med andra märken) finns ju inget
  rec på påsen

  Svara
  • Hej Bert! Vi brukar inte rekommendera att man micrar våra havregryn. De är odlade och processade med så stor omsorg så att det känns synd att köra dem i micron. Därför har vi inget sådant recept på påsen. Men det går jättefort att koka ihop gröten i en kastrull, det tar bara några minuter det också. Har man extra bråttom kan man lägga dem i blöt redan på kvällen och koka upp dem i blötläggningsvattnet på morgonen.

   Svara

Skriv en kommentar om Havregrynsgröt

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig