2 portioner

Vinnargröten från VM i Skottland där Sverige två år i rad har tagit hem dubbla förstapris kokas på Saltå Kvarns Havrekross. I tävlingens traditionella klass är endast havre, vatten och salt tillåtet. Gröt på havrekross blir krämigt och gott med ett skönt tuggmotstånd. Om du kokar mycket gröt kan du förvara den i kylskåpet och värma lite varje morgon. Då kan det vara gott att koka upp den på nytt med mjölk och kanske lite havregryn.

Ingredienser
Havrekross1 dl
Vatten4 dl
Salt
Så gör du

Mät upp havrekross, vatten och lite salt i en kastrull och låt stå i 8-12 timmar. Koka sen upp och låt småkoka i 20 minuter.

Gröten kan förvaras i kylskåp.

Ingredienser

 
Havrekross1 dl
Vatten4 dl
Salt

Så gör du

Mät upp havrekross, vatten och lite salt i en kastrull och låt stå i 8-12 timmar. Koka sen upp och låt småkoka i 20 minuter.

Gröten kan förvaras i kylskåp.

Utskriven 2022-07-02 från: http://www.saltakvarn.se/recept/havrekrossgrot/

  • Hej!
   Havre i sig är glutenfritt men andra spannmålslag ingår i växtföljden på gårdarna och i kvarnen hanterar vi även vete, råg och korn, så vi kan inte garantera att det är glutenfritt.

   Svara
  • Hej!
   Eftersom havre upphettats (för att den inte ska härskna. havre innehåller mer fett än andra sädesslag)så hjälper blötläggningen inte till att bryta ner fytinsyran. Fytaset – det enzym som aktiveras vid blötläggning och bryter ner fytinsyran, är förstört i och med upphettningen av havren. Du kan tillsätta lite vetekli eller krossat bovete, så hjälper det till att bryta ner fytinsyran i havren.

   Svara
   • Då ska man väl slå bort blötläggningsvattnet innan man kokar? Annars får man ju med nedbrytningsprodukterna.

   • Hej Gittan
    Nedbrytningen handlar snare om att frisläppa näringsämnen som fröet håller på, så det går utmärkt att använda blötläggningsvattnet att koka krossen i.
    Med vänlig hälsning/Eleonor

 1. Detta har verkligen blivit min favoritgröt på morgonen. Jag blandar i lite solroskärnor, hackade katrinplommon eller annan torkad frukt och serverar den med rårörda lingon och soyamjölk mmmm…

  Svara

Skriv en kommentar om Havrekrossgröt

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig