Att ugnsbaka en hel butternutpumpa är både gott och enkelt och du kan ta ut svängarna ordentligt med olika toppings och fyllning. Detta recept har skapats av vår ambassadör Maia Kellerth (@klimatgladmat) och hon använder quinoa och gröna linser. Mums!

Ingredienser
1 Butternutpumpa
------
FYLLNING
Gröna linser1 dl
Quinoa2 dl
Finhackad gullök1 st
Finhackad vitlök1 klyfta
Grovhackad grönkål150 g
Grovhackade champinjoner250 g
Finhackad rosmarin1/2 kruka
Grovhackade valnötter1,5 dl
Torkade tranbär100 g
Grönsaksfond1,5 mks
Vatten1 dl
Salt
Snöre att binda pumpan med
------
YOGHURT-/TAHINISÅS
Soygurt2 dl
Citronsaft3 msk
Tahini1 mks
Finhackad persilja1/2 kruka
Salt & peppar
Så gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan på mitten och lägg på en plåt. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter så att den mjuknar. Gör under tiden fyllningen.

Stek lök och vitlök på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt champinjoner och grönkål och låt allt stekas tills grönkålen mjuknat. Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt vattnet nästan koka bort.

Ta ut pumpahalvorna ur ugnen. Låt de ligga på ”rygg”. Skär med en kniv ca 1 cm från kanten, men inte så att du skär igenom skalet. Det gör du för att märka ut var du ska börja gröpa ur och samtidigt behålla en jämn och fin yttre kant. Gröp sedan ur pumpan och lägg innanmätet i stekpannan med fyllningen. Rör om ordentligt och fyll sedan ena pumpahalvan med mycket fyllning, så att det blir ett litet berg. Lägg sedan den andra halvan ovanpå och bind några snören omkring pumpan. Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter till.

Gör under tiden såsen till.

KLART! Skär upp i skivor och servera. På bilden serveras pumpan på ett fat med flower sprouts och ringlade över lite av såsen, samt några extra tranbär.

Ingredienser

 
1 Butternutpumpa
------
FYLLNING
Gröna linser1 dl
Quinoa2 dl
Finhackad gullök1 st
Finhackad vitlök1 klyfta
Grovhackad grönkål150 g
Grovhackade champinjoner250 g
Finhackad rosmarin1/2 kruka
Grovhackade valnötter1,5 dl
Torkade tranbär100 g
Grönsaksfond1,5 mks
Vatten1 dl
Salt
Snöre att binda pumpan med
------
YOGHURT-/TAHINISÅS
Soygurt2 dl
Citronsaft3 msk
Tahini1 mks
Finhackad persilja1/2 kruka
Salt & peppar

Så gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan på mitten och lägg på en plåt. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter så att den mjuknar. Gör under tiden fyllningen.

Stek lök och vitlök på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt champinjoner och grönkål och låt allt stekas tills grönkålen mjuknat. Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt vattnet nästan koka bort.

Ta ut pumpahalvorna ur ugnen. Låt de ligga på ”rygg”. Skär med en kniv ca 1 cm från kanten, men inte så att du skär igenom skalet. Det gör du för att märka ut var du ska börja gröpa ur och samtidigt behålla en jämn och fin yttre kant. Gröp sedan ur pumpan och lägg innanmätet i stekpannan med fyllningen. Rör om ordentligt och fyll sedan ena pumpahalvan med mycket fyllning, så att det blir ett litet berg. Lägg sedan den andra halvan ovanpå och bind några snören omkring pumpan. Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter till.

Gör under tiden såsen till.

KLART! Skär upp i skivor och servera. På bilden serveras pumpan på ett fat med flower sprouts och ringlade över lite av såsen, samt några extra tranbär.

Utskriven 2020-08-10 från: http://www.saltakvarn.se/recept/hel-ugnsbakad-pumpa-med-fyllning/

Kommentarsfunktionen är avstängd.