4 portioner
Friterade hirskroketter tillsammans med ugnsbakad fylld portabello. En höjdarmåltid!
- Ingredienser
Hirs 3 dl Vatten 6 dl Ägg 2 st Citron, skalet 1/2 Purjolök 1/2 Riven ost 2 dl Timjan 1/2 kruka Salt 1/2 tsk Svartpeppar 1 krm Ströbröd ca 2 dl Frityrolja 1/2 liter . Portabellosvamp 4 stora Broccoli 250 g Crème fraiche 1,5 dl Riven ost 1 dl Oregano 1/2 kruka Salt 1 krm Svartpeppar 1 krm Parmesan, riven 1/2 dl Hasselnötter 1 dl - Så gör du
Koka hirsen i 6 dl vatten. Koka upp allt och slå sedan bort vattnet för att bli av med de bitterämnen som sitter i skalet. Tillsätt nytt vatten och salt, låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Stäng av värmen och låt eftersvälla i 15 minuter. Låt hirsen sedan svalna.
Rör samman den kokade hirsen med ägg, citronskal, finhackad purjolök, riven ost och finhackad timjan. Smaka av med salt och peppar. Låt dra svalt i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort stammen från svampen och lägg ut hattarna på en klädd plåt. Finhacka broccoli och rör samman med crème fraiche, riven ost och oregano. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran i hattarna och toppa med riven parmesan. Grädda i ca 20 minuter eller tills de fått en gyllene färg. Toppa med finhackade hasselnötter innan servering.
Häll ut ströbröd på en tallrik. Rulla bollar av hirssmeten och panera med ströbröd. Hetta upp en kastrull med olja till friteringen. Börja fritera vid 170 grader och passa kroketterna hela tiden. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på papper när de blivit gyllene. Servera tillsammans med de ugnsbakade portabellosvamparna.
Ingredienser | |
Hirs | 3 dl |
Vatten | 6 dl |
Ägg | 2 st |
Citron, skalet | 1/2 |
Purjolök | 1/2 |
Riven ost | 2 dl |
Timjan | 1/2 kruka |
Salt | 1/2 tsk |
Svartpeppar | 1 krm |
Ströbröd | ca 2 dl |
Frityrolja | 1/2 liter |
. | |
Portabellosvamp | 4 stora |
Broccoli | 250 g |
Crème fraiche | 1,5 dl |
Riven ost | 1 dl |
Oregano | 1/2 kruka |
Salt | 1 krm |
Svartpeppar | 1 krm |
Parmesan, riven | 1/2 dl |
Hasselnötter | 1 dl |
Så gör du
Koka hirsen i 6 dl vatten. Koka upp allt och slå sedan bort vattnet för att bli av med de bitterämnen som sitter i skalet. Tillsätt nytt vatten och salt, låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Stäng av värmen och låt eftersvälla i 15 minuter. Låt hirsen sedan svalna.
Rör samman den kokade hirsen med ägg, citronskal, finhackad purjolök, riven ost och finhackad timjan. Smaka av med salt och peppar. Låt dra svalt i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort stammen från svampen och lägg ut hattarna på en klädd plåt. Finhacka broccoli och rör samman med crème fraiche, riven ost och oregano. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran i hattarna och toppa med riven parmesan. Grädda i ca 20 minuter eller tills de fått en gyllene färg. Toppa med finhackade hasselnötter innan servering.
Häll ut ströbröd på en tallrik. Rulla bollar av hirssmeten och panera med ströbröd. Hetta upp en kastrull med olja till friteringen. Börja fritera vid 170 grader och passa kroketterna hela tiden. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på papper när de blivit gyllene. Servera tillsammans med de ugnsbakade portabellosvamparna.
Kroketterna blev supergoda! Har inte vetat vad jag ska göra med hirs innan men nu vill jag testa de här med flera olika smaksättningar, nästa omgång blir med chili 🙂
Hej Fia
Roligt att höra!
Hirs är en fantastisk råvara med stora möjligheter.
Har du testat våra Hirs-nuggets? Som sagt kan kryddningen varieras efter tycke och smak:)
https://www.saltakvarn.se/recept/hirsnuggets-med-aprikos-dijondip/
Med vänlig hälsning/Eleonor