1 stor portion
Hirs är ett trevligt alternativ till ris eller pasta. Det är naturligt glutenfritt och har en vacker gul färg.
- Ingredienser
Hirs 1 dl Vatten 2 dl Salt - Så gör du
Koka upp hirs i vatten och slå sedan bort vattnet för att få bort de bitterämnen (saponiner) som sitter i skalet. Tillsätt nytt vatten och lite salt och koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Stäng av och låt eftersvälla i 15 minuter.
1 del hirs ger ca 3 dl kokt.
Till gröt beräknas 1 del hirs och 4 delar vatten.
Hirs kan också blötläggas i 12-24 timmar innan kokning. Koktiden blir då någon kortare.
Ingredienser | |
Hirs | 1 dl |
Vatten | 2 dl |
Salt |
Så gör du
Koka upp hirs i vatten och slå sedan bort vattnet för att få bort de bitterämnen (saponiner) som sitter i skalet. Tillsätt nytt vatten och lite salt och koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Stäng av och låt eftersvälla i 15 minuter.
1 del hirs ger ca 3 dl kokt.
Till gröt beräknas 1 del hirs och 4 delar vatten.
Hirs kan också blötläggas i 12-24 timmar innan kokning. Koktiden blir då någon kortare.