Mjuka mannangrynskakor som är sötade enbart med russin och honung. Ett trevligt bakverk som är gott till kaffet eller som mellanmål. Mannagrynskakor passar också fint till små barn eftersom de inte innehåller något vitt socker men ändå är söta och goda. Vi har använt smorda formar i plåt men vanliga muffinsformar i papper funkar också. Det går också fint att baka en kaka av alltihop, då kan en liten, smord brödform passa bra.
I receptet ingår både mannagryn och dinkelmjöl. Råvarorna vete och dinkel har odlats hos svenska ekologiska kretsloppsodlare. Med dem samarbetar vi kring Bondens verktygslåda där odlaren kan välja att genomföra miljöfrämjande åtgärder på sin gård. För varje åtgärd de gör betalar vi lite mer per kilo spannmål vi köper. Bondens verktygslåda
- Ingredienser
Russin 1,5 dl Vatten 1,5 dl Mjölk 1 dl Balsamico bianco 2 tsk Vatten 1 dl Smör, smält 60 g Vaniljpulver 1 krm Mannagryn 2 dl Dinkelmjöl siktat 1 dl Bakpulver 0,5 tsk Bikarbonat 0,5 tsk Salt 1 krm Honung 5 msk Vatten 3 msk - Så gör du
Koka upp russin och 1,5 dl vatten och låt det koka tills vattnet har sugits upp av russinen. Kör russinen i en mixer tillsammans med mjölk och balsamico. Tillsätt sedan vatten, smör och vaniljpulver.
Blanda ihop mannagryn, dinkelmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Häll detta över russinblandningen och rör ihop till en smet. Fördela smeten i 12 muffinsformar och grädda i 180 grader i 7-10 minuter.
Koka under tiden snabbt ihop honung och 3 msk vatten och fördela sedan detta över de varma kakorna.
Ingredienser | |
Russin | 1,5 dl |
Vatten | 1,5 dl |
Mjölk | 1 dl |
Balsamico bianco | 2 tsk |
Vatten | 1 dl |
Smör, smält | 60 g |
Vaniljpulver | 1 krm |
Mannagryn | 2 dl |
Dinkelmjöl siktat | 1 dl |
Bakpulver | 0,5 tsk |
Bikarbonat | 0,5 tsk |
Salt | 1 krm |
Honung | 5 msk |
Vatten | 3 msk |
Så gör du
Koka upp russin och 1,5 dl vatten och låt det koka tills vattnet har sugits upp av russinen. Kör russinen i en mixer tillsammans med mjölk och balsamico. Tillsätt sedan vatten, smör och vaniljpulver.
Blanda ihop mannagryn, dinkelmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Häll detta över russinblandningen och rör ihop till en smet. Fördela smeten i 12 muffinsformar och grädda i 180 grader i 7-10 minuter.
Koka under tiden snabbt ihop honung och 3 msk vatten och fördela sedan detta över de varma kakorna.