Det bästa med att göra sin egen müsli är att man kan välja precis vad man vill ha i den! Låt humöret och det du hittar i skafferiet avgöra innehållet. Den här varianten, fullspäckad med nötter och torkad frukt får smak av kanel och äppeljuice. Tillsammans med en god och tjock fil eller yoghurt blir det en riktig höjdarfrukost!
- Ingredienser
Äpplejuice 2 dl Rapsolja 1 dl Honung 1/2 dl Dinkelflingor 4 dl Rågflingor 2 dl Havregryn 1 dl Solroskärnor 2 dl Pumpakärnor 100 g Kanel, malen 1/2 msk Kokosflingor 1 dl Salt 1/2 tsk Rostade hasselnötter 100 g Rostad mandel 100 g Fikon 100 g Aprikoser 100 g Russin 100 g Linfrö 1 dl - Så gör du
Mät upp äppeljuice och rapsolja i en bunke, tillsätt honungen och rör tills den har löst upp sig helt.
Blanda ner dinkelflingor, rågflingor, boveteflingor, solroskärnor, pumpakärnor, kanel, kokos och salt i bunken. Blanda om väl.
Bred ut müsliblandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Rosta i 150 grader varm ugn i 45-75 minuter eller tills müslin har torkat helt. Rör om lite då och då så att allt rostas jämnt. Stäng av ugnen och låt torka lite till i eftervärmen. Låt müslin svalna helt.
Hacka hasselnötter och mandlar grovt. Klipp fikonen och aprikoserna i bitar.
Blanda ner hasselnötter, mandlar, fikon, aprikoser, russin och linfrön i müslin och blanda om ordentligt.
Häll upp på en fin glasburk, förvara torrt och svalt.
Ingredienser | |
Äpplejuice | 2 dl |
Rapsolja | 1 dl |
Honung | 1/2 dl |
Dinkelflingor | 4 dl |
Rågflingor | 2 dl |
Havregryn | 1 dl |
Solroskärnor | 2 dl |
Pumpakärnor | 100 g |
Kanel, malen | 1/2 msk |
Kokosflingor | 1 dl |
Salt | 1/2 tsk |
Rostade hasselnötter | 100 g |
Rostad mandel | 100 g |
Fikon | 100 g |
Aprikoser | 100 g |
Russin | 100 g |
Linfrö | 1 dl |
Så gör du
Mät upp äppeljuice och rapsolja i en bunke, tillsätt honungen och rör tills den har löst upp sig helt.
Blanda ner dinkelflingor, rågflingor, boveteflingor, solroskärnor, pumpakärnor, kanel, kokos och salt i bunken. Blanda om väl.
Bred ut müsliblandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Rosta i 150 grader varm ugn i 45-75 minuter eller tills müslin har torkat helt. Rör om lite då och då så att allt rostas jämnt. Stäng av ugnen och låt torka lite till i eftervärmen. Låt müslin svalna helt.
Hacka hasselnötter och mandlar grovt. Klipp fikonen och aprikoserna i bitar.
Blanda ner hasselnötter, mandlar, fikon, aprikoser, russin och linfrön i müslin och blanda om ordentligt.
Häll upp på en fin glasburk, förvara torrt och svalt.
Jag har gjort müslin flera gånger och den är verkligen jättegod
Så roligt att höra Ulrika! 🙂
Hej, skulle vilja ha förslag på gryn för att göra müslin glutenfri, verkar supergod🙂
Hej Petra! Du kan använda glutenfria havregryn, boveteflingor och hirsflingor t ex. 🙂
Detta är det bästa müslireceptet jag provat! Ibland byter jag ut grynen/flingorna mot de sorter jag har hemma, även den torkade frukten och nötterna kan bytas ut mot andra sorter. Istället för rapsolja är det väldigt gott med kokosolja, och kanel kan bytas ut mot kardemumma. Omväxling förnöjer!
Visst gör det det Mia! Vad roligt att du gillar receptet. Tack för din återkoppling!
Hej!
Ska prova receptet på lyxmüslin! Hur länge står den sig? Hur förvara den bäst? Sara
Hej Sara! Vad roligt, det är en supergod müsli. Förvaras bäst i en glasburk med tättslutande lock. Du kan ha den framme i rumstemperatur. Det som jag kan se kan bli dåligt först är hasselnötterna, som kan härskna. Men det tar lång tid. Jag tror att du kan ha müslin i flera månader.
Hej! Jättebra recept. Tack för tipset! Har inte gjort egen musli så många gånger, men jag har testat ett par recept från den här sajten också: http://musli.nu/