4 portioner

I Spanien gör man den här vita varianten av gazpacho med dagsgammalt bröd och mandlar. Soppan är härligt frisk och passar perfekt som inledning på en god middag eller som en svalkande lunch. Här är det viktigt att använda en riktigt god olivolja, eftersom den utgör en stor del av soppans smaksättning.

Gör man den här rätten som en förrätt räcker den till 8 personer.

Ingredienser
Soppa:
Levain (ljust surdegsbröd)4 skivor
Gurka1 st
Vatten7 dl
Grönsaksfond, koncentrerad1 msk
Vitlök2 klyftor
Balsamico bianco2 msk
Citronsaft1 msk
Rostade mandlar100 g
Olivolja Intense1 dl
TabascoNågra droppar
.
Krutonger:
Räkor, färska oskalade500 g
Färskost, typ Philadelphia100 g
Smörgåskrasse1 ask
Citronsaft1 tsk
Levain4 tunna skivor
Olivolja Classico2 msk
Olivolja Intense1 msk
Salt och nymalen svartpeppar
Så gör du

Börja med soppan. Kantskär brödet och skär det i bitar. Rosta det i en torr stekpanna så att det får lite färg. Skala gurkan och skär ner den i bitar. Mixa bröd, gurka, vatten, fond, vitlök, vinäger, citronsaft och mandlar några minuter så att det blir en jämn soppa. Späd eventuellt med lite mer vatten. Smaka av med salt, peppar, tabasco och eventuellt lite mer vinäger eller citronsaft. Soppan ska smaka syrligt och fräscht. Ställ soppan i kylen eller frysen så att den blir ordentligt kall.

Gör sedan krutongerna. Skala räkorna och ställ kallt. Klipp krassen ner i en bunke och blanda ihop med färskosten. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Stek brödet gyllene i olivoljan. Bred på krassekrämen på brödet och toppa med räkorna.

Häll upp soppan i fina små glas eller skålar. Droppa över lite Olivolja Intense och servera soppan med krutongerna.

Ingredienser

 
Soppa:
Levain (ljust surdegsbröd)4 skivor
Gurka1 st
Vatten7 dl
Grönsaksfond, koncentrerad1 msk
Vitlök2 klyftor
Balsamico bianco2 msk
Citronsaft1 msk
Rostade mandlar100 g
Olivolja Intense1 dl
TabascoNågra droppar
.
Krutonger:
Räkor, färska oskalade500 g
Färskost, typ Philadelphia100 g
Smörgåskrasse1 ask
Citronsaft1 tsk
Levain4 tunna skivor
Olivolja Classico2 msk
Olivolja Intense1 msk
Salt och nymalen svartpeppar

Så gör du

Börja med soppan. Kantskär brödet och skär det i bitar. Rosta det i en torr stekpanna så att det får lite färg. Skala gurkan och skär ner den i bitar. Mixa bröd, gurka, vatten, fond, vitlök, vinäger, citronsaft och mandlar några minuter så att det blir en jämn soppa. Späd eventuellt med lite mer vatten. Smaka av med salt, peppar, tabasco och eventuellt lite mer vinäger eller citronsaft. Soppan ska smaka syrligt och fräscht. Ställ soppan i kylen eller frysen så att den blir ordentligt kall.

Gör sedan krutongerna. Skala räkorna och ställ kallt. Klipp krassen ner i en bunke och blanda ihop med färskosten. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Stek brödet gyllene i olivoljan. Bred på krassekrämen på brödet och toppa med räkorna.

Häll upp soppan i fina små glas eller skålar. Droppa över lite Olivolja Intense och servera soppan med krutongerna.

Utskriven 2019-04-26 från: http://www.saltakvarn.se/recept/isad-mandelsoppa-och-levainkrutong-med-rakor-och-krassekram/

Skriv en kommentar om Isad mandelsoppa och levainkrutong med räkor och krassekräm

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig