1 stor portion
Havregrynsgröt kokad i mjölk med banan, solroskärnor och kli. En dunderfrukost som är både söt och god.
- Ingredienser
Havregryn 1 dl Mjölk 2,5 dl Linfrö 1 tsk Vetekli 1 tsk Solroskärnor 1 tsk Kanel, malen 1 tsk Vanilj, malen 0,5 tsk Banan 1 st Salt - Så gör du
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Skär bananen i små bitar och lägg i den också. Låt allt koka upp, rör om och låt småputtra i 3 – 5 minuter. Salta efter behag.
Ingredienser | |
Havregryn | 1 dl |
Mjölk | 2,5 dl |
Linfrö | 1 tsk |
Vetekli | 1 tsk |
Solroskärnor | 1 tsk |
Kanel, malen | 1 tsk |
Vanilj, malen | 0,5 tsk |
Banan | 1 st |
Salt |
Så gör du
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Skär bananen i små bitar och lägg i den också. Låt allt koka upp, rör om och låt småputtra i 3 – 5 minuter. Salta efter behag.
Utskriven 2022-06-27 från: http://www.saltakvarn.se/recept/jeppmansbanangrot/
Hej! Livsmedelsverket avråder från krossat linfrö pga.att det är giftigt är därför förvånad att ni har det i receptet.
Hej Marianne! Saltå Kvarn har sålt hela och krossade linfrön länge. Under denna tid har Livsmedelsverkets rekommendationer ändrats. Från början var rekommendationerna att man skulle äta max två till tre matskedar per dag, sedan ändrades rekommendationen till en till två matskedar per dag. Vi har haft rekommendationen max 1-2 matskedar på våra förpackningar. I höstas la Livsmedelsverket upp på sin hemsida att de avråder från att äta krossade linfrön. Vi tog kontakt med Livsmedelverket för att få ytterligare information kring hur vi som företag ska förhålla oss till de nya rekommendationerna. Vi har inte fått någon ytterligare information utöver det som står på Livsmedelsverkets hemsida. Saltå Kvarn anser att linfrö är ett bra frö, med många hälsofördelar. Några fördelar som kan nämnas är linfrögelen och linfrönas innehåll av fettsyror (omega 3 och omega 6) och ligaan. Vi arbetar nu med att trycka om vår förpackning till krossade linfrön. Vi är inte klara med arbetet, men vi kommer att rekommendera att använda krossade linfrön till bakning och gröt. Till müsli och övriga ”otillagade” produkter rekommenderar vi hela linfrö.