4 portioner

Denna härliga julsallad kommer från och med nu att vara ett givet inslag på julbordet. Härliga smaker som gifter sig fint med varandra, så som svartkål, lagrad ost, karamelliserade hasselnötter, rostad brysselkål, röd quinoa, apelsiner och fikon.

Ingredienser
salladen
röd qinoa, kokt1 dl
svartkål150 g
brysselkål200 g
hasselnötter1 dl
apelsin2 st
fikon4 st
honung1 msk
flingsalt
Edamerost eller annan lagrad ost100 g
Dressing
saffran¼ påse
olivolja2 msk
honung 1 ½msk
äpplecidervinäger1 ½ msk
flingsalten nypa
Så gör du

Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen.
Ansa och dela svartkålen. Koka upp vatten i en gryta + 1 msk salt och låt kålen koka
30 sek. Skölj sedan i iskallt vatten och torka noga med en handduk tills den är helt
torr. Ansa och dela brysselkålen i hälften. Sätt ugnen på 225 C, rostad brysselkålen
10 minuter med 1 msk olivolja, 1 tsk honung och flingsalt. Rosta hasselnötter och
1 tsk olivolja på medelhög värme i stekpanna tills de börjar få färg (om du har massa
tid kan du ta upp dem och gnugga bort skalet innan du karamelliserar dem) häll i
honungen och en nypa flingsalt och låt rosta ytterligare 30 sek. Häll ut nötterna på
ett bakplåtspapper och låt svalna. Filea apelsinerna och dela fikonen.

Dressing
Rör ihop saffran, vinäger, honung och 2 msk olivolja. Smaka upp med en nypa
flingsalt.

Blanda svartkålen med hälften av dressingen. Varva sedan svartkål, quinoa, Edamer,
rostad brysselkål, apelsin, fikon och de karamelliserade nötterna på ett fat och
ringla till sista över resten av dressingen

Ingredienser

 
salladen
röd qinoa, kokt1 dl
svartkål150 g
brysselkål200 g
hasselnötter1 dl
apelsin2 st
fikon4 st
honung1 msk
flingsalt
Edamerost eller annan lagrad ost100 g
Dressing
saffran¼ påse
olivolja2 msk
honung 1 ½msk
äpplecidervinäger1 ½ msk
flingsalten nypa

Så gör du

Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen.
Ansa och dela svartkålen. Koka upp vatten i en gryta + 1 msk salt och låt kålen koka
30 sek. Skölj sedan i iskallt vatten och torka noga med en handduk tills den är helt
torr. Ansa och dela brysselkålen i hälften. Sätt ugnen på 225 C, rostad brysselkålen
10 minuter med 1 msk olivolja, 1 tsk honung och flingsalt. Rosta hasselnötter och
1 tsk olivolja på medelhög värme i stekpanna tills de börjar få färg (om du har massa
tid kan du ta upp dem och gnugga bort skalet innan du karamelliserar dem) häll i
honungen och en nypa flingsalt och låt rosta ytterligare 30 sek. Häll ut nötterna på
ett bakplåtspapper och låt svalna. Filea apelsinerna och dela fikonen.

Dressing
Rör ihop saffran, vinäger, honung och 2 msk olivolja. Smaka upp med en nypa
flingsalt.

Blanda svartkålen med hälften av dressingen. Varva sedan svartkål, quinoa, Edamer,
rostad brysselkål, apelsin, fikon och de karamelliserade nötterna på ett fat och
ringla till sista över resten av dressingen

Utskriven 2022-07-02 från: http://www.saltakvarn.se/recept/julsallad/

Kommentarsfunktionen är avstängd.