Det är mycket kärlek i att baka bullar. Och det doftar så gott i hela huset att alla blir glada! De här bullarna bakar vi på Saltå Kvarn med fördeg. Den är en enklare typ av surdeg som man sätter dagen innan. Det gör att bullarna blir mycket saftigare och godare och får bättre hållbarhet.

 

Ingredienser
Fördeg
Mjölk5 dl
Vetemjöl special600 g
Jäst25 g
.
Dag 2
Smör, rumstempererat150 g
Ägg, rumstempererade3 st
Rårörsocker150 g
Havssalt15 g
Kardemumma, grovstött1 tsk
Äkta vanilj1 tsk
Vetemjöl special500-600 g
.
Remons
Smör250 g
Strösocker300 g
Kardemumma, grovstött1-2 tsk
Vetemjöl 150 g
.
Till garnering
Ägg 2 st
Pärlsocker1 dl
Så gör du

På kvällen – fördeg

Blanda mjölk, mjöl och jäst ordentligt tills degen är slät. Täck över bunken med en handduk och ställ in den i kylskåpet över natten. (Fördegen ska stå i kylskåp minst 12 timmar och klarar sig bra upp till 48 timmar om du vill baka senare.)

Ta också fram 150 g smör och 3 ägg till dag 2 och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

Ta fram fördegen från kylskåpet. Blanda i smör, ägg, rårörsocker, havssalt, kardemumma och vanilj. Hittar du inte äkta ekologisk vanilj så går det bra med ½ tsk vaniljsocker istället. Blanda också i mjölet, börja med 500 g och tillsätt mer- om det behövs.

Arbeta degen i en degblandare, 8-15 minuter på låg hastighet. Degen ska vara slät på ytan men ha tydlig stuns. Om man tar upp en bit och drar i den med båda händerna ska den vara lite som en gummisnodd.

Lägg ut degen på ett bakbord, vik den på tre så att den får formen av en avlång korv, max 40 cm lång. Låt nu degen vila i 30 minuter, gärna svalt, den ska inte jäsa. Den kan också vila i kylskåpet i några timmar.

Blanda under tiden ihop smör, rårörsocker, kanel och vetemjöl till en remons. Rör i några minuter tills massan är slät men inte fluffig.

Kavla sedan ut degen så att den blir knappt 1 cm tjock, 30 cm bred och 80 cm lång. Bre remons  på 2/3 av degens bredd, lämna den understa tredjedelen ren. Vik sedan den undre delen av degen till mitten och vik den övre delen av degen över de två lagren.

Skär 2 cm breda remsor. Varje degämne ska väga ca 50-60 gram. Rulla degämnet motsols så att det blir som en snurra. Håll fast båda ändarna. Lyft upp den högra änden av snurran, fortsätt i motsols riktning, över vänsterhandens fingrar och fäst slutligen den högra änden i den vänstra, underifrån.

Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper, täck över med en kökshandduk och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek. Detta tar ca 1 – 2 timmar. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i ca 10-12 minuter i 220 grader. Täck över de färdiga bullarna med kökshanduk.

 

 

Degämnena (snurrorna) kan också förberedas fram till jäsmomentet och frysas in. De plockas då fram och läggs ut på plåtar som får tina och jäsa under kökshandduk i rumstemperatur i 12 timmar. Sedan gräddar man som ovan. Degämnena håller sig i 12 dagar i frysen.

 

 

Ingredienser

 
Fördeg
Mjölk5 dl
Vetemjöl special600 g
Jäst25 g
.
Dag 2
Smör, rumstempererat150 g
Ägg, rumstempererade3 st
Rårörsocker150 g
Havssalt15 g
Kardemumma, grovstött1 tsk
Äkta vanilj1 tsk
Vetemjöl special500-600 g
.
Remons
Smör250 g
Strösocker300 g
Kardemumma, grovstött1-2 tsk
Vetemjöl 150 g
.
Till garnering
Ägg 2 st
Pärlsocker1 dl

Så gör du

På kvällen – fördeg

Blanda mjölk, mjöl och jäst ordentligt tills degen är slät. Täck över bunken med en handduk och ställ in den i kylskåpet över natten. (Fördegen ska stå i kylskåp minst 12 timmar och klarar sig bra upp till 48 timmar om du vill baka senare.)

Ta också fram 150 g smör och 3 ägg till dag 2 och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

Ta fram fördegen från kylskåpet. Blanda i smör, ägg, rårörsocker, havssalt, kardemumma och vanilj. Hittar du inte äkta ekologisk vanilj så går det bra med ½ tsk vaniljsocker istället. Blanda också i mjölet, börja med 500 g och tillsätt mer- om det behövs.

Arbeta degen i en degblandare, 8-15 minuter på låg hastighet. Degen ska vara slät på ytan men ha tydlig stuns. Om man tar upp en bit och drar i den med båda händerna ska den vara lite som en gummisnodd.

Lägg ut degen på ett bakbord, vik den på tre så att den får formen av en avlång korv, max 40 cm lång. Låt nu degen vila i 30 minuter, gärna svalt, den ska inte jäsa. Den kan också vila i kylskåpet i några timmar.

Blanda under tiden ihop smör, rårörsocker, kanel och vetemjöl till en remons. Rör i några minuter tills massan är slät men inte fluffig.

Kavla sedan ut degen så att den blir knappt 1 cm tjock, 30 cm bred och 80 cm lång. Bre remons  på 2/3 av degens bredd, lämna den understa tredjedelen ren. Vik sedan den undre delen av degen till mitten och vik den övre delen av degen över de två lagren.

Skär 2 cm breda remsor. Varje degämne ska väga ca 50-60 gram. Rulla degämnet motsols så att det blir som en snurra. Håll fast båda ändarna. Lyft upp den högra änden av snurran, fortsätt i motsols riktning, över vänsterhandens fingrar och fäst slutligen den högra änden i den vänstra, underifrån.

Lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper, täck över med en kökshandduk och låt dem jäsa till nästan dubbel storlek. Detta tar ca 1 – 2 timmar. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i ca 10-12 minuter i 220 grader. Täck över de färdiga bullarna med kökshanduk.

 

 

Degämnena (snurrorna) kan också förberedas fram till jäsmomentet och frysas in. De plockas då fram och läggs ut på plåtar som får tina och jäsa under kökshandduk i rumstemperatur i 12 timmar. Sedan gräddar man som ovan. Degämnena håller sig i 12 dagar i frysen.

 

 

Utskriven 2019-04-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/kardemummabullar/

Kommentarsfunktionen är avstängd.