Kidneybönan har en mycket vacker nästan lilabrun färg som bibehålls i kokningen. Den är därför rolig att blanda i sallader och grytor, det blir så dekorativt! Dessutom är den väldigt god.

Ingredienser
Kidneybönor1 del
Vatten 3 delar
Så gör du

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart bönorna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl bönor ger ca 3 dl kokta.

Ingredienser

 
Kidneybönor1 del
Vatten 3 delar

Så gör du

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart bönorna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl bönor ger ca 3 dl kokta.

Utskriven 2019-06-16 från: http://www.saltakvarn.se/recept/kidneybonor/

  1. Har tappat bort receptet på vitlöksmarinerade kidneybönor. Fanns på kartongen med kidneybönor. Har ni det fortfarande?

    Svara
  2. Fråga:
    Mina bönor blir lite får hårda trots att jag kokar det enligt receptet.
    Jag både blötlägger och kokar i en saltad fond.
    Kan saltet göra bönorna hårda?

    Hälsning, Kaj.

    Svara
    • Hej Kaj! Det kan vara så att saltet gör att bönan sluts, testa att blötlägga och koka utan salt och se om det blir någon skillnad. Hur länge blötlägger du och hur länge kokar du bönorna?

      Svara
  3. Hej,
    Jag undrar om man som kompensation till kortare tids vattenläggning kan koka lite längre och få samma/liknande resultat? MVH

    Svara
    • Hej! Jag har aldrig provat det, men jag tror att det nog funkar bra. Tänk på att inte koka bönorna så hårt bara, det räcker att de långsamt får sjuda. /Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Kidneybönor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig