Det är gott med kikärter! De kan rostas i ugn, mixas till hummus eller användas i grytor och sallader. De är inte bara goda att äta. Kikärter är fulla med protein, järn och fiber och gör att du känner dig mätt länge. Koka gärna hela förpackningen på en gång, kikärter går utmärkt att frysa om det skulle bli några över.

Ingredienser
Kikärter1 del
Vatten3 delar
Så gör du

Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten (en del kikärter – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart kikärterna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl kikärter ger ca 3 dl kokta.

Ingredienser

 
Kikärter1 del
Vatten3 delar

Så gör du

Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten (en del kikärter – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart kikärterna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl kikärter ger ca 3 dl kokta.

Utskriven 2020-05-26 från: http://www.saltakvarn.se/recept/kikarter/

    • Hej!
      I kallt vatten. Inte så du behöver spola tills vattnet blir iskallt men ”vanligt” kallt vatten.

      Svara
  1. Hej! Jag ska blötlägga kikärtor, men blir väldigt osäker på vilken mängd vatten man ska använda. På förpackningen (kikärter av Saltå Kvarn) står det ”blötlägges i dubbel mängd vatten”, men här på hemsidan står det ju att man ska ta tre delar vatten till en del kikärter. Vad stämmer och varför står det olika här jämfört med på era förpackningar?

    Svara
    • Hej!
      Ta minst dubbelt så mycket vatten. Det ska du ju ändå hälla bort sen. Viktigast är att det finns tillräckligt med vatten för ärterna att suga upp.

      Svara
  2. SKa jag utgå från hur många dl kikärter det är efter blötläggningen och ta 3 ggr vatten utifrån den volymen, när dom kokas

    Svara
    • Hej Solveig
      Efter blötläggning, skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten och utgå från volymen efter blötläggningen (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter.
      Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till.
      Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

      Svara
    • Hej!
      Själv har jag bara fryst in kokta kikärter men vet flera som fryser in dem blötlagda, så det verkar gå bra.

      Svara
  3. Jag har köpt kikärter I saltvatten (400gr). Skall dessa läggas över i nytt vatten för blötläggning.
    Var kan man köpa Saltå Kvarns ärter i södra Norrbotten?

    Svara
    • hej. Nej dessa är redan blötlagda och kokta så det behöver du inte göra. Är det kikärterna du undrar vart du kan köpa?

      Svara
  4. Jag har nyligen börjat att koka mina kikärtor själv. De blir så mycket godare. En sak som jag funderar på är om det går att använda kokspadet till att göra maränger eller majonnäs med så som man använder färdigkokta ”köpe” kikärtornas spad?

    Svara
    • Hej Rose-Marie! Jag håller med dig om att det blir mycket godare att koka själv. Kokvattnet brukar inte fungera som aquafaba, jag tror att det inte är tillräckligt koncentrerat. Bönor i burk kokas direkt i burken och därför blir den lilla vätskan som finns runtomkring väldigt koncentrerad.

      Svara
    • Häll av kikärtorna och fortsätt koka spadet till det börjar bli tjockt så har du aqua faba för bakning och liknande. Fungerar utmärkt!

      Svara

Skriv en kommentar om Kikärter

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig