Det är gott med kikärter! De kan rostas i ugn, mixas till hummus eller användas i grytor och sallader. De är inte bara goda att äta. Kikärter är fulla med protein, järn och fiber och gör att du känner dig mätt länge. Koka gärna hela förpackningen på en gång, kikärter går utmärkt att frysa om det skulle bli några över.

Ingredienser
Kikärter1 del
Vatten3 delar
Så gör du

Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten (en del kikärter – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart kikärterna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl kikärter ger ca 3 dl kokta.

Ingredienser

 
Kikärter1 del
Vatten3 delar

Så gör du

Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten (en del kikärter – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Det kan ibland ta upp till ca 60 minuter att koka klart kikärterna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl kikärter ger ca 3 dl kokta.

Utskriven 2021-09-22 från: http://www.saltakvarn.se/recept/kikarter/

  1. Jag glömde mina kikärtor så de har varit blötlagda i ca 36 timmar. Jag har byt vattnet ett par gånger. De luktar ok, ser ok ut och är fortfarande fasta. Men läser om fermentering och Max 24 timmar blötläggning. Är de ok att äta ändå?

    Svara
    • Hej!
      36 timmar i rumstemperatur är lite väl länge. Det är ju rötmånad nu också och då frodas bakterier ännu lättare. Jag skulle säga max 8 timmar i rumstemperatur och max 24 timmar i kyl.

      Svara
    • Jag lyckas inte få till kikärtor och bönor jag blötlägger och kokar. Har utökat blötläggningstiden och koktiden, men blir ändå inte bra. Hårda och smakar inte som de ska. Smakar som en växt man inte ska äta helt enkelt. Luktar så också när jag kokar dem.. inte en så trevlig doft.
      Vet inte vad jag gör för fel..?
      Nu den här gången så blötlag jag kikärtorna i över 2 dygn med nytt vatten några gånger, bara för det verkat varit för kort förut när jag blötlagt, men det hjälpte inte… :/

      En annan sak också: Försvinner verkligen lektiner m.m om man bara blötlägger och sen t.ex gör falafel av kikärtorna som man sen steker? Och hur länge måste de då stekas?

      Svara
      • Hej!
        Lektiner försvinner bäst om du blötlägger och sedan kokar bönorna/ärterna och dessutom byter vatten någon gång under kokningen. När man gör falafel så blötlägger man ju bara och det är inte lika bra. Man kan ju koka kikärterna kort och sedan använda dem till falafel.
        När det gäller blötläggning och kokning så vet jag inte vad det är som går fel hos dig. Gäller det alla slags baljväxter du kokar eller endast från ett paket. Olika skördar kan ge olika resultat och det kan skilja på ”hårdheten”. Om det är ett särskilt paket kikärter som krånglar för dig så kan du kontakta oss på info@saltakvarn.se

  2. Hej. När man säger att man ska tillaga och koka kikärtor, är ugnsbaka dem i 15-20 min likvärdigt (för att bli av med ohälsosamma ämnen)?

    Svara
  3. Hur gör jag kikärtsmjöl bäst för bäst smak och näring?
    Har ni tips om blötläggning och torkning/rostning? Tid och temperaturer.

    Svara
    • Hej Ingrid
      Vi har inget recept på kikärtsmjöl, men jag brukar göra så här;
      Ta torkade kikärtor och skölj dem. Rosta sedan i ugn 175 grader, 10 minuter. Låt svalna och kör i mixer tills det bildas ett mjöl. Sikta genom en trådsil för att få bort eventuella större bitar.
      1 dl torkade kikärtor ger ca 1 dl kikärtsmjöl.
      Det finns säkert många fler sätt att göra kikärtsmjöl på, men detta är mitt tips 🙂
      Med vänlig hälsning/Eleonor

      Svara
  4. Om man vill frysa kikärtorna, ska man även då hälla lite olja på dem, eller finns det risk att det härsknar då..?

    Svara
    • Hej Matilda
      Jag brukar frysa i kokade Kikärtor som de är när jag kokat en laddning. Gärna i en platt fryspåse, så kan man bryta loss så mycket man behöver vid behov.
      Kikärtorna håller formen bra även efter frysning, så oljan är inte nödvändig.
      Med vänlig hälsning/Eleonor

      Svara
  5. Kikärtor är bara så härliga! (Jag mixar dem med mixern när de är kokta och svala såklart.) Ger en härlig grund till mina härliga veggielife grytor. Jag är själv härlig – men gift. Ooops oops… Hade jag någon fråga? Nej. Ville bara säga hej!

    Svara
  6. Ni anger inget salt vid kokningen, andra recept säger så mycket som en matsked per liter. Förutom smak, vilka skillnader kan olika mängder salt eller inget alls, ge?

    Svara
    • Hej!
      Salt påverkar ju smaken som sagt. Vi brukar också rekommendera att man tillsätter saltet mot slutet av koktiden för att ärterna ska mjukna ordentligt. Hur mycket salt man tillsätter är en smaksak. Sen är det ju inte nyttigt att ta för mycket salt…..

      Svara
    • Hej!
      I kallt vatten. Inte så du behöver spola tills vattnet blir iskallt men ”vanligt” kallt vatten.

      Svara
  7. Hej! Jag ska blötlägga kikärtor, men blir väldigt osäker på vilken mängd vatten man ska använda. På förpackningen (kikärter av Saltå Kvarn) står det ”blötlägges i dubbel mängd vatten”, men här på hemsidan står det ju att man ska ta tre delar vatten till en del kikärter. Vad stämmer och varför står det olika här jämfört med på era förpackningar?

    Svara
    • Hej!
      Ta minst dubbelt så mycket vatten. Det ska du ju ändå hälla bort sen. Viktigast är att det finns tillräckligt med vatten för ärterna att suga upp.

      Svara
  8. SKa jag utgå från hur många dl kikärter det är efter blötläggningen och ta 3 ggr vatten utifrån den volymen, när dom kokas

    Svara
    • Hej Solveig
      Efter blötläggning, skölj kikärterna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten och utgå från volymen efter blötläggningen (en del kikärter – tre delar vatten) under lock i 20 minuter.
      Fiska upp en kikärta och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till.
      Upprepa sedan detta tills kikärterna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

      Svara
    • Hej!
      Själv har jag bara fryst in kokta kikärter men vet flera som fryser in dem blötlagda, så det verkar gå bra.

      Svara
  9. Jag har köpt kikärter I saltvatten (400gr). Skall dessa läggas över i nytt vatten för blötläggning.
    Var kan man köpa Saltå Kvarns ärter i södra Norrbotten?

    Svara
    • hej. Nej dessa är redan blötlagda och kokta så det behöver du inte göra. Är det kikärterna du undrar vart du kan köpa?

      Svara
  10. Jag har nyligen börjat att koka mina kikärtor själv. De blir så mycket godare. En sak som jag funderar på är om det går att använda kokspadet till att göra maränger eller majonnäs med så som man använder färdigkokta ”köpe” kikärtornas spad?

    Svara
    • Hej Rose-Marie! Jag håller med dig om att det blir mycket godare att koka själv. Kokvattnet brukar inte fungera som aquafaba, jag tror att det inte är tillräckligt koncentrerat. Bönor i burk kokas direkt i burken och därför blir den lilla vätskan som finns runtomkring väldigt koncentrerad.

      Svara
    • Häll av kikärtorna och fortsätt koka spadet till det börjar bli tjockt så har du aqua faba för bakning och liknande. Fungerar utmärkt!

      Svara

Skriv en kommentar om Kikärter

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig