Pumpa och daal, vilken genialisk komibnation. Vår långbakade pumpa med krispig daal skulle också kunna kalla för en vegetarisk söndagsstek eller en daal 2.0. God är den i alla fall. Kanske världens bästa bjudrätt och en himla god matlåda dagen efter.
- Ingredienser
lök 1 st vitlöksklyftor 4 st röd chili 2 st ingefära 2 cm olivolja 2 msk spiskummin 2 msk grönsaksbuljong 2 st röda linser 3 dl butternutpumpa 1 st kokosfett/smör/ghee 2 msk svarta senapsfrön 1 tsk Curryblad (kan uteslutas) 1 msk mandlar 1 dl turkisk yoghurt 1 dl - Så gör du
Hacka lök, 2 vitlökar, ingefära och 1 chili. Fräs i olivolja på svag värme tills de blir mjuka utan att få färg. Tillsätt spiskummin och fräs i ytterligare 30 sek. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och buljong. Låt koka upp. Blanda ner linserna och häll upp allt i en ugnsform. Tvätta skalet på pumpan, dela och kärna ur den.
Lägg pumpan i ugnsformen med den skurna sidan nedåt och täck formen med folie. Ställ in i ugnen på 180 grader i 45 minuter. Vänd försiktigt pumpan så den skurna ytan ligger uppåt och baka den i ytterligare 45 min under folie. Ta av foliet och höj värmen till 220 grader, rosta i ytterligare 50 minuter.
Dela de sista 2 vitlökarna och chilin som är kvar. Värm upp kokosfettet i en panna och häll i vitlök och chili, fräs cirka 2 minuter. Tillsätt senapsfrön och curryblad och fräs ytterligare 1 minut tills chillin och vitlöken fått fin färg. Skeda detta över ugnsformen.
Servera pumpan på plåten med yoghurt, hackade mandlar och bröd.
Ingredienser | |
lök | 1 st |
vitlöksklyftor | 4 st |
röd chili | 2 st |
ingefära | 2 cm |
olivolja | 2 msk |
spiskummin | 2 msk |
grönsaksbuljong | 2 st |
röda linser | 3 dl |
butternutpumpa | 1 st |
kokosfett/smör/ghee | 2 msk |
svarta senapsfrön | 1 tsk |
Curryblad (kan uteslutas) | 1 msk |
mandlar | 1 dl |
turkisk yoghurt | 1 dl |
Så gör du
Hacka lök, 2 vitlökar, ingefära och 1 chili. Fräs i olivolja på svag värme tills de blir mjuka utan att få färg. Tillsätt spiskummin och fräs i ytterligare 30 sek. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och buljong. Låt koka upp. Blanda ner linserna och häll upp allt i en ugnsform. Tvätta skalet på pumpan, dela och kärna ur den.
Lägg pumpan i ugnsformen med den skurna sidan nedåt och täck formen med folie. Ställ in i ugnen på 180 grader i 45 minuter. Vänd försiktigt pumpan så den skurna ytan ligger uppåt och baka den i ytterligare 45 min under folie. Ta av foliet och höj värmen till 220 grader, rosta i ytterligare 50 minuter.
Dela de sista 2 vitlökarna och chilin som är kvar. Värm upp kokosfettet i en panna och häll i vitlök och chili, fräs cirka 2 minuter. Tillsätt senapsfrön och curryblad och fräs ytterligare 1 minut tills chillin och vitlöken fått fin färg. Skeda detta över ugnsformen.
Servera pumpan på plåten med yoghurt, hackade mandlar och bröd.