Pumpa och daal,  vilken genialisk komibantion. Vår långbakade pumpa med krispig daal skulle också kunna kalla för en vegetarisk söndagsstek eller en daal 2.0. God är den i alla fall. Kanske världens bästa bjudrätt och en himla god matlåda dagen efter.

Ingredienser
lök1 st
vitlöksklyftor4 st
röd chili2 st
ingefära2 cm
olivolja2 msk
spiskummin2 msk
grönsaksbuljong2 st
röda linser3 dl
butternutpumpa1 st
kokosfett/smör/ghee2 msk
svarta senapsfrön1 tsk
Curryblad (kan uteslutas)1 msk
mandlar1 dl
turkisk yoghurt1 dl
Så gör du

Hacka lök, 2 vitlökar, ingefära och 1 chili. Fräs i olivolja på svag värme tills de blir mjuka utan att få färg. Tillsätt spiskummin och fräs i ytterligare 30 sek. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och buljong. Låt koka upp. Blanda ner linserna och häll upp allt i en ugnsform. Tvätta skalet på pumpan, dela och kärna ur den. Lägg pumpan i ugnsformen med den skurna sidan nedåt och täck formen med folie. Ställ in i ugnen på 180 grader i 45 minuter. Vänd försiktigt pumpan så den skurna ytan ligger uppåt och baka den i ytterligare 45 min under folie. Ta av foliet och höj värmen till 220 grader, rosta i ytterligare 50 minuter. Dela de sista 2 vitlökarna och chilin som är kvar. Värm upp kokosfettet i en panna och häll i vitlök och chili, fräs cirka 2 minuter. Tillsätt senapsfrön och curryblad och fräs ytterligare 1 minut tills chillin och vitlöken fått fin färg. Skeda detta över ugnsformen.

Servera pumpan på plåten med yoghurt, hackade mandlar och bröd.

Ingredienser

 
lök1 st
vitlöksklyftor4 st
röd chili2 st
ingefära2 cm
olivolja2 msk
spiskummin2 msk
grönsaksbuljong2 st
röda linser3 dl
butternutpumpa1 st
kokosfett/smör/ghee2 msk
svarta senapsfrön1 tsk
Curryblad (kan uteslutas)1 msk
mandlar1 dl
turkisk yoghurt1 dl

Så gör du

Hacka lök, 2 vitlökar, ingefära och 1 chili. Fräs i olivolja på svag värme tills de blir mjuka utan att få färg. Tillsätt spiskummin och fräs i ytterligare 30 sek. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och buljong. Låt koka upp. Blanda ner linserna och häll upp allt i en ugnsform. Tvätta skalet på pumpan, dela och kärna ur den. Lägg pumpan i ugnsformen med den skurna sidan nedåt och täck formen med folie. Ställ in i ugnen på 180 grader i 45 minuter. Vänd försiktigt pumpan så den skurna ytan ligger uppåt och baka den i ytterligare 45 min under folie. Ta av foliet och höj värmen till 220 grader, rosta i ytterligare 50 minuter. Dela de sista 2 vitlökarna och chilin som är kvar. Värm upp kokosfettet i en panna och häll i vitlök och chili, fräs cirka 2 minuter. Tillsätt senapsfrön och curryblad och fräs ytterligare 1 minut tills chillin och vitlöken fått fin färg. Skeda detta över ugnsformen.

Servera pumpan på plåten med yoghurt, hackade mandlar och bröd.

Utskriven 2022-01-20 från: http://www.saltakvarn.se/recept/langbakad-pumpa-med-krispig-daal/

Kommentarsfunktionen är avstängd.