Potatissallad är väl svensk sommar om något? Den här varianten får smak av en härlig citronaioli med kapris och silverlök. Den kan serveras antingen ljummen eller kall, tillsammans med något gott från grillen. Det är också gott att förstärka salladen med stora vita bönor och kanske toppa den med några mjukkokta ägg. Då klarar den sig fint som huvudrätt.

 

 

Ingredienser
Potatissallad
Potatis800 g
Silverlök1 st
Rädisor1 knippe
Gräslök1 knippe
Kapris3 msk
Smörgåskrasse1 ask
.
Aioli
Vitlök2 klyftor
Äggulor2 st
Dijonsenap1 tsk
Balsamico bianco2 tsk
Rapsolja1/2 dl
Olivolja Lemon1 dl
Citron1 st
Gräddfil1/2 dl
Kaprisspad1 msk
Salt och peppar
Så gör du

Koka potatisen med skalet kvar i välsaltat vatten tills den är färdigkokt men ändå har spänst kvar. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och svalna lite innan aiolin blandas ner.

Gör under tiden ailoin:

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål. Tillsätt äggulorna, dijonsenapen och balsamvinägern och rör runt med en visp. Tillsätt rapsoljan droppvis under konstant vispning. Tillsätt sedan olivoljan på samma sätt tills aiolin får en majonnäsliknande konsistens. Om den blir för lös, tillsätt mer olja och om den blir för tjock, späd med lite vatten.

Finriv det yttersta skalet från citronen och blanda ner i aiolin. Blanda sedan ner gräddfilen och smaka av med citronsaft, kaprisspad, salt och peppar. Låt aiolin stå svalt fram till servering.

Skala silverlöken och skär den i tunna ringar. Ansa rädisorna och dela dem på hälften. Finhacka gräslöken.

Skär potatisen försiktigt i grova bitar och lägg i en skål tillsammans med silverlöken, rädisor, kapris och gräslök. Tillsätt aiolin och blanda runt försiktigt. Justera eventuellt smaken på potatissalladen med mer salt, peppar och balsamvinäger.

Vid servering, klipp över smörgåskrassen och ringla eventuellt över lite mer av olivoljan.

Ingredienser

 
Potatissallad
Potatis800 g
Silverlök1 st
Rädisor1 knippe
Gräslök1 knippe
Kapris3 msk
Smörgåskrasse1 ask
.
Aioli
Vitlök2 klyftor
Äggulor2 st
Dijonsenap1 tsk
Balsamico bianco2 tsk
Rapsolja1/2 dl
Olivolja Lemon1 dl
Citron1 st
Gräddfil1/2 dl
Kaprisspad1 msk
Salt och peppar

Så gör du

Koka potatisen med skalet kvar i välsaltat vatten tills den är färdigkokt men ändå har spänst kvar. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och svalna lite innan aiolin blandas ner.

Gör under tiden ailoin:

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål. Tillsätt äggulorna, dijonsenapen och balsamvinägern och rör runt med en visp. Tillsätt rapsoljan droppvis under konstant vispning. Tillsätt sedan olivoljan på samma sätt tills aiolin får en majonnäsliknande konsistens. Om den blir för lös, tillsätt mer olja och om den blir för tjock, späd med lite vatten.

Finriv det yttersta skalet från citronen och blanda ner i aiolin. Blanda sedan ner gräddfilen och smaka av med citronsaft, kaprisspad, salt och peppar. Låt aiolin stå svalt fram till servering.

Skala silverlöken och skär den i tunna ringar. Ansa rädisorna och dela dem på hälften. Finhacka gräslöken.

Skär potatisen försiktigt i grova bitar och lägg i en skål tillsammans med silverlöken, rädisor, kapris och gräslök. Tillsätt aiolin och blanda runt försiktigt. Justera eventuellt smaken på potatissalladen med mer salt, peppar och balsamvinäger.

Vid servering, klipp över smörgåskrassen och ringla eventuellt över lite mer av olivoljan.

Utskriven 2019-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/ljummen-mandelpotatissallad-med-citronaioli-och-kapris/

Skriv en kommentar om Somrig potatissallad med citronaioli och kapris

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig