Bakade kronärtskockor med brynt smörsås och polentakaka

Bakade jordärtskockor med brynt smörsås, polentakaka och svartkål

(0)Betyg: null av 5 stjärnor

En härlig festrätt med mycket umami. Bakade jordärtskockor med brynt smörsås, polentakaka och svartkål. Toppad med rostade hasselnötter.

4 portioner

Ingredienser

Polenta
Svartkål
Jordärtskockor
Hasselnötter
Blomkål
Parmesan
Grönsaksbuljong
Smör
Krasse
Extra Virgin Olivolja Classico
Flingsalt
Crème fraiche
Grädde
Smör
Citron

Så gör du

  1. Koka upp 6 dl vatten med buljongen, häll ner polentan och låt koka.
  2. Låt den svalna lite och rör ner parmesanen.
  3. Klä en form med bakplåtspapper, ca 10 x 25 cm och med en minst 3 cm hög kant. Häll polentagröten i formen och fördela den jämnt. Ställ in i kylen och låt stelna, 30–45 minuter.
  4. Använd sedan en kopp eller skål för att stansa ut runda former av polentan.
  5. Sätt ugnen på 225 C.
  6. Dela jordärtskockorna och svartkålen. Lägg jordärtskockorna på en plåt, ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter tills de är mjuka och gyllene. Ta ut plåten när de nästan är klara och lägg på svartkålen, ringla över olivolja och flingsalt och rosta tillsammans med jordärtskockorna sista 3-5 minuterna.
  7. Rosta hasselnötterna i en panna och hacka grovt. Hyvla blomkålen tunt och lägg i kallt vatten till servering

Brynt smörsås

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och nötigt, vispa under tiden så att det inte bränns.
  2. Värm i en annan kastrull upp grädde och crème fraiche, låt smälta samman. Blanda sedan ihop med det brynta smöret, låt småputtra. Smaka av med citronjuice och salt.

Innan servering, stek på polentakakorna i en stekpanna tills de är lätt gyllene.

Kommentera receptet

Du kanske också gillar