Extra lyxig chokladtårta!

Ät godsaker för en god sak

 

Ingredienser
Smör, rumstempererat och osaltat250 g
Rårörsocker2,5 dl
Ägg, rumstempererade4 st
Mörk choklad, 70 %250 g
Vetemjöl special1 dl
Mörk choklad, 70 %125 g
Vispgrädde2,5 dl
Så gör du

Tårtbotten

Smörj en springform som mäter 25 cm i diameter, lägg ett bakplåtspapper i formen ovanpå smöret och se till så att det täcker hela formen. (Smöret fungerar som klister så att bakplåtspapperet stannar kvar i formen.) Sätt ugnen på 180 grader.

Rör smör och socker krämigt i ca 5 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget och rör till en jämn smet. Finhacka 250 g mörk choklad, smält den i ett vattenbad och rör ner den i smörblandningen. Sikta över vetemjölet och vänd om försiktigt. Häll smeten i springformen och grädda kakan i ca 25 minuter, den ska inte bli genombakad utan vara härligt kladdig. Så här långt kan tårtan förberedas och frysas om man vill.

Chokladkräm

Hacka 125 g choklad i mindre bitar och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Mixa med en stavmixer så att det blir slätt. (Blir det lite grynigt så gör det ingenting, det blir gott ändå!) Ställ in bunken i kylen så att chokladgrädden blir kall (minst 5 timmar). Ta sedan fram den och vispa upp den till en fluffig kräm. Bred krämen på tårtan och dekorera med gula rosor.

Låt tårtan stå någon timme i rumstemperatur före servering. Bjud gärna lättvispad grädde till!

Ingredienser

 
Smör, rumstempererat och osaltat250 g
Rårörsocker2,5 dl
Ägg, rumstempererade4 st
Mörk choklad, 70 %250 g
Vetemjöl special1 dl
Mörk choklad, 70 %125 g
Vispgrädde2,5 dl

Så gör du

Tårtbotten

Smörj en springform som mäter 25 cm i diameter, lägg ett bakplåtspapper i formen ovanpå smöret och se till så att det täcker hela formen. (Smöret fungerar som klister så att bakplåtspapperet stannar kvar i formen.) Sätt ugnen på 180 grader.

Rör smör och socker krämigt i ca 5 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget och rör till en jämn smet. Finhacka 250 g mörk choklad, smält den i ett vattenbad och rör ner den i smörblandningen. Sikta över vetemjölet och vänd om försiktigt. Häll smeten i springformen och grädda kakan i ca 25 minuter, den ska inte bli genombakad utan vara härligt kladdig. Så här långt kan tårtan förberedas och frysas om man vill.

Chokladkräm

Hacka 125 g choklad i mindre bitar och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädden och häll den över chokladen. Mixa med en stavmixer så att det blir slätt. (Blir det lite grynigt så gör det ingenting, det blir gott ändå!) Ställ in bunken i kylen så att chokladgrädden blir kall (minst 5 timmar). Ta sedan fram den och vispa upp den till en fluffig kräm. Bred krämen på tårtan och dekorera med gula rosor.

Låt tårtan stå någon timme i rumstemperatur före servering. Bjud gärna lättvispad grädde till!

Utskriven 2018-12-15 från: http://www.saltakvarn.se/recept/lyxig-chokladtarta/

  1. Hej! Jag gjorde tårtan häromdagen och den blev jättegod. Jag undrar däremot om det inte står fel med hur man gör chokladmoussen. Jag följde receptet men när jag efter att tagit ut chokladgrädden skulle vispa upp den blev den aldrig fluffig. Den blev god i alla fall men jag undrar om man inte ska vispa grädden först och sedan vända i grädden?

    Vänligen Karin

    Svara
    • Tack för din synpunkt Karin! Det låter som en god synpunkt. Vi får prova att göra så nästa gång vi bakar den.

      Svara

Skriv en kommentar om Lyxig chokladtårta

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig