En mjuk sockerkaka med ljuvlig saffransmak. Den hackade aprikosen på toppen av glasyren förgyller kakan ytterligare.
- Ingredienser
Smör 50 g Mjölk 1 dl Saffran 1/2 g Ägg 3 st Rårörsocker 2,5 dl Vaniljsocker 1 tsk Vetemjöl 3,5 dl Bakpulver 2 tsk Salt en nypa Glasyr Florsocker 4 dl Vatten 2 msk Citronsaft 4 droppar Aprikoser - Så gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform.
Smält smör, tillför mjölk och saffran. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör i smörblandningen och tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet och häll i den smorda formen.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, känn med en sticka så den är klar. Tag ut och låt svalna.
Rör samman florsocker, vatten och citronsaft till en lös glasyr. Hacka aprikoser i stora bitar. Häll glasyren över kakan innan servering och strö över aprikosbitarna.
Ingredienser | |
Smör | 50 g |
Mjölk | 1 dl |
Saffran | 1/2 g |
Ägg | 3 st |
Rårörsocker | 2,5 dl |
Vaniljsocker | 1 tsk |
Vetemjöl | 3,5 dl |
Bakpulver | 2 tsk |
Salt | en nypa |
Glasyr | |
Florsocker | 4 dl |
Vatten | 2 msk |
Citronsaft | 4 droppar |
Aprikoser |
Så gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform.
Smält smör, tillför mjölk och saffran. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör i smörblandningen och tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet och häll i den smorda formen.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, känn med en sticka så den är klar. Tag ut och låt svalna.
Rör samman florsocker, vatten och citronsaft till en lös glasyr. Hacka aprikoser i stora bitar. Häll glasyren över kakan innan servering och strö över aprikosbitarna.
prova att byta ut ägg mot havregrädde
Hej Mariana
Tack för tipset:)
Med vänlig hälsning/Eleonor
1/2 g saffran? Betyder det 1,2g eller 0,5g ?
Det betyder 0,5 gram.
Hej! Finns det en vegansk alternativ? Vad ersätter man ägg med?
Hej Miry! Jag är ingen expert på vegansk bakning men jag har hört att man kan ersätta ägg med blötlagt linfrö.
tofu …No Egg kan man köpa i välsorterade affärer
Läs böcker av Mattias Kristiansson
tidningen Vego