Maria Embertsén i Saltå Kvarn Smakråd har tagit fram härliga morotscupcakes bakade med Saltå Kvarns Olivolja Lemon. Toppade med yoghurtfrosting blir de riktiga små bakverk. Tack för fin inspiration Maria!
- Ingredienser
Ägg 3 st Socker 3 dl Vetemjöl 3 dl Vaniljsocker 1 tsk Bakpulver 3 tsk Ingefära, malen 2 tsk Kardemumma, malen 1 tsk Morot, riven 4 dl Olivolja Lemon 1 dl Yoghurt 4 dl Florsocker 2-3 dl - Så gör du
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggblandningen. Tillsätt också de rivna morötterna och olivoljan. Rör om väl så att allt blandar sig. Fyll upp i formar till två tredjedelar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Rör om försiktigt i yoghurten så att den blir mjukare och häll den sedan i ett kaffefilter och låt den droppa av i ett par timmar eller tills du ser att konsistensen blivit tjockare. Blanda sedan i florsocker och smaka av. Ta lite mer socker om du vill att det ska bli sötare. Låt yoghurten stå kallt ett tag och bred, klicka eller spritsa ut den på cupcakesen. Avsluta med att ringla över lite av olivoljan.
Ingredienser | |
Ägg | 3 st |
Socker | 3 dl |
Vetemjöl | 3 dl |
Vaniljsocker | 1 tsk |
Bakpulver | 3 tsk |
Ingefära, malen | 2 tsk |
Kardemumma, malen | 1 tsk |
Morot, riven | 4 dl |
Olivolja Lemon | 1 dl |
Yoghurt | 4 dl |
Florsocker | 2-3 dl |
Så gör du
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggblandningen. Tillsätt också de rivna morötterna och olivoljan. Rör om väl så att allt blandar sig. Fyll upp i formar till två tredjedelar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Rör om försiktigt i yoghurten så att den blir mjukare och häll den sedan i ett kaffefilter och låt den droppa av i ett par timmar eller tills du ser att konsistensen blivit tjockare. Blanda sedan i florsocker och smaka av. Ta lite mer socker om du vill att det ska bli sötare. Låt yoghurten stå kallt ett tag och bred, klicka eller spritsa ut den på cupcakesen. Avsluta med att ringla över lite av olivoljan.
Ser att det skall vara 3tsk bakpulver. Är det så att man behöver mer bakpulver för att det skall jäsa. Gjort sockerkaka ,scones med 1tsk bakpulver som det står i receptet men det jäser inte utan blir ”degigt”. Vore tacksam för tips
Hej Lena! Jag är ingen bakpulverexpert tyvärr. Det här receptet har Maria i vårt Smakråd tagit fram och jag tror att hon har provat sig fram till lagom mängd bakpulver.