Mungbönan är en lättsmält böna med god smak. Den lämpar sig väl för groddning men är också jättefin i grytor och röror.

Ingredienser
Mungbönor1 del
Vatten2 delar
Så gör du

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – två delar vatten) under lock i 10 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 5 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl torra mungbönor ökar i volym till ca 3 dl när de kokas.

Ingredienser

 
Mungbönor1 del
Vatten2 delar

Så gör du

Blötlägg bönorna i rikligt med vatten (en del bönor – tre delar vatten) i 8-24 timmar. Ju längre blötläggning desto kortare koktid. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – två delar vatten) under lock i 10 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 5 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka, de ska inte vara al dente.

Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl torra mungbönor ökar i volym till ca 3 dl när de kokas.

Utskriven 2019-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/mungbonor/

  1. Köpt delad svart matpeböna som enligt vad jag hittat på nätet ska kallas mungböna också. Har senaste året gjort snabba biffar av röda linser genom att bara blötlägga dem sedan mixa. Tarek taylors tips i ett trädgårdsprogram…Det blir biffar som håller ihop mycket bra. Min tanke var att göra så med dessa bönor. Men…. det där med lektiner… kan det vara dåligt, giftigt på något sätt?

    Svara
  2. Hej,
    Kan man efter uppkokning förvara bönorna i kylen 1-2 dagar och äta dom som tillbehör till måltider?

    Tack för bra information!

    Svara
    • Jag vet faktiskt inte Birgitta, jag har aldrig provat. Om du vågar dig på det får du gärna berätta hur det gick! Glöm inte att blötlägga dem först.

      Svara
  3. Hej!
    Finns B17 kvar i bönorna efter Kokning?
    Håller i skrivande stund på att prova grodd-receptet som står på förbakningen.

    Svara
    • Hej Nils! Så här svarar Åsa Lindeblad på din fråga: Menar du B1 – tiamin? Tiamin bryts ned vid kokning. Om jag jämför värdena i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas för torkade mungbönor och kokta mungbönor så innehåller de 0,38 mg timain jämfört med 0,16 mg. Mvh/ Åsa

      Svara
  4. Måste bönorna blötläggas? Har sett att det finns i en Paulun mix med mungbönor och då ska dom bara kokas 20 min tillsammans med ris och annat som finns i. Funderar på att göra min egna mix med era bönor ist om det är möjligt..

    Svara
    • Hej Hanna! Jag kokar ibland mungbönor utan att blötlägga dem och det går bra. Men man kommer inte ifrån att bönorna blir mer lättsmälta om de först blötläggs.

      Svara
      • Kan man blötlägga en större mängd, frysa in och sedan fram en mindre mängd när man väll vill tillaga?

      • Hej Sarah! Då skulle jag istället rekommendera att du blötlägger och kokar bönorna innan du fryser in dem.

    • Hej Thomas! Kokvattnet i bönkoket innehåller lektiner, som kan vara svårsmälta om man har känslig mage. Därför hälls ofta kokvattnet bort. Men mungbönor är en väldigt lättsmält böna, så där ska det inte vara något problem med kokvattnet. När jag kokar mungbönor brukar jag koka dem som ris, alltså så att jag inte behöver hälla bort något vatten när bönorna är klara. På så sätt förlorar man ju ingen näring.

      Svara
      • Tack för svar
        Har provat några gånger med olika resultat. Ibland kan de vara hårda, ibland perfekta. Olivolja å citron smaksätter jag med. Kokar alltid 12 min. Men den idén ATT koka som ris provar jag nästa gång. Böner förhållande till vatten? Provar med 30% mer vatten
        Tack för vänligheten

      • När jag kokar mäter jag upp bönorna och häller på vatten så att jag precis kan lägga ett finger mellan bönorna och vattenytan. Men det där beror ju så på vilken kastrull man har och hur varm spisen är. Det bästa är nog att prova sig fram. Lycka till!

  5. Hej,
    Följde grundreceptet; blötlade över natt och satte på kokning. Efter 10 min var bönorna nästan gröt.
    20 min är för lång tid.
    Mvh
    Ulrika

    Svara
    • Hej Ulrika! Tack för din input! Tråkigt att dina bönor kokade sönder. Det är svårt med koktider på bönor, det är så mycket som spelar in. Hur gammal bönan är, hur länge den ligger i blöt, hur mycket vatten man har i kastrullen etc. Men jag ändrar i receptet nu så att det står ca 10-20 minuter istället. Om du vill får du gärna kontakta vår reklamationsavdelning så får du ersättning för dina bönor som kokade sönder. Du når dem på info@saltakvarn.se. Vänligen, Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Mungbönor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig