6 personer
Härlig ”nice cream” med söta plommon och syrliga blåbär som får en vacker, marmorerad effekt. Lika nyttig som smarrig!

Ingredienser
Glassen
Bananer, väldigt mogna. Frysta i bitar7 st
Nötsmör, tex mandel eller cashew3/4 dl
Vaniljpulver, äkta1 krm
.
Sylten
Plommon softa6 st
Blåbär, tinade1 1/2 dl
Lönnsirap1 msk
Salt, en nypa
Så gör du

Börja med att ta fram bananerna ur frysen så att de får tina litegrann i ca 20–30 minuter.

Gör under tiden sylten. Blötlägg plommonen i hett vatten i 15 minuter. Häll sedan bort vattnet och krama ur. Lägg i behållaren till din stavmixer, tillsammans med blåbär, lönnsirap och salt. Mixa till en hyfsat slät sylt.

Lägg hälften av bananbitarna i en kraftfull, stående blender, tillsammans med hälften av nötsmöret och hälften av vaniljpulvret. Mixa på hög hastighet till en krämig glass som liknar mjukglass. Du kan behöva stanna maskinen och skrapa ner från kanterna samt röra om några gånger. En blender med tillhörande tamp är enklast att använda.

Skrapa ner glassen i en form. Upprepa sedan proceduren med resten av bananbitarna.

När all glass är mixad, lägg sylten i en sträng ovanpå som du sedan försiktigt vänder ner med hjälp av en sked eller slickepott, så att du får en vacker marmorerad effekt.

Täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 4 timmar innan servering.

Ingredienser

 
Glassen
Bananer, väldigt mogna. Frysta i bitar7 st
Nötsmör, tex mandel eller cashew3/4 dl
Vaniljpulver, äkta1 krm
.
Sylten
Plommon softa6 st
Blåbär, tinade1 1/2 dl
Lönnsirap1 msk
Salt, en nypa

Så gör du

Börja med att ta fram bananerna ur frysen så att de får tina litegrann i ca 20–30 minuter.

Gör under tiden sylten. Blötlägg plommonen i hett vatten i 15 minuter. Häll sedan bort vattnet och krama ur. Lägg i behållaren till din stavmixer, tillsammans med blåbär, lönnsirap och salt. Mixa till en hyfsat slät sylt.

Lägg hälften av bananbitarna i en kraftfull, stående blender, tillsammans med hälften av nötsmöret och hälften av vaniljpulvret. Mixa på hög hastighet till en krämig glass som liknar mjukglass. Du kan behöva stanna maskinen och skrapa ner från kanterna samt röra om några gånger. En blender med tillhörande tamp är enklast att använda.

Skrapa ner glassen i en form. Upprepa sedan proceduren med resten av bananbitarna.

När all glass är mixad, lägg sylten i en sträng ovanpå som du sedan försiktigt vänder ner med hjälp av en sked eller slickepott, så att du får en vacker marmorerad effekt.

Täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 4 timmar innan servering.

Utskriven 2021-06-15 från: http://www.saltakvarn.se/recept/nice-cream-med-plommon-och-blabar/

    • Hej Agnetha
      Välj ett alternativ som passar dig, beroende på hur din allergi ser ut. Kanske kan smör gjort av solroskärnor eller tahini (sesampasta) vara ett alternativ?
      Annars kan du blanda i vad som du gillar, tricket med nötsmöret är att det förutom smak, tillför fett som fungerar som smakförstärkare.
      Om inget av ovanstående fungerar kanske du kan tillsätta en härlig kolasås istället?
      Med vänlig hälsning/Eleonor

      Svara

Skriv en kommentar om Nice cream med plommon och blåbär

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig