4 portioner som sidorätt

En härlig sommarsallad med citron- och örtmarinerade gröna linser som får möta sötman hos färska jordgubbar och mogna nektariner. Toppad med getost och rostade mandlar. Om du kan hitta en mjuk getost med honungssmak så blir det ännu godare!

Om du vill göra salladen matigare kan du dryga ut den med t ex pasta eller quinoa.

 

 

Ingredienser
Gröna linser, torra1,5 dl
Olivolja Classico1 msk
Balsamico2 msk
Citron, både juice och skal1/2 st
Honung, flytande1/2 msk
Färsk basilika, hackadEn rejäl näve
Färsk mynta, hackadEn liten näve
Örtsalt
Svartpeppar
FänkålEtt litet huvud
Ruccola, spenat eller mangoldca 70 g
Jordgubbar skurna i kvartar6-8 st
Nektariner skurna i kuber1-2 mogna
Getost, mjuk100 g
Rostade mandlar, hackade1 näve
Så gör du

Blötlägg linserna i 8-24 timmar. Skölj dem och koka dem sedan i nytt vatten tills de blir mjuka, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet och skölj försiktigt de färdiga linserna.

Blanda de ljumma linserna med olivolja, balsamvinäger, citron, honung, örter, salt och peppar. Ställ åt sidan.

Skiva fänkålen tunt (lämna stjälkarna) och blanda med grönsalladen. Lägg i en stor serveringsskål och fördela de marinerade linserna ovanpå. Toppa med jordgubbar, nektarin, getost, rostade mandlar och några färska basilikablad. Ringla lite av marinaden från linserna överst. Servera genast.

Ingredienser

 
Gröna linser, torra1,5 dl
Olivolja Classico1 msk
Balsamico2 msk
Citron, både juice och skal1/2 st
Honung, flytande1/2 msk
Färsk basilika, hackadEn rejäl näve
Färsk mynta, hackadEn liten näve
Örtsalt
Svartpeppar
FänkålEtt litet huvud
Ruccola, spenat eller mangoldca 70 g
Jordgubbar skurna i kvartar6-8 st
Nektariner skurna i kuber1-2 mogna
Getost, mjuk100 g
Rostade mandlar, hackade1 näve

Så gör du

Blötlägg linserna i 8-24 timmar. Skölj dem och koka dem sedan i nytt vatten tills de blir mjuka, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet och skölj försiktigt de färdiga linserna.

Blanda de ljumma linserna med olivolja, balsamvinäger, citron, honung, örter, salt och peppar. Ställ åt sidan.

Skiva fänkålen tunt (lämna stjälkarna) och blanda med grönsalladen. Lägg i en stor serveringsskål och fördela de marinerade linserna ovanpå. Toppa med jordgubbar, nektarin, getost, rostade mandlar och några färska basilikablad. Ringla lite av marinaden från linserna överst. Servera genast.

Utskriven 2019-08-24 från: http://www.saltakvarn.se/recept/ortmarinerad-gron-linssallad/

  1. Tack för inspirerande recept! Linserna som jag istället blandade samman med salladen blev fantastiskt goda! Jag valde agavesirap istället för honung och torkad basilika istället för färsk eftersom jag inte hade det hemma. Det funkade bra. För att göra salladen lite mildare i smak tog jag bort lite ruccolasallad och tillsatte spenat och isbergssallad istället. Fårosten smulade jag ner och blandade i. Hade inga jordgubbar eller nötter hemma så jag toppade med lite hallon isället, det blev dock lite för syrligt. Salladen blev jättegod och uppskattad!

    Svara
    • Hej!
      Det gäller att ta tillvara på det man har. Huvudsaken det blir gott!
      Trevlig Påsk!

      Svara
  2. Jag gjorde med en burk linser istället,det blev supergott och mycket uppskattat och till det serverade jag nygrillade tunna revben. Rekommenderas !

    Svara

Skriv en kommentar om Örtmarinerad grön linssallad

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig