Riktigt läcker blir den här pajen med grönkål, västerbottenost och valnötter. Väldigt god varm och nylagad men den funkar lika bra kall på en buffé.

 

Ingredienser
Dinkelmjöl eller valfritt glutenfritt mjöl2 dl
Smör100 g
Grönkål250 g
Schalottenlök2-3 st
Olivolja Classico2 msk
Valnötter1 dl
Västerbottenost2 dl
Ägg3 st
Vispgrädde3 dl
Salt och peppar
Så gör du

Blanda ihop dinkelmjöl och smör till en deg, tryck ut den med händerna i en pajform. Nagga med en gaffel och förgrädda i 15 minuter i 200 grader.

Skär bort den hårda stocken i grönkålen och dela ner den i mindre bitar. Hacka löken och fräs den tillsammans med grönkålen i olivolja tills allt blir mjukt. Lägg fräset i pajskalet. Hacka valnötterna grovt och lägg dem på grönkålen.

Riv osten och blanda den med ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över grönkålen och grädda i 20-25 minuter i 225 grader. Pajen är klar när den har fått fin färg och äggstanningen har stannat.

Godast blir pajen om den får vila en stund innan den serveras.

Ingredienser

 
Dinkelmjöl eller valfritt glutenfritt mjöl2 dl
Smör100 g
Grönkål250 g
Schalottenlök2-3 st
Olivolja Classico2 msk
Valnötter1 dl
Västerbottenost2 dl
Ägg3 st
Vispgrädde3 dl
Salt och peppar

Så gör du

Blanda ihop dinkelmjöl och smör till en deg, tryck ut den med händerna i en pajform. Nagga med en gaffel och förgrädda i 15 minuter i 200 grader.

Skär bort den hårda stocken i grönkålen och dela ner den i mindre bitar. Hacka löken och fräs den tillsammans med grönkålen i olivolja tills allt blir mjukt. Lägg fräset i pajskalet. Hacka valnötterna grovt och lägg dem på grönkålen.

Riv osten och blanda den med ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över grönkålen och grädda i 20-25 minuter i 225 grader. Pajen är klar när den har fått fin färg och äggstanningen har stannat.

Godast blir pajen om den får vila en stund innan den serveras.

Utskriven 2019-07-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/paj-med-gronkal-och-vasterbottenost/

  1. Hej!
    Jag har inte sojamjöl och jag vill använda mjölsorter som jag har hemma.
    Har både bovetemjöl+Rismjöl.
    Hur ska man använda dessa mjöler för bästa resultat?
    Ska man använda båda sorterna och ta 1 dl mjöl av varje…?
    Eller är det bäst att ta bara tex bovete eller bara rismjöl..?
    Tack på förhand!

    Svara
    • Hej Nadja! Du kan göra precis som du vill. Receptet funkar för båda mjölsorterna som du har hemma. Jag hade nog blandat lika mängd av båda.

      Svara
  2. Hej.

    Jag är så sugen på att göra en grönkålspaj till julbordet men enda tiden att göra en finns imorgon tisdag. Kan man göra den då och värma den på julafton (Torsdag)??

    Svara

Skriv en kommentar om Karins grönkålspaj med västerbottenost och valnöt

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig