Riktigt läcker blir den här pajen med grönkål, västerbottenost och valnötter. Väldigt god varm och nylagad men den funkar lika bra kall på en buffé.
- Ingredienser
Dinkelmjöl eller valfritt glutenfritt mjöl 2 dl Smör 100 g Grönkål 250 g Schalottenlök 2-3 st Olivolja Classico 2 msk Valnötter 1 dl Västerbottenost 2 dl Ägg 3 st Vispgrädde 3 dl Salt och peppar - Så gör du
Blanda ihop dinkelmjöl och smör till en deg, tryck ut den med händerna i en pajform. Nagga med en gaffel och förgrädda i 15 minuter i 200 grader.
Skär bort den hårda stocken i grönkålen och dela ner den i mindre bitar. Hacka löken och fräs den tillsammans med grönkålen i olivolja tills allt blir mjukt. Lägg fräset i pajskalet. Hacka valnötterna grovt och lägg dem på grönkålen.
Riv osten och blanda den med ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över grönkålen och grädda i 20-25 minuter i 225 grader. Pajen är klar när den har fått fin färg och äggstanningen har stannat.
Godast blir pajen om den får vila en stund innan den serveras.
Ingredienser | |
Dinkelmjöl eller valfritt glutenfritt mjöl | 2 dl |
Smör | 100 g |
Grönkål | 250 g |
Schalottenlök | 2-3 st |
Olivolja Classico | 2 msk |
Valnötter | 1 dl |
Västerbottenost | 2 dl |
Ägg | 3 st |
Vispgrädde | 3 dl |
Salt och peppar |
Så gör du
Blanda ihop dinkelmjöl och smör till en deg, tryck ut den med händerna i en pajform. Nagga med en gaffel och förgrädda i 15 minuter i 200 grader.
Skär bort den hårda stocken i grönkålen och dela ner den i mindre bitar. Hacka löken och fräs den tillsammans med grönkålen i olivolja tills allt blir mjukt. Lägg fräset i pajskalet. Hacka valnötterna grovt och lägg dem på grönkålen.
Riv osten och blanda den med ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över grönkålen och grädda i 20-25 minuter i 225 grader. Pajen är klar när den har fått fin färg och äggstanningen har stannat.
Godast blir pajen om den får vila en stund innan den serveras.
Hej!
Jag har inte sojamjöl och jag vill använda mjölsorter som jag har hemma.
Har både bovetemjöl+Rismjöl.
Hur ska man använda dessa mjöler för bästa resultat?
Ska man använda båda sorterna och ta 1 dl mjöl av varje…?
Eller är det bäst att ta bara tex bovete eller bara rismjöl..?
Tack på förhand!
Hej Nadja! Du kan göra precis som du vill. Receptet funkar för båda mjölsorterna som du har hemma. Jag hade nog blandat lika mängd av båda.
Hej.
Jag är så sugen på att göra en grönkålspaj till julbordet men enda tiden att göra en finns imorgon tisdag. Kan man göra den då och värma den på julafton (Torsdag)??
Det tror jag går jättebra.
Går det bra att använda fryst grönkål i pajen, om man tinar den först?
Hej Nina! Det går jättefint!
Jättegod, tack för receptet!
Ja, visst är den god Erika!