4-6 portioner

Palak paneer är en smakrik traditionell indisk maträtt med tomat och spenat. Vanligtvis används grädde men vi har valt att reda av grytan med mixade cashewnötter istället. Paneer är en ost som du kan göra själv. Det är ypperligt att göra om man har mycket mjölk hemma som har gått ut i datum (men inte blivit sur). Det finns en beskrivning om hur du går till väga längst ner i receptet.

Istället för paneer kan du använda tofu, halloumi eller fetaost. Använder du fetaost lägger du i den precis på slutet, så att den inte kokar sönder.

 

 

 

Ingredienser
Olivolja Classico2 msk
Gul lök, hackad3 st
Ingefära, riven1,5 msk
Vitlök, riven1,5 msk
Lagerblad 1 st
Kardemumma, hel kapsel6 st
Kanelstång1 st
Spiskummin, malen1 msk
Korianderfrö1 msk
Gurkmeja0,5 tsk
Muskotnöt, malen1 krm
Kryddnejlika1 krm
Krossade tomater2 burkar
Cashewnötter2 dl
Bladspenat, fryst450 g
Vatten4 dl
Salt och peppar
Garam masala1 tsk
Paneer, tofu eller fetaost500 g
Så gör du

 

Värm olivolja i en gryta och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt sedan ingefära, vitlök, lagerblad, kardemumma, kanelstång, spiskummin, korianderfrö, gurkmeja, muskotnöt, kryddnejlika och fräs i ytterligare en minut. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme tills vätskan från tomaterna försvinner, det tar ca 20 minuter.

Mixa cashewnötterna och 1 dl vatten till en slät massa.

Skär paneer, tofu eller halloumi i kuber, stek i smör eller olja. (Använder du fetaost skär du den bara i kuber.)

Lägg cashewnötterna och spenaten i grytan. Slå på 4 dl vatten, salta och peppra. Låt puttra på mellanvärme i 5-10 minuter. Tillsätt garam masala och vald ost/tofu och låt koka i fem minuter till.

 

Om du vill göra egen paneer
Värm upp 4 liter mjölk (helmjölk/standardmjölk) i en stor gryta. Precis innan mjölken börjar koka tillsätter du 0,5 dl ättika (12 %) och rör med en slev tills osten stelnar. Det ska se ut som att mjölken skär sig och vasslen blir lite grön eller gul. Eventuellt kan du behöva tillsätta mer ättika för att bryta ner mjölken.

Lägg en silduk i ett durkslag och häll mjölken genom den. Låt det stå i cirka 20 minuter eller tills det mesta av vattnet har runnit bort. Linda in ostmassan som är kvar i silduken och lägg en skärbräda med en tung vikt ovanpå och låt stå i en timme tills osten blir fast. Nu kan du skära den i mindre bitar och om du vill steker du dem gyllenbruna i lite smör innan du lägger dem i grytan. Paneer kan förvaras i frysen i 4 veckor.

 

 

 

Ingredienser

 
Olivolja Classico2 msk
Gul lök, hackad3 st
Ingefära, riven1,5 msk
Vitlök, riven1,5 msk
Lagerblad 1 st
Kardemumma, hel kapsel6 st
Kanelstång1 st
Spiskummin, malen1 msk
Korianderfrö1 msk
Gurkmeja0,5 tsk
Muskotnöt, malen1 krm
Kryddnejlika1 krm
Krossade tomater2 burkar
Cashewnötter2 dl
Bladspenat, fryst450 g
Vatten4 dl
Salt och peppar
Garam masala1 tsk
Paneer, tofu eller fetaost500 g

Så gör du

 

Värm olivolja i en gryta och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt sedan ingefära, vitlök, lagerblad, kardemumma, kanelstång, spiskummin, korianderfrö, gurkmeja, muskotnöt, kryddnejlika och fräs i ytterligare en minut. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme tills vätskan från tomaterna försvinner, det tar ca 20 minuter.

Mixa cashewnötterna och 1 dl vatten till en slät massa.

Skär paneer, tofu eller halloumi i kuber, stek i smör eller olja. (Använder du fetaost skär du den bara i kuber.)

Lägg cashewnötterna och spenaten i grytan. Slå på 4 dl vatten, salta och peppra. Låt puttra på mellanvärme i 5-10 minuter. Tillsätt garam masala och vald ost/tofu och låt koka i fem minuter till.

 

Om du vill göra egen paneer
Värm upp 4 liter mjölk (helmjölk/standardmjölk) i en stor gryta. Precis innan mjölken börjar koka tillsätter du 0,5 dl ättika (12 %) och rör med en slev tills osten stelnar. Det ska se ut som att mjölken skär sig och vasslen blir lite grön eller gul. Eventuellt kan du behöva tillsätta mer ättika för att bryta ner mjölken.

Lägg en silduk i ett durkslag och häll mjölken genom den. Låt det stå i cirka 20 minuter eller tills det mesta av vattnet har runnit bort. Linda in ostmassan som är kvar i silduken och lägg en skärbräda med en tung vikt ovanpå och låt stå i en timme tills osten blir fast. Nu kan du skära den i mindre bitar och om du vill steker du dem gyllenbruna i lite smör innan du lägger dem i grytan. Paneer kan förvaras i frysen i 4 veckor.

 

 

 

Utskriven 2018-12-10 från: http://www.saltakvarn.se/recept/palak-paneer/

  1. En fråga, 6 kardemumma, korn eller hela kardemumman med det vita skalet.? Gillar allt ni gör och står för, kram

    Svara
    • Hej Gull-Britt! Tack för fina ord! I det här receptet menar vi hel kardemumma i kapsel, de brukar vara gröna.

      Svara
    • Det stämmer. 🙂 Men du kan frysa in den paneer som du inte använder. En månad i frysen klarar den fint!

      Svara

Skriv en kommentar om Palak paneer

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig