4-6 portioner
Palak paneer är en smakrik traditionell indisk maträtt med tomat och spenat. Vanligtvis används grädde men vi har valt att reda av grytan med mixade cashewnötter istället. Paneer är en ost som du kan göra själv. Det är ypperligt att göra om man har mycket mjölk hemma som har gått ut i datum (men inte blivit sur). Det finns en beskrivning om hur du går till väga längst ner i receptet.
Istället för paneer kan du använda tofu, halloumi eller fetaost. Använder du fetaost lägger du i den precis på slutet, så att den inte kokar sönder.
- Ingredienser
Olivolja Classico 2 msk Gul lök, hackad 3 st Ingefära, riven 1,5 msk Vitlök, riven 1,5 msk Lagerblad 1 st Kardemumma, hel kapsel 6 st Kanelstång 1 st Spiskummin, malen 1 msk Korianderfrö 1 msk Gurkmeja 0,5 tsk Muskotnöt, malen 1 krm Kryddnejlika 1 krm Krossade tomater 2 burkar Cashewnötter 2 dl Bladspenat, fryst 450 g Vatten 4 dl Salt och peppar Garam masala 1 tsk Paneer, tofu eller fetaost 500 g - Så gör du
Värm olivolja i en gryta och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt sedan ingefära, vitlök, lagerblad, kardemumma, kanelstång, spiskummin, korianderfrö, gurkmeja, muskotnöt, kryddnejlika och fräs i ytterligare en minut. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme tills vätskan från tomaterna försvinner, det tar ca 20 minuter.
Mixa cashewnötterna och 1 dl vatten till en slät massa.
Skär paneer, tofu eller halloumi i kuber, stek i smör eller olja. (Använder du fetaost skär du den bara i kuber.)
Lägg cashewnötterna och spenaten i grytan. Slå på 4 dl vatten, salta och peppra. Låt puttra på mellanvärme i 5-10 minuter. Tillsätt garam masala och vald ost/tofu och låt koka i fem minuter till.
Om du vill göra egen paneer
Värm upp 4 liter mjölk (helmjölk/standardmjölk) i en stor gryta. Precis innan mjölken börjar koka tillsätter du 0,5 dl ättika (12 %) och rör med en slev tills osten stelnar. Det ska se ut som att mjölken skär sig och vasslen blir lite grön eller gul. Eventuellt kan du behöva tillsätta mer ättika för att bryta ner mjölken.Lägg en silduk i ett durkslag och häll mjölken genom den. Låt det stå i cirka 20 minuter eller tills det mesta av vattnet har runnit bort. Linda in ostmassan som är kvar i silduken och lägg en skärbräda med en tung vikt ovanpå och låt stå i en timme tills osten blir fast. Nu kan du skära den i mindre bitar och om du vill steker du dem gyllenbruna i lite smör innan du lägger dem i grytan. Paneer kan förvaras i frysen i 4 veckor.
Ingredienser | |
Olivolja Classico | 2 msk |
Gul lök, hackad | 3 st |
Ingefära, riven | 1,5 msk |
Vitlök, riven | 1,5 msk |
Lagerblad | 1 st |
Kardemumma, hel kapsel | 6 st |
Kanelstång | 1 st |
Spiskummin, malen | 1 msk |
Korianderfrö | 1 msk |
Gurkmeja | 0,5 tsk |
Muskotnöt, malen | 1 krm |
Kryddnejlika | 1 krm |
Krossade tomater | 2 burkar |
Cashewnötter | 2 dl |
Bladspenat, fryst | 450 g |
Vatten | 4 dl |
Salt och peppar | |
Garam masala | 1 tsk |
Paneer, tofu eller fetaost | 500 g |
Så gör du
Värm olivolja i en gryta och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt sedan ingefära, vitlök, lagerblad, kardemumma, kanelstång, spiskummin, korianderfrö, gurkmeja, muskotnöt, kryddnejlika och fräs i ytterligare en minut. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme tills vätskan från tomaterna försvinner, det tar ca 20 minuter.
Mixa cashewnötterna och 1 dl vatten till en slät massa.
Skär paneer, tofu eller halloumi i kuber, stek i smör eller olja. (Använder du fetaost skär du den bara i kuber.)
Lägg cashewnötterna och spenaten i grytan. Slå på 4 dl vatten, salta och peppra. Låt puttra på mellanvärme i 5-10 minuter. Tillsätt garam masala och vald ost/tofu och låt koka i fem minuter till.
Om du vill göra egen paneer
Värm upp 4 liter mjölk (helmjölk/standardmjölk) i en stor gryta. Precis innan mjölken börjar koka tillsätter du 0,5 dl ättika (12 %) och rör med en slev tills osten stelnar. Det ska se ut som att mjölken skär sig och vasslen blir lite grön eller gul. Eventuellt kan du behöva tillsätta mer ättika för att bryta ner mjölken.
Lägg en silduk i ett durkslag och häll mjölken genom den. Låt det stå i cirka 20 minuter eller tills det mesta av vattnet har runnit bort. Linda in ostmassan som är kvar i silduken och lägg en skärbräda med en tung vikt ovanpå och låt stå i en timme tills osten blir fast. Nu kan du skära den i mindre bitar och om du vill steker du dem gyllenbruna i lite smör innan du lägger dem i grytan. Paneer kan förvaras i frysen i 4 veckor.
En fråga, 6 kardemumma, korn eller hela kardemumman med det vita skalet.? Gillar allt ni gör och står för, kram
Hej Gull-Britt! Tack för fina ord! I det här receptet menar vi hel kardemumma i kapsel, de brukar vara gröna.
4 (fyra ) liter mjölk???????
Det stämmer. 🙂 Men du kan frysa in den paneer som du inte använder. En månad i frysen klarar den fint!