Panforte är en italiensk julkaka med choklad, honung, kanel och nötter. I Italien serveras den ofta som en tårta med florsocker på men den är också helt fantastisk att skära i munsbitar och bjuda som julgodis.

 

 

Ingredienser
Hasselnötter100 g
Cashewnötter100 g
Sötmandel100 g
Kanel3/4 tsk
Vetemjöl1 dl
Honung1,5 dl (175 g)
Rårörsocker2,25 dl
Mörk choklad, 70 %150 g
Så gör du

Smörj en ugnsfast form (ca 18×20 cm) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Blanda sedan alla nötter och mandlar med mjöl och kanel i en bunke. Smält honung och socker i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Ta bort kastrullen från värmen när sockret har löst sig och blanda i chokladen, rör runt tills chokladen har smält. Blanda snabbt ner chokladsmeten i nötterna och rör om ordentligt. Häll choklad- och nötmassan i ugnsformen och grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 30 minuter eller tills det småbubblar i hela kakan. Ta ut formen och låt kakan svalna lite. Skär den sedan i mindre bitar.

Det går också fint att ha torkad frukt i kakan och att variera med andra sorters nötter, allt efter tycke och smak.

Ingredienser

 
Hasselnötter100 g
Cashewnötter100 g
Sötmandel100 g
Kanel3/4 tsk
Vetemjöl1 dl
Honung1,5 dl (175 g)
Rårörsocker2,25 dl
Mörk choklad, 70 %150 g

Så gör du

Smörj en ugnsfast form (ca 18×20 cm) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Blanda sedan alla nötter och mandlar med mjöl och kanel i en bunke. Smält honung och socker i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Ta bort kastrullen från värmen när sockret har löst sig och blanda i chokladen, rör runt tills chokladen har smält. Blanda snabbt ner chokladsmeten i nötterna och rör om ordentligt. Häll choklad- och nötmassan i ugnsformen och grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 30 minuter eller tills det småbubblar i hela kakan. Ta ut formen och låt kakan svalna lite. Skär den sedan i mindre bitar.

Det går också fint att ha torkad frukt i kakan och att variera med andra sorters nötter, allt efter tycke och smak.

Utskriven 2019-11-20 från: http://www.saltakvarn.se/recept/panforte-italiensk-julkaka/

  1. Panforte står under kategorin Glutenfritt men innehåller vetemjöl – hur hänger det ihop? Går vetemjöl att byta ut mot något annat, det står inte?

    Svara
    • Hej! Panforte hade hamnat i fel receptkategori, klantigt av oss! Tusen tack för att du gjorde oss uppmärksamma på det. Jag har inte testat själv att byta ut vetemjölet, men jag tror att funkar utmärkt med majsmjöl, rismjöl, bovetemjöl eller quionoamjöl. Återkom gärna om du testar!
      Vänligen, Jennifer

      Svara

Skriv en kommentar om Panforte – Italiensk julkaka

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig