4 portioner

En fantastisk brödsallad med bakade bönor och tomater. I Italien kallas den här rätten för Panzanella och äts antingen som den är eller som tillbehör till fisk eller kött.

En viktig ingrediens i den här rätten är såklart brödet. Det ska vara ett ljust surdegsbröd av god kvalitet, så kallad Levain.

Visst är det lite pyssel med att baka bönorna i ugnen och visst går det jättebra att använda bönor på burk istället. Men då missar man den fantastiska doft som sprider sig i köket, bara den gör det värt besväret!

Ingredienser
Vita små bönor, torra200 g
Vitlök6 klyftor
Timjan1/2 kruka
Lagerblad3 st
Citron, skal och saft1 st
Svartpepparkorn, hela10 st
Cocktailtomater500 g
Vitt surdegsbröd, dagsgammalt500 g
Pumpakärnor75 g
Rödlök1 st
Balsamico bianco2 tsk
Bladpersilja1 bunt
Spenat, färsk150 g
Oliver, svarta av god kvalitet150 g
Parmesanost150 g
Salt, svartpeppar, socker
Så gör du

Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 – 24 timmar.

Sätt ugnen på 150 grader. Sila av vattnet från bönorna och lägg dem i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten så att det täcker bönorna och lägg ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock över formen.

Lägg tomaterna i en annan ugnsfast form och ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Ställ in bönorna tillsammans med tomaterna i ugnen och baka alltihop tills bönorna blir mjuka, ca 2 timmar. Rör om i bönorna då och då och tillsätt mer vatten om det ser ut att koka torrt.

Ta ut tomater och bönor från ugnen.  Låt bönorna svalna något och sila sedan bort buljongen. Plocka bort örterna, citronskalen och pepparen men behåll vitlöken och mosa sönder den i bönorna. Smaka av bönorna med salt, pressad citron och eventuellt några drag med pepparkvarnen.

Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja, salta lätt.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och skär rödlöken i ringar.

Blanda bönor, tomater, bröd och rödlök med vit balsamvinäger, bladpersilja, spenat och oliver. Toppa med pumpakärnorna och hyvlad parmesanost.

Ingredienser

 
Vita små bönor, torra200 g
Vitlök6 klyftor
Timjan1/2 kruka
Lagerblad3 st
Citron, skal och saft1 st
Svartpepparkorn, hela10 st
Cocktailtomater500 g
Vitt surdegsbröd, dagsgammalt500 g
Pumpakärnor75 g
Rödlök1 st
Balsamico bianco2 tsk
Bladpersilja1 bunt
Spenat, färsk150 g
Oliver, svarta av god kvalitet150 g
Parmesanost150 g
Salt, svartpeppar, socker

Så gör du

Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 – 24 timmar.

Sätt ugnen på 150 grader. Sila av vattnet från bönorna och lägg dem i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten så att det täcker bönorna och lägg ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock över formen.

Lägg tomaterna i en annan ugnsfast form och ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Ställ in bönorna tillsammans med tomaterna i ugnen och baka alltihop tills bönorna blir mjuka, ca 2 timmar. Rör om i bönorna då och då och tillsätt mer vatten om det ser ut att koka torrt.

Ta ut tomater och bönor från ugnen.  Låt bönorna svalna något och sila sedan bort buljongen. Plocka bort örterna, citronskalen och pepparen men behåll vitlöken och mosa sönder den i bönorna. Smaka av bönorna med salt, pressad citron och eventuellt några drag med pepparkvarnen.

Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja, salta lätt.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och skär rödlöken i ringar.

Blanda bönor, tomater, bröd och rödlök med vit balsamvinäger, bladpersilja, spenat och oliver. Toppa med pumpakärnorna och hyvlad parmesanost.

Utskriven 2019-08-25 från: http://www.saltakvarn.se/recept/panzanella-italiensk-brodsallad-med-bakade-bonor-och-tomater/

    • Håller med dig Tomas! Och gör en stor sats när man ändå är igång, den brukar gå åt snabbt den här salladen. 🙂

      Svara

Skriv en kommentar om Panzanella – Italiensk brödsallad med bakade bönor och tomater

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig