4 portioner
En fantastisk brödsallad med bakade bönor och tomater. I Italien kallas den här rätten för Panzanella och äts antingen som den är eller som tillbehör till fisk eller kött.
En viktig ingrediens i den här rätten är såklart brödet. Det ska vara ett ljust surdegsbröd av god kvalitet, så kallad Levain.
Visst är det lite pyssel med att baka bönorna i ugnen och visst går det jättebra att använda bönor på burk istället. Men då missar man den fantastiska doft som sprider sig i köket, bara den gör det värt besväret!
- Ingredienser
Vita små bönor, torra 200 g Vitlök 6 klyftor Timjan 1/2 kruka Lagerblad 3 st Citron, skal och saft 1 st Svartpepparkorn, hela 10 st Cocktailtomater 500 g Vitt surdegsbröd, dagsgammalt 500 g Pumpakärnor 75 g Rödlök 1 st Balsamico bianco 2 tsk Bladpersilja 1 bunt Spenat, färsk 150 g Oliver, svarta av god kvalitet 150 g Parmesanost 150 g Salt, svartpeppar, socker - Så gör du
Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 – 24 timmar.
Sätt ugnen på 150 grader. Sila av vattnet från bönorna och lägg dem i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten så att det täcker bönorna och lägg ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock över formen.
Lägg tomaterna i en annan ugnsfast form och ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Ställ in bönorna tillsammans med tomaterna i ugnen och baka alltihop tills bönorna blir mjuka, ca 2 timmar. Rör om i bönorna då och då och tillsätt mer vatten om det ser ut att koka torrt.
Ta ut tomater och bönor från ugnen. Låt bönorna svalna något och sila sedan bort buljongen. Plocka bort örterna, citronskalen och pepparen men behåll vitlöken och mosa sönder den i bönorna. Smaka av bönorna med salt, pressad citron och eventuellt några drag med pepparkvarnen.
Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja, salta lätt.
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och skär rödlöken i ringar.
Blanda bönor, tomater, bröd och rödlök med vit balsamvinäger, bladpersilja, spenat och oliver. Toppa med pumpakärnorna och hyvlad parmesanost.
Ingredienser | |
Vita små bönor, torra | 200 g |
Vitlök | 6 klyftor |
Timjan | 1/2 kruka |
Lagerblad | 3 st |
Citron, skal och saft | 1 st |
Svartpepparkorn, hela | 10 st |
Cocktailtomater | 500 g |
Vitt surdegsbröd, dagsgammalt | 500 g |
Pumpakärnor | 75 g |
Rödlök | 1 st |
Balsamico bianco | 2 tsk |
Bladpersilja | 1 bunt |
Spenat, färsk | 150 g |
Oliver, svarta av god kvalitet | 150 g |
Parmesanost | 150 g |
Salt, svartpeppar, socker |
Så gör du
Blötlägg bönorna i kallt vatten i 12 – 24 timmar.
Sätt ugnen på 150 grader. Sila av vattnet från bönorna och lägg dem i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal, svartpeppar och olivolja. Slå över vatten så att det täcker bönorna och lägg ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie som lock över formen.
Lägg tomaterna i en annan ugnsfast form och ringla över olivolja, salt, peppar och socker. Ställ in bönorna tillsammans med tomaterna i ugnen och baka alltihop tills bönorna blir mjuka, ca 2 timmar. Rör om i bönorna då och då och tillsätt mer vatten om det ser ut att koka torrt.
Ta ut tomater och bönor från ugnen. Låt bönorna svalna något och sila sedan bort buljongen. Plocka bort örterna, citronskalen och pepparen men behåll vitlöken och mosa sönder den i bönorna. Smaka av bönorna med salt, pressad citron och eventuellt några drag med pepparkvarnen.
Bryt brödet i grova bitar och stek i rejält med olivolja, salta lätt.
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och skär rödlöken i ringar.
Blanda bönor, tomater, bröd och rödlök med vit balsamvinäger, bladpersilja, spenat och oliver. Toppa med pumpakärnorna och hyvlad parmesanost.
Supergott, men snåla inte med vitlöken och oljan.
Håller med dig Tomas! Och gör en stor sats när man ändå är igång, den brukar gå åt snabbt den här salladen. 🙂