1-2 stycken

 

Här är ett härligt pumpabröd som är lika dekorativt att ha på bordet som gott att äta. Använda en pumpa som ger lite färg, tillexempel de japanska. Om du vill kan du även byta ut pumpan mot sötpotatis. Till det här receptet behöver du en surdegsstart.

Ingredienser
Dag 1.
Rågmjöl100 g
Vatten, ljummet1,5 dl
Surdegsstart1 tsk
.
Pumpa400g
.
Dag 2.
Rågmjöl100 g
vatten1 dl
.
Ölandsvete/Vetemjöl special/Dinkelsikt800 g
Vatten1,5-2 dl
Salt20 g
Så gör du

Dag 1

Rör ut surdegsstarten i vatten och tillsätt sedan mjöl. Vispa slätt. Degen ska därefter jäsa i en temperatur på 24 grader i max 12 timmar.

Koka pumpan i osaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet, mixa pumpan och låt svalna över natten. Du behöver 400 gram av pumpan. Resten blir en god soppa med lite olja, vatten och kryddor.

 

Dag 2

Smaka på surdegen från dag 1. Den ska smaka milt (tänk äpple eller yoghurt) och vara väl jäst.Blanda surdegen med rågmjöl och 45 gradigt vatten. Vispa så att degen är slät och låt sedan jäsa i 1-3 timmar. När den hävt sig, blanda degen.

Blanda surdegen med Ölandsvete, pumpa, salt och vatten (mängd beror på mjölkvalitén, pumpans tjockhet samt surdegen konsistens) till en medelfast deg. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Volymen ska öka med 50%.

Dela degen och forma 2 runda bollar (de kan gärna vara lite olika stora, det ser fint ut på bordet) eller gör 1 stor.

Lägg 4 stycken ugnssäkra snören (steksnöre) som en stjärna på bordet. Snörena ska vara ca 30-50 cm långa, beroende på brödets storlek.

Lägg degen med skarven uppåt på snörena. Knyt ihop varje snöre. Låt det vara ca 1,5 cm avstånd mellan degen och snörena då den kommer att jäsa.

Lägg sedan degen i en mjölad korg och låt jäsa i 2 timmar i en temperatur på minst 24 grader. Snörena ska nu trycka lät mot degen så att du ser 8 klyftor.

När det är 30-45 minuter innan jäsningen är klar, sätt på ugnen på 250 grader. I ugnen sätter du en gjutjärnspanna eller en skål med sten i. Använd gärna en baksten eller bakstålplatta att lägga brödet på.

Sätt in brödet med skarven nedåt i ugnen. Häll i lite vatten i gjutjärnspannan/skålen med stenen i.

Sänk efter 5-10 min till 170-200 grader och baka i 30-45 min till, beroende på storleken. När brödet är klart ska det ha en mörkbrun färg.

Låt brödet svalna, ta bort snörena. Sätt in en kanelstång i mitten och 2 lagerblad.

Ingredienser

 
Dag 1.
Rågmjöl100 g
Vatten, ljummet1,5 dl
Surdegsstart1 tsk
.
Pumpa400g
.
Dag 2.
Rågmjöl100 g
vatten1 dl
.
Ölandsvete/Vetemjöl special/Dinkelsikt800 g
Vatten1,5-2 dl
Salt20 g

Så gör du

Dag 1

Rör ut surdegsstarten i vatten och tillsätt sedan mjöl. Vispa slätt. Degen ska därefter jäsa i en temperatur på 24 grader i max 12 timmar.

Koka pumpan i osaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet, mixa pumpan och låt svalna över natten. Du behöver 400 gram av pumpan. Resten blir en god soppa med lite olja, vatten och kryddor.

 

Dag 2

Smaka på surdegen från dag 1. Den ska smaka milt (tänk äpple eller yoghurt) och vara väl jäst.Blanda surdegen med rågmjöl och 45 gradigt vatten. Vispa så att degen är slät och låt sedan jäsa i 1-3 timmar. När den hävt sig, blanda degen.

Blanda surdegen med Ölandsvete, pumpa, salt och vatten (mängd beror på mjölkvalitén, pumpans tjockhet samt surdegen konsistens) till en medelfast deg. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Volymen ska öka med 50%.

Dela degen och forma 2 runda bollar (de kan gärna vara lite olika stora, det ser fint ut på bordet) eller gör 1 stor.

Lägg 4 stycken ugnssäkra snören (steksnöre) som en stjärna på bordet. Snörena ska vara ca 30-50 cm långa, beroende på brödets storlek.

Lägg degen med skarven uppåt på snörena. Knyt ihop varje snöre. Låt det vara ca 1,5 cm avstånd mellan degen och snörena då den kommer att jäsa.

Lägg sedan degen i en mjölad korg och låt jäsa i 2 timmar i en temperatur på minst 24 grader. Snörena ska nu trycka lät mot degen så att du ser 8 klyftor.

När det är 30-45 minuter innan jäsningen är klar, sätt på ugnen på 250 grader. I ugnen sätter du en gjutjärnspanna eller en skål med sten i. Använd gärna en baksten eller bakstålplatta att lägga brödet på.

Sätt in brödet med skarven nedåt i ugnen. Häll i lite vatten i gjutjärnspannan/skålen med stenen i.

Sänk efter 5-10 min till 170-200 grader och baka i 30-45 min till, beroende på storleken. När brödet är klart ska det ha en mörkbrun färg.

Låt brödet svalna, ta bort snörena. Sätt in en kanelstång i mitten och 2 lagerblad.

Utskriven 2020-11-26 från: http://www.saltakvarn.se/recept/pumpabrod/

Kommentarsfunktionen är avstängd.