4 portioner

Quinoa kan ätas precis som ris. Kall kan den med fördel användas i sallader. De olika färgerna skiljer sig lite åt, den svarta quinoan blir lite krispigare, vit quinoa lite mjukare. Den röda quinoan, som syns här på bilden hamnar ungefär mitt emellan. Smaken är lite nötig med en skön beska. Quinoa är både mättande, gott och enkelt att laga. Följ bara receptet!

Ingredienser
Quinoa2 dl
Vatten4 dl
Salt
Så gör du

Koka upp quinoa, vatten och salt, rör om och låt sjuda på låg värme under lock i 15 minuter. Låt vila under lock i ytterligare 5 minuter.

Ingredienser

 
Quinoa2 dl
Vatten4 dl
Salt

Så gör du

Koka upp quinoa, vatten och salt, rör om och låt sjuda på låg värme under lock i 15 minuter. Låt vila under lock i ytterligare 5 minuter.

Utskriven 2022-05-18 från: http://www.saltakvarn.se/recept/quinoa/

 1. Vilket tjat..! Hittade i mitt skafferi en burk med vita en burk med svarta quinoa. Antagligen ganska gamla. Tog en halv dl och sköljde i vatten, silade av.,tillsatte en dl vatten och kokade upp lade på lock sänkte värmen kokade 15 min lät stå fem min. Blev bra.

  Svara
  • Tack Berit för en enkel och snabb bra recept sitt och jagar för första gången ett recept på hur man kokar quinoa är gluten o mjölk alergisk så det finns inte mycket att välja på , vill gära ha flera recept har fått en sallad på stan gjort på quinoa supergod

   Svara
 2. Hej,
  jag saknar ett recept med quinoa, avokado, rucola och kidneybönor som ni hade på quinoakartongen för många år sedan.
  Tror också att man gjorde en vinägrett.
  Finns det någon möjlighet att ni kan få fram det?

  Svara
  • Hej Susanne! Jag har letat bland våra gamla förpackningar men jag kan inte hitta något annat recept än det som vi har på baksidan av förpackningen idag. På den svarta quinoan har vi ett recept på en quinoasallad med bönor och pumpakärnor som innehåller bla basilika, körsbärstomater och citronsaft. Det är inte det du letar efter?

   Svara
   • Nej tyvärr inte. Jag är helt säker på de ingredienser jag skrev ovan, och kanske var det också rödlök med?
    Inom familjen pratar vi ofta om att vi saknar receptet, och minns det som en mild ljummen quinoasallad som vi bl a hade på julbordet. Och då, för kanske tio år sedan hittade vi receptet på en av era förpackningar, kan det kanske varit på den för kidneybönor?
    Tack för att du tog dig tid att leta, och God Jul!

   • Så typiskt när ett gott recept försvinner! På kidneybönorna har vi alltid haft ett recept med vitlöksmarinerade kidneybönor, så det var inte där heller. Hoppas att ni kan få till en god sallad ändå och God jul till er!

 3. Kämpa Jennifer, folk är efterblivna!
  Det blir gröt när man stormkokar så pröva att sjuda. Smaka av och häll av när det är klart. Skölj med kallt vatten så att det inte efter-kokar.

  Svara
 4. Hej, hur lång tid tar det att redigera erat tryckfel? Köpte ett paket vit Quinoa igår och instruktionera ser fortfarande ut som ovan.
  Ska ni erbjuda någon ersättning för erat misstag? Ni måste ju ha ökat eran försäljning eftersom många av oss får koka två satser.

  Svara
  • Hej Erica! Jag är ledsen för vårt feltryck. Det tar längre tid än man kan ana att rätta till en sådan grej. Men om du kokar i för mycket vatten så går det jättebra att bara hälla bort vattnet som blir över, precis som du gör när du kokar pasta.

   Svara
  • Håll ut! 🙂 Och om du råkar koka quinoan i för mycket vatten så går det utmärkt att hälla bort vattnet precis som man gör när man kokar pasta.

   Svara
 5. 17månader har gått sen första inlägget om tryckfel!! Och här står jag likt förbannat med min gröt. Första gången jag kokar quinoa, den var tänkt till min flickvän som snart kommer hungrig från jobbet. Får väl hitta på något annat!!!

  Svara
 6. Köpte mitt paket den 17/4 -16 och idag har jag misslyckats med quinoan pga att det fortfarande står fel på paketet!!!!!!!

  Svara
 7. Hej Anki! Det spelar egentligen ingen roll om du har lock eller inte. Jag brukar koka upp, röra om och sen sänka värmen och lägga på lock. Efter 15 minuter stänger jag av värmen och låter quinoan svälla under lock i ca 5 minuter. Om du inte blir nöjd med resultatet när du kokar kan du prova att ta lite mindre vatten. Att inte grodden fäller ut tycker jag låter underligt. Vi provkokar gärna här. Vad står det för nummer i botten av din förpackning?

  Svara
 8. FORTFARANDE felinformation på förpackningens recept !!! Förtroendet för Saltå sjunker med kvadraten på antalet månader som fel fortfarande finns. Skärpning tack !!!

  Svara
  • Hej Birgitta! Vi har tryckt om förpackningarna men det tar ett tag innan den nya förpackningen når marknaden. Vi ber om ursäkt för feltrycket. När du kokar quinoa använder du dubbelt så mycket vatten mot quinoa. Precis som när du kokar ris.

   Svara
 9. Ser att det är fler än jag som inte hittade tillagningsanvisningar….
  Som sagt, produkten är inte billig så man vill ju inte kasta i soporna.

  Svara
 10. Hur sega är ni på att ändra förpackningen? Jag köpte igår där det stod 1 dl quinoa och 3 dl vatten. Efter att ha misslyckade två gånger innan jag googlade då jag trodde jag gjort fel. Skicka ut rättelselappar till butikerna. Er quinoa är dyr och inte alls roligt att ett halvt paket hamnat i papperskorgen. Kan man få ersättning?

  Svara
  • Hej Anna-Maria! Det är tråkigt när det blir fel. Vi är ledsna för detta. Vi har ändrat på våra förpackningar men dessa har dessvärre inte kommit ut på marknaden ännu. Vänligen vänd dig till info@saltakvarn.se med din förfrågan om ersättning.

   Svara
 11. Hej Jennifer! Jag har använt olika sorter vit Quinoa och funnit att Saltå Kvarns är godast. Fråga 1. På någon av dom förpackningar jag använt stod det att man måste koka upp Quinoan först för att bli av med något ämne i den som inte är bra. (Och sen skölja.) Är det inte så?? Fråga 2. Vad tvättar ni er Quinoa med? Mvh Elisabet

  Svara
  • Hej Elisabet! Då vår quinoa redan är tvättad kan du koka den precis som den är, du behöver inte skölja den och inte hälla bort första kokvattnet. Quinoan tvättas med vatten.

   Svara
 12. Men herreguuu vilket tjat !! Gör ni aldrig nåt fel själva här i livet ??
  Dock en fråga : Ska inte quinoa sköljas innan tillagning ?

  Svara
 13. Produktutvecklingen går sådär?

  2016 och fortfarande behöver man googla för att veta hur man ska laga er produkt?

  Svara
  • Hej Lucas! När vi senast tryckte om quinoaförpackningen blev det ett feltryck. Det är därför det inte framgår hur den ska kokas. Vi har ändrat detta men den nya förpackningen har inte kommit ut i handeln ännu. Tills vidare hittar du kokinstruktioner här: http://www.saltakvarn.se/recept/quinoa/

   Svara
  • Jaa du Lucas, idag har vi 10 mars 2018 och jag har varit på Coop för att köpa quinoa men då det inte framgick hur man tillagar och hur en normalportion beräknas satte jag tillbaka paketen. Saknades även “tillverkningsdatum”, vilket kunde vara intressant med tanke på att det nu gått 2,5 år från uppgiften om “ny förpackning” aviserades.

   Svara
   • Hej Gerty! Det var nu länge sedan vi tryckte om alla quinoaförpackningar med rätt information. Men det kan fortfarande finnas kvar några av de gamla ute i butikshyllorna. Quinoa kokas precis som ris, en del quinoa – två delar vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 15 minuter. Bäst före-datum och ursprungsland trycks alltid i botten av förpackningen. http://www.saltakvarn.se/recept/quinoa/

 14. Hej! Vi ska just laga quinoa till middag, men hann som tur var inte koka gröt, utan googlade oss in hit i stället för att leta fram ett vettigt recept. Men jag håller definitivt med om att förpackningarna inte är bra. Det måste vara många som råkat ut för samma sak.

  Svara
 15. Hej,
  Jag köpte Quinoa för första gången och skulle tillaga. Receptet på hur det tillagas på paketet är under all kritik. Väldigt otydligt där det står att 1 dl blir 3 dl kokt och under det att det ska användas 4 dl vatten.
  Hur tänkte ni där? Ni säljer en råvara som för mig denna första gång jag kokade resulterade i någon form av gröt.
  Ett förtydligande kan vara på plats.
  Hälsningar
  Nicklas

  Svara
  • Hej Nicklas! Det är ett tryckfel, jag beklagar detta! Beräkna dubbelt så mycket vatten som quinoa. Om du ska koka 4 portioner tar du 2 dl quinoa och 4 dl vatten. Koka upp, rör om och låt koka på svag värme under lock i 15-20 minuter.

   Svara
   • Jo jo tryckfel kan hända, men hände mig precis samma sak. Det blev en stor gröt pga otydlig beskrivning. Be butikerna slänga med en lapp ang tryckfel hur svårt kan det vara ?

   • Det är en god idé Andreas, men tyvärr inte genomförbar. Vi trycker om förpackningarna istället. 🙂

Skriv en kommentar om Så kokar du Quinoa

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig