Ett härligt rågbröd med blåbär/lingon och mandel som passar lika bra till frukosten som till en soppa.

 

Till det här receptet krävs en surdegsstart. Recept till surdegsstart av råg hittar du här.

Ingredienser
Dag 1.
Korn, helt200 g
Vatten6 dl
.
Surdegsstart1 tsk
Rågmjöl200 g
Vatten3 dl
.
Dag 2
Rågmjöl100 g
Vatten1,5 dl
.
Dinkelsikt300 g
Rågmjöl200 g
Salt18 g
Blåbär och/eller lingon150 g
Mandel eller nötter150 g
Vatten3 dl
Så gör du

Dag 1 på kvällen 

Koka kornet i några minuter tills de mjuknat lite.
Ta av kastrullen från spisen och låt svälla till nästa dag. De ska då vara mjuka och allt vatten ska ha sugits upp.

Blanda samman surdegsstarten från kylen med rågmjöl och ljummet vatten och låt jäsa i rumstemperatur (minst 22 grader) i 12-15 timmar.

 

Dag 2 

Blanda surdegen från dag ett med rågmjöl och vatten (ca 45 grader) och låt stå i rumstemperatur ca 1-3 timmar tills den börjar öka i volym.
Tillsätt det kokta kornet, dinkelsikt, rågmjöl, salt, blåbär/lingon, nötter och vatten (vattenmängd kan variera beroende på hur saftiga bären är).
Kör degen i maskin i ca 10 minuter. Den ska vara medelfast men lite grötaktig. Låt degen därefter jäsa i rumstemperatur, minst 22 grader i 1 timme.
Lägg degen i 2 smorda formar. Fyll dem till max 2 cm under kanten och sätt därefter på ugnen.
Låt sedan degen jäsa upp till kanten av formarna och grädda i 10 minuter i 220 grader.
Sänk sedan temperaturen till 180 grader och grädda i ytterligare 1 timme. Justera ugnsvärmen så att brödet får fin färg men inte blir brända.

Låt bröden vila en dag.

Ingredienser

 
Dag 1.
Korn, helt200 g
Vatten6 dl
.
Surdegsstart1 tsk
Rågmjöl200 g
Vatten3 dl
.
Dag 2
Rågmjöl100 g
Vatten1,5 dl
.
Dinkelsikt300 g
Rågmjöl200 g
Salt18 g
Blåbär och/eller lingon150 g
Mandel eller nötter150 g
Vatten3 dl

Så gör du

Dag 1 på kvällen 

Koka kornet i några minuter tills de mjuknat lite.
Ta av kastrullen från spisen och låt svälla till nästa dag. De ska då vara mjuka och allt vatten ska ha sugits upp.

Blanda samman surdegsstarten från kylen med rågmjöl och ljummet vatten och låt jäsa i rumstemperatur (minst 22 grader) i 12-15 timmar.

 

Dag 2 

Blanda surdegen från dag ett med rågmjöl och vatten (ca 45 grader) och låt stå i rumstemperatur ca 1-3 timmar tills den börjar öka i volym.
Tillsätt det kokta kornet, dinkelsikt, rågmjöl, salt, blåbär/lingon, nötter och vatten (vattenmängd kan variera beroende på hur saftiga bären är).
Kör degen i maskin i ca 10 minuter. Den ska vara medelfast men lite grötaktig. Låt degen därefter jäsa i rumstemperatur, minst 22 grader i 1 timme.
Lägg degen i 2 smorda formar. Fyll dem till max 2 cm under kanten och sätt därefter på ugnen.
Låt sedan degen jäsa upp till kanten av formarna och grädda i 10 minuter i 220 grader.
Sänk sedan temperaturen till 180 grader och grädda i ytterligare 1 timme. Justera ugnsvärmen så att brödet får fin färg men inte blir brända.

Låt bröden vila en dag.

Utskriven 2020-10-22 från: http://www.saltakvarn.se/recept/ragbrod/

Skriv en kommentar om Rågbröd med mandel och blåbär

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig