4 portioner
En lyxigt krämig risotto är inte alls svårt att få till. Och det är faktiskt riktigt meditativt att stå och röra i riset och se hur den goda buljongen sugs upp av riskornen. I Italien kan man få risotton som en ensamrätt, men vi väljer nog helst att servera den ihop med en härlig sallad med grönsaker i många färger.

Ingredienser
Grönsaksbuljongca 1 liter
Schalottenlök1 st
Olivolja Classico2 msk
Vitt vin (kan ersättas med buljong)3 dl
Arborioris4 dl
Parmesanost, finriven2 dl
Smörca 2 msk
Salt och nymalen svartpeppar
Så gör du

Värm upp buljongen och låt den sjuda i en kastrull.

Hacka löken fint och fräs den försiktigt i olivoljan tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vinet och låt allt koka upp. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka försiktigt tills vätskan sugits upp. Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt småputtra tills buljongen kokat in i riset. Häll då på en skvätt buljong till och upprepa detta tills riset är nätt och jämnt mjukt. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Detta tar ca 20-25 minuter. Blir riset för torrt är det bara att späda med mer buljong. Likaså om du vill ha en lösare risotto.

Ta kastrullen från värmen och blanda i parmesanost och smör. Smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Servera omgående.

Ingredienser

 
Grönsaksbuljongca 1 liter
Schalottenlök1 st
Olivolja Classico2 msk
Vitt vin (kan ersättas med buljong)3 dl
Arborioris4 dl
Parmesanost, finriven2 dl
Smörca 2 msk
Salt och nymalen svartpeppar

Så gör du

Värm upp buljongen och låt den sjuda i en kastrull.

Hacka löken fint och fräs den försiktigt i olivoljan tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vinet och låt allt koka upp. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka försiktigt tills vätskan sugits upp. Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt småputtra tills buljongen kokat in i riset. Häll då på en skvätt buljong till och upprepa detta tills riset är nätt och jämnt mjukt. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Detta tar ca 20-25 minuter. Blir riset för torrt är det bara att späda med mer buljong. Likaså om du vill ha en lösare risotto.

Ta kastrullen från värmen och blanda i parmesanost och smör. Smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Servera omgående.

Utskriven 2019-11-12 från: http://www.saltakvarn.se/recept/risotto/

Skriv en kommentar om Risotto

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig