4 portioner
En lyxigt krämig risotto är inte alls svårt att få till. Och det är faktiskt riktigt meditativt att stå och röra i riset och se hur den goda buljongen sugs upp av riskornen. I Italien kan man få risotton som en ensamrätt, men vi väljer nog helst att servera den ihop med en härlig sallad med grönsaker i många färger.
- Ingredienser
Grönsaksbuljong ca 1 liter Schalottenlök 1 st Olivolja Classico 2 msk Vitt vin (kan ersättas med buljong) 3 dl Arborioris 4 dl Parmesanost, finriven 2 dl Smör ca 2 msk Salt och nymalen svartpeppar - Så gör du
Värm upp buljongen och låt den sjuda i en kastrull.
Hacka löken fint och fräs den försiktigt i olivoljan tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vinet och låt allt koka upp. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka försiktigt tills vätskan sugits upp. Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt småputtra tills buljongen kokat in i riset. Häll då på en skvätt buljong till och upprepa detta tills riset är nätt och jämnt mjukt. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Detta tar ca 20-25 minuter. Blir riset för torrt är det bara att späda med mer buljong. Likaså om du vill ha en lösare risotto.
Ta kastrullen från värmen och blanda i parmesanost och smör. Smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Servera omgående.
Ingredienser | |
Grönsaksbuljong | ca 1 liter |
Schalottenlök | 1 st |
Olivolja Classico | 2 msk |
Vitt vin (kan ersättas med buljong) | 3 dl |
Arborioris | 4 dl |
Parmesanost, finriven | 2 dl |
Smör | ca 2 msk |
Salt och nymalen svartpeppar |
Så gör du
Värm upp buljongen och låt den sjuda i en kastrull.
Hacka löken fint och fräs den försiktigt i olivoljan tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vinet och låt allt koka upp. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka försiktigt tills vätskan sugits upp. Häll nu på buljong så att riset täcks. Rör om och låt småputtra tills buljongen kokat in i riset. Häll då på en skvätt buljong till och upprepa detta tills riset är nätt och jämnt mjukt. Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Detta tar ca 20-25 minuter. Blir riset för torrt är det bara att späda med mer buljong. Likaså om du vill ha en lösare risotto.
Ta kastrullen från värmen och blanda i parmesanost och smör. Smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Servera omgående.