1-2 portioner

Fina havregryn är fint valsade och klippta och går därför fort att koka gröt på. Gröten blir också len och fin. Här har vi smaksatt med vaniljsocker och toppat med rostade mandlar, en sötsyrlig kompott på fikon och apelsinjuice samt en klick smältande smör… Kan inte bli annat än gott!

Ingredienser
Fina havregryn1 dl
Vatten1 dl
Mjölk2 dl
Salt1 nypa
Vaniljsocker1/2 msk
Fikon1 dl
Apelsinjuice2 dl
Rostad mandel1/2 dl
Smör och mjölk till servering
Så gör du

Häll havregrynen i en kastrull och värm tills det doftar gott och flingorna blivit lätt rostade. Tillsätt vattnet och mjölken och låt allt koka upp. Blanda ner salt och vaniljsocker och låt puttra på svag värme i några minuter. Späd eventuellt med vatten om det blir för torrt.

Skär fikonen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med apelsinjuicen. Låt koka upp och puttra sedan på svag värme tills fikonen mjuknat och vätskan kokat in.

Hacka mandlarna grovt.

Lägg gröten i skålar. Hyvla eller klicka på smör och toppa sedan med fikonkompotten och mandlarna. Servera med mjölk.

Ingredienser

 
Fina havregryn1 dl
Vatten1 dl
Mjölk2 dl
Salt1 nypa
Vaniljsocker1/2 msk
Fikon1 dl
Apelsinjuice2 dl
Rostad mandel1/2 dl
Smör och mjölk till servering

Så gör du

Häll havregrynen i en kastrull och värm tills det doftar gott och flingorna blivit lätt rostade. Tillsätt vattnet och mjölken och låt allt koka upp. Blanda ner salt och vaniljsocker och låt puttra på svag värme i några minuter. Späd eventuellt med vatten om det blir för torrt.

Skär fikonen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med apelsinjuicen. Låt koka upp och puttra sedan på svag värme tills fikonen mjuknat och vätskan kokat in.

Hacka mandlarna grovt.

Lägg gröten i skålar. Hyvla eller klicka på smör och toppa sedan med fikonkompotten och mandlarna. Servera med mjölk.

Utskriven 2018-12-15 från: http://www.saltakvarn.se/recept/rostad-havregrot-med-smor-och-fikonkompott/

Skriv en kommentar om Rostad havregröt med smör och fikonkompott

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig