16-18 st
Knapriga saffransgula skorpor med grovhackad sötmandel som ger skönt tuggmotstånd. Skorporna bakas på mjöl av Ölandsvete, som är en gammal kultursort med mustig smak. Kombinationen med mjölet, saffran och rårörsocker är oslagbar!
Läs gärna mer om Saltå Kvarns samarbete med de svenska odlarna och Bondens verktygslåda här: Bondens verktygslåda
- Ingredienser
Mjölk 1 dl Saffran 0,5 g Smör 50 g Rårörsocker 0,5 dl Salt 2 krm Ölandsvetemjöl siktat 4 dl Bakpulver 1,5 tsk Vaniljsocker 1 tsk Mandlar, grovhackade 1 dl - Så gör du
Sätt ugnen på 180 grader. Värm mjölken ihop med saffran i en kastrull. I en annan kastrull, smält smöret ihop med rårörsockret och salt. Häll i saffransmjölken och tillsätt sedan mjöl, bakpulver, vaniljsocker och hackade mandlar. Arbeta ihop till en smidig deg.
Rulla degen till en tunn rulle (3-4 cm tjock) som du trycker till lite med händerna så att den plattas ut något. Lägg den på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och grädda den i ugnen i 20 minuter eller tills den får en gyllene färg. Låt den svalna på plåten. Skär sen tunna skivor med en brödkniv och lägg ut varje bit på plåten. Låt dem torka i ugnen på 100 grader i 30 minuter, vänd sedan på skorporna och låt dem gå i ugnen i ytterligare 30 minuter. Förvara i en fin burk.
Ingredienser | |
Mjölk | 1 dl |
Saffran | 0,5 g |
Smör | 50 g |
Rårörsocker | 0,5 dl |
Salt | 2 krm |
Ölandsvetemjöl siktat | 4 dl |
Bakpulver | 1,5 tsk |
Vaniljsocker | 1 tsk |
Mandlar, grovhackade | 1 dl |
Så gör du
Sätt ugnen på 180 grader. Värm mjölken ihop med saffran i en kastrull. I en annan kastrull, smält smöret ihop med rårörsockret och salt. Häll i saffransmjölken och tillsätt sedan mjöl, bakpulver, vaniljsocker och hackade mandlar. Arbeta ihop till en smidig deg.
Rulla degen till en tunn rulle (3-4 cm tjock) som du trycker till lite med händerna så att den plattas ut något. Lägg den på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och grädda den i ugnen i 20 minuter eller tills den får en gyllene färg. Låt den svalna på plåten. Skär sen tunna skivor med en brödkniv och lägg ut varje bit på plåten. Låt dem torka i ugnen på 100 grader i 30 minuter, vänd sedan på skorporna och låt dem gå i ugnen i ytterligare 30 minuter. Förvara i en fin burk.