30 st

Receptet på dessa saftiga kanelbullar har Frida Skattberg som driver en en av Sveriges största bakbloggar tagit fram. Bullarna görs på dinkelmjöl som blir extra smaskiga av sockerlagen de penslas med när de kommer ut från ugnen. Och doften från bullbaket är helt underbar!

Ingredienser
Bulldeg:
Vatten5 dl
Jäst50 g
Kardemumma, mortlad1 msk
Strösocker1 dl
Ägg1
Salt0,5 tsk
Smör, rumsvarmt150 g
Dinkelsikt12-15 dl
.
Fyllning
Smör, rumsvarmt200 g
Mandelmassa150 g
Farinsocker1,5 dl
Vaniljpulver1 tsk
Kanel, malen3 msk
.
Sockerlag
Strösocker1,5 dl
Vatten1,5 dl
.
Garnering
Pärlsocker
Florsocker
Så gör du

Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
ll vattnet i bunken till din assistent (eller en stor skål). Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in dinkelsikt lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel.
Bred på fyllningen och rulla sedan från långsidan till en lång rulle.
Skär i 3 cm breda skivor och lägg dem i stora muffinsformar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 8-9 minuter.
r nu sockerlagen: Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt småkoka tills lagen tjocknat.
Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna. Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Ingredienser

 
Bulldeg:
Vatten5 dl
Jäst50 g
Kardemumma, mortlad1 msk
Strösocker1 dl
Ägg1
Salt0,5 tsk
Smör, rumsvarmt150 g
Dinkelsikt12-15 dl
.
Fyllning
Smör, rumsvarmt200 g
Mandelmassa150 g
Farinsocker1,5 dl
Vaniljpulver1 tsk
Kanel, malen3 msk
.
Sockerlag
Strösocker1,5 dl
Vatten1,5 dl
.
Garnering
Pärlsocker
Florsocker

Så gör du

Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
ll vattnet i bunken till din assistent (eller en stor skål). Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in dinkelsikt lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel.
Bred på fyllningen och rulla sedan från långsidan till en lång rulle.
Skär i 3 cm breda skivor och lägg dem i stora muffinsformar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 8-9 minuter.
r nu sockerlagen: Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt småkoka tills lagen tjocknat.
Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna. Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Utskriven 2019-11-20 från: http://www.saltakvarn.se/recept/saftiga-kanelbullar/

  1. Om man som jag inte använder smör eller några andra produkter som kommer från djurriket, vad kan jag använda istället?

    Svara
    • Hej Alex. Jag hade nog provat att byta ut smöret mot kokosolja. Ägget tror jag att det går bra att hoppa över.

      Svara

Skriv en kommentar om Saftiga kanelbullar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig