2 portioner
En söt och god efterrättsgröt på havrekross med romdränkta russin, toppad med hallon- och blåbärsgrädde, torkade bär, mandelkross och vaniljsås. Om det är svårt att få tag på torkade jordgubbar går det lika bra med färska. Mandlarna kan vara naturella men allra godast blir det med kanderade mandlar.
Den här gröten vann Saga Rickmer SM-titeln i grötkokning med i maj 2018 och hon tävlar med den i VM den 6 oktober i Skottland. Hon kokar gröten på Saltå Kvarns havrekross.
- Ingredienser
Havrekross 1 dl Vatten 4 dl Saffran 0,25 g Lite salt Russin 2 msk Rom 0,5 dl Mandel 2 msk Kokosgrädde 1 dl Hallon 0,5 dl Blåbär 0,5 dl Vaniljsås på havre eller liknande 1 dl Jordgubbar, torkade En näve Honung - Så gör du
Lägg havrekrossen i blöt över natten.
Koka upp havrekrossen i blötläggningsvattnet, rör i saffran och låt koka under omrörning i ca 20 min.
Salta mot slutet av koktiden. Låt gärna gröten stå och eftersvälla en stund.
Lägg russinen i rom och hacka mandlarna grovt. Vispa grädden och blanda med bären som du mosat lite lätt innan.
Lägg upp gröten i två fina tallrikar, häll vaniljsås runt om. Toppa med grädde, bär, mandlar och jordgubbar. Plocka upp russinen ur romen och fördela dem överst. Ringla lite honung över varje portion.
Ingredienser | |
Havrekross | 1 dl |
Vatten | 4 dl |
Saffran | 0,25 g |
Lite salt | |
Russin | 2 msk |
Rom | 0,5 dl |
Mandel | 2 msk |
Kokosgrädde | 1 dl |
Hallon | 0,5 dl |
Blåbär | 0,5 dl |
Vaniljsås på havre eller liknande | 1 dl |
Jordgubbar, torkade | En näve |
Honung |
Så gör du
Lägg havrekrossen i blöt över natten.
Koka upp havrekrossen i blötläggningsvattnet, rör i saffran och låt koka under omrörning i ca 20 min.
Salta mot slutet av koktiden. Låt gärna gröten stå och eftersvälla en stund.
Lägg russinen i rom och hacka mandlarna grovt. Vispa grädden och blanda med bären som du mosat lite lätt innan.
Lägg upp gröten i två fina tallrikar, häll vaniljsås runt om. Toppa med grädde, bär, mandlar och jordgubbar. Plocka upp russinen ur romen och fördela dem överst. Ringla lite honung över varje portion.