2 portioner

En söt och god efterrättsgröt på havrekross med romdränkta russin, toppad med hallon- och blåbärsgrädde, torkade bär, mandelkross och vaniljsås. Om det är svårt att få tag på torkade jordgubbar går det lika bra med färska. Mandlarna kan vara naturella men allra godast blir det med kanderade mandlar.

Den här gröten vann Saga Rickmer SM-titeln i grötkokning med i maj 2018 och hon tävlar med den i VM den 6 oktober i Skottland. Hon kokar gröten på Saltå Kvarns havrekross.

Ingredienser
Havrekross1 dl
Vatten4 dl
Saffran0,25 g
Lite salt
Russin2 msk
Rom0,5 dl
Mandel2 msk
Kokosgrädde1 dl
Hallon0,5 dl
Blåbär0,5 dl
Vaniljsås på havre eller liknande1 dl
Jordgubbar, torkadeEn näve
Honung
Så gör du

Lägg havrekrossen i blöt över natten.

Koka upp havrekrossen i blötläggningsvattnet, rör i saffran och låt koka under omrörning i ca 20 min. 

Salta mot slutet av koktiden. Låt gärna gröten stå och eftersvälla en stund. 

Lägg russinen i rom och hacka mandlarna grovt. Vispa grädden och blanda med bären som du mosat lite lätt innan.

Lägg upp gröten i två fina tallrikar, häll vaniljsås runt om. Toppa med grädde, bär, mandlar och jordgubbar. Plocka upp russinen ur romen och fördela dem överst. Ringla lite honung över varje portion.

Ingredienser

 
Havrekross1 dl
Vatten4 dl
Saffran0,25 g
Lite salt
Russin2 msk
Rom0,5 dl
Mandel2 msk
Kokosgrädde1 dl
Hallon0,5 dl
Blåbär0,5 dl
Vaniljsås på havre eller liknande1 dl
Jordgubbar, torkadeEn näve
Honung

Så gör du

Lägg havrekrossen i blöt över natten.

Koka upp havrekrossen i blötläggningsvattnet, rör i saffran och låt koka under omrörning i ca 20 min. 

Salta mot slutet av koktiden. Låt gärna gröten stå och eftersvälla en stund. 

Lägg russinen i rom och hacka mandlarna grovt. Vispa grädden och blanda med bären som du mosat lite lätt innan.

Lägg upp gröten i två fina tallrikar, häll vaniljsås runt om. Toppa med grädde, bär, mandlar och jordgubbar. Plocka upp russinen ur romen och fördela dem överst. Ringla lite honung över varje portion.

Utskriven 2018-12-15 från: http://www.saltakvarn.se/recept/sagas-saffransgrot/

Skriv en kommentar om Sagas saffransgröt

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig