Lagom till grillsäsongen har Sébastien Boudet tagit fram recept på hur du bakar dina egna korv- och hamburgerbröd. Gjorda på vårt Ölandsvetemjöl och dinkelmjöl, fullkorn.

 

 

Ingredienser
Mjölk250 g
Salt12 g
Socker, oraffinerat90 g
Ägg250 g
Jäst20 g
Ölandsvetemjöl, siktat550 g
Dinkelmjöl, fullkorn120 g
Smör400 g
Oskalade sesamfrön
Så gör du

Dag 1.

Se till att smöret är mjukt innan du börjar. Bästa är att ha den i en varm plats hemma (ovanpå kylskåpet funkar utmärkt för mig).

Värm upp mjölken i en kastrull till ca 45 grader och häll den i en skål. Häll ner salt, socker, ägg och vispa tills alla kristaller har smällt. Smula i jästen och vispa ordentligt. Häll i mjölerna och blanda med handen genom att knyta näven och röra runt så att alla mjölklumpar löses upp. Degen ska vara lös och kladdig. Tryck ut det mjuka smöret över hela degen med fingrarna utan att blanda in den i degen och täck skålen med en duk. Låt degen vila i 30 minuter.

Blanda degen så allt smör inkorporeras ordentligt. Detta moment tycker jag är väldigt spännande! Det blir mjukt, kladdig och man känner sig lite busig som kladdar runt i skålen sådär. Skrapa rent din hand och kanterna på din skål med hjälp av ett skrapkort som är blött. Sätt på lock (eller en duk) över skålen och låt den vila/jäsa i kylskåp i 12-16 timmar.

 

Dag 2.

Ta ur degen från skålen med hjälp av ett blött skrapkort och placera den på en ordentligt mjölad bänk. Degen ska kännas väldigt smulig. Vik in kanterna mot mitten och arbeta din deg genom att vika den tills den känns elastisk och slät. Låt degen därefter vila 5 minuter och dela den i små bitar, 45-50g för korvbröd eller 65-70g för hamburgerbröd. Forma degen till önskad form och placera dem med mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Om du önskar är det nu du lägger på sesamfröna. Spraya vatten över dina bröd så ytan inte torkar under jäsningen och placera din(a) plåt(ar) i den avstängda ugnen.Vill du att jäsningen ska gå snabbare så kan du sätta på ugnen i 30-40 sekunder för att få upp värmen lite. Annars kommer jäsningen ta ca 2-3 timmar. 1-1 ½ timmar med lite mer värme. Dina bröd ska bli dubbelt så stora.

Ta ut dem från ugnen och sätt på ugnen på 220 grader. Pensla dina bröd med lite vispade ägg, en nypa salt och en skvätt vatten och baka dem i ca 7-9 minuter med varmluftsfunktion. Gräddningen tar lite längre tid om du använder bara över/under värme.

Låt bröden svalna. Du kan använda dem på en gång eller frysa ner dem till senare.

Ingredienser

 
Mjölk250 g
Salt12 g
Socker, oraffinerat90 g
Ägg250 g
Jäst20 g
Ölandsvetemjöl, siktat550 g
Dinkelmjöl, fullkorn120 g
Smör400 g
Oskalade sesamfrön

Så gör du

Dag 1.

Se till att smöret är mjukt innan du börjar. Bästa är att ha den i en varm plats hemma (ovanpå kylskåpet funkar utmärkt för mig).

Värm upp mjölken i en kastrull till ca 45 grader och häll den i en skål. Häll ner salt, socker, ägg och vispa tills alla kristaller har smällt. Smula i jästen och vispa ordentligt. Häll i mjölerna och blanda med handen genom att knyta näven och röra runt så att alla mjölklumpar löses upp. Degen ska vara lös och kladdig. Tryck ut det mjuka smöret över hela degen med fingrarna utan att blanda in den i degen och täck skålen med en duk. Låt degen vila i 30 minuter.

Blanda degen så allt smör inkorporeras ordentligt. Detta moment tycker jag är väldigt spännande! Det blir mjukt, kladdig och man känner sig lite busig som kladdar runt i skålen sådär. Skrapa rent din hand och kanterna på din skål med hjälp av ett skrapkort som är blött. Sätt på lock (eller en duk) över skålen och låt den vila/jäsa i kylskåp i 12-16 timmar.

 

Dag 2.

Ta ur degen från skålen med hjälp av ett blött skrapkort och placera den på en ordentligt mjölad bänk. Degen ska kännas väldigt smulig. Vik in kanterna mot mitten och arbeta din deg genom att vika den tills den känns elastisk och slät. Låt degen därefter vila 5 minuter och dela den i små bitar, 45-50g för korvbröd eller 65-70g för hamburgerbröd. Forma degen till önskad form och placera dem med mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Om du önskar är det nu du lägger på sesamfröna. Spraya vatten över dina bröd så ytan inte torkar under jäsningen och placera din(a) plåt(ar) i den avstängda ugnen.Vill du att jäsningen ska gå snabbare så kan du sätta på ugnen i 30-40 sekunder för att få upp värmen lite. Annars kommer jäsningen ta ca 2-3 timmar. 1-1 ½ timmar med lite mer värme. Dina bröd ska bli dubbelt så stora.

Ta ut dem från ugnen och sätt på ugnen på 220 grader. Pensla dina bröd med lite vispade ägg, en nypa salt och en skvätt vatten och baka dem i ca 7-9 minuter med varmluftsfunktion. Gräddningen tar lite längre tid om du använder bara över/under värme.

Låt bröden svalna. Du kan använda dem på en gång eller frysa ner dem till senare.

Utskriven 2022-06-27 från: http://www.saltakvarn.se/recept/sebastien-boudets-korvbrod-hamburgerbrod/

Skriv en kommentar om Sébastien Boudets korvbröd/hamburgerbröd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig