Få saker är så gott som en riktigt god våffla. Och just precis det är de här våfflorna som Sébastien Boudet tagit fram receptet till. Servera tillsammans med lätt och långsamt vispad grädde och en god sylt.
15 stycken våfflor
- Ingredienser
Poolish: Ölandsvetemjöl 100 g Vatten 20°C 100 g (1 dl) En gnutta jäst (stor som ett majskorn) . Smeten: Smör 100 g Ölandsvetemjöl 300 g Havssalt, oraffinerat 5 g Vaniljstång 0,5 Strösocker 60 g Ägg 150 g (3 st) Mjölk, ljummen 500 g (5 dl) Smör, till våffeljärnet Vispgrädde och sylt till serveringen - Så gör du
Dag 1
Poolishen: Vispa mjöl, vatten och jäst till en klumpfri smet. Plasta tätt och låt stå i rumstemperatur i 8-12 timmar tills den är fluffig, bubblig och doftar underbart.
Dag 2
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna helt. Blanda under tiden mjöl och salt i en bunke. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna med sockret i mjölblandningen.
Gör en urgröpning i mitten av mjölblandningen och knäck ner äggen. Arbeta in lite mjöl i taget. När du har arbetat in äggen i lite av mjölet tillsätter du en skvätt mjölk samtidigt som du kontinuerligt rör med vispen och tar in lite mer mjöl från kanterna. När smeten är lös tar du in lite mer av mjölblandningen, när den tjocknar spär du på med mer mjölk. Till slut, när du har arbetat in all vätska i mjölet, har du förhoppningsvis en slät, glansig och klumpfri våffelsmet. Och om du har svårt att få till det så kan du mixa med en stavmixer tills alla klumpar har försvunnit.
Häll det smälta smöret och poolishen i smeten och vispa ordentligt så att jästsvamparna sprids för att sätta i gång en fin jäsningsprocess som kommer att göra dina våfflor luftiga och smakfulla. Täck sedan bunken med en kökshandduk och låt smeten jäsa i 4–5 timmar i rumstemperatur. Smeten kan också placeras i kylen och användas när som helst under 2-3 dagar.
Grädda våfflorna: Pensla våffeljärnet med lite smör och grädda våfflorna ordentligt så att de blir riktigt frasiga. Servera tillsammans med lätt och långsamt vispad grädde och en god sylt.
Ingredienser | |
Poolish: | |
Ölandsvetemjöl | 100 g |
Vatten 20°C | 100 g (1 dl) |
En gnutta jäst (stor som ett majskorn) | |
. | |
Smeten: | |
Smör | 100 g |
Ölandsvetemjöl | 300 g |
Havssalt, oraffinerat | 5 g |
Vaniljstång | 0,5 |
Strösocker | 60 g |
Ägg | 150 g (3 st) |
Mjölk, ljummen | 500 g (5 dl) |
Smör, till våffeljärnet | |
Vispgrädde och sylt till serveringen |
Så gör du
Dag 1
Poolishen: Vispa mjöl, vatten och jäst till en klumpfri smet. Plasta tätt och låt stå i rumstemperatur i 8-12 timmar tills den är fluffig, bubblig och doftar underbart.
Dag 2
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna helt. Blanda under tiden mjöl och salt i en bunke. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ner fröna med sockret i mjölblandningen.
Gör en urgröpning i mitten av mjölblandningen och knäck ner äggen. Arbeta in lite mjöl i taget. När du har arbetat in äggen i lite av mjölet tillsätter du en skvätt mjölk samtidigt som du kontinuerligt rör med vispen och tar in lite mer mjöl från kanterna. När smeten är lös tar du in lite mer av mjölblandningen, när den tjocknar spär du på med mer mjölk. Till slut, när du har arbetat in all vätska i mjölet, har du förhoppningsvis en slät, glansig och klumpfri våffelsmet. Och om du har svårt att få till det så kan du mixa med en stavmixer tills alla klumpar har försvunnit.
Häll det smälta smöret och poolishen i smeten och vispa ordentligt så att jästsvamparna sprids för att sätta i gång en fin jäsningsprocess som kommer att göra dina våfflor luftiga och smakfulla. Täck sedan bunken med en kökshandduk och låt smeten jäsa i 4–5 timmar i rumstemperatur. Smeten kan också placeras i kylen och användas när som helst under 2-3 dagar.
Grädda våfflorna: Pensla våffeljärnet med lite smör och grädda våfflorna ordentligt så att de blir riktigt frasiga. Servera tillsammans med lätt och långsamt vispad grädde och en god sylt.