30 semlor
Suget efter semlor brukar infinna sig vackra senvinterdagar då solen tittar fram och talgoxen sjunger. Egentligen kan de ju ätas året om, men godast är de faktiskt runt fettisdagen!
Att baka semmelbullarna med fördeg gör dem både saftigare och fluffigare. De färdiga bullarna går fint att frysa in.
- Ingredienser
Fördeg: Mjölk 4 dl Vetemjöl special eller Dinkelsikt 550 g Jäst 5-30 g Bulldeg: Smör, rumstempererat 150 g Rårörsocker 150 g Havssalt, fint 15 g Ägg, rumstempererade 4 st Kardemumma, malen 1-2 tsk Vetemjöl special ca 400 g Vaniljsocker 1 tsk (Surdegsstart) 1 msk Fyllning: Mandelmassa 1 kg Mandel, hackad 2-3 dl Vatten 0,5-1 dl Vispgrädde efter behag 1-2 liter - Så gör du
Fördeg:
Mängden jäst beror på hur länge fördegen ska få vila:
30 g för 3 timmar i 20 grader
30 g för kylskåp över natten
5 g för ca 15 grader över nattenBlanda samman alla ingredienserna i en degblandare och kör i ca 2-3 minuter, tills degen är slät. Om man gör detta för hand så blandas först jästen ut i mjölken innan mjölet rörs ner med en träslev. Rör runt i några minuter tills degen känns slät.
Bulldeg
Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Justera konsistensen med mjölet. (Om du har en surdegsstart så kan du blanda i en msk. Annars låter du bli.)Knåda intensivt till en medelfast deg. Den ska vara aningens lösare än en vanlig bulldeg. Låt degen vila i ca 30 minuter under duk. Den ska öka ca 50 % i storlek.
Forma degen till 3 avlånga rullar, ca 30 cm långa. Försök forma rullarna genom att rulla dem lite emot dig samtidigt som du trycker in degen med tummarna. Det ska resultera i att degrullarna får en bra ytspänst. På så vis jäser de upp bättre. Låt vila i 30 minuter under duk.
Dela varje degrulle i 10 delar och forma till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk till ungefär dubbel storlek.
Pensla bullarna med lite vatten och grädda 10-12 minuter i 220 grader i nedre delen av ugnen. I varmluftsugn räcker det med ca 200 grader.
Fyllning
Blanda samman mandelmassan med hackad mandel. Rör i lite vatten så att massan får en slätare konsistens. Det är godare om den inte är så hård. De är också gott att smaksätta mandelmassan med några teskedar kardemumma och lite vaniljsocker.Semlan
Skär eller klipp ut ett lock i bullen, fyll på med mandelmassa och spritsa en fin ring med grädde. Lägg på locket och pudra florsocker över.
Ingredienser | |
Fördeg: | |
Mjölk | 4 dl |
Vetemjöl special eller Dinkelsikt | 550 g |
Jäst | 5-30 g |
Bulldeg: | |
Smör, rumstempererat | 150 g |
Rårörsocker | 150 g |
Havssalt, fint | 15 g |
Ägg, rumstempererade | 4 st |
Kardemumma, malen | 1-2 tsk |
Vetemjöl special | ca 400 g |
Vaniljsocker | 1 tsk |
(Surdegsstart) | 1 msk |
Fyllning: | |
Mandelmassa | 1 kg |
Mandel, hackad | 2-3 dl |
Vatten | 0,5-1 dl |
Vispgrädde efter behag | 1-2 liter |
Så gör du
Fördeg:
Mängden jäst beror på hur länge fördegen ska få vila:
30 g för 3 timmar i 20 grader
30 g för kylskåp över natten
5 g för ca 15 grader över natten
Blanda samman alla ingredienserna i en degblandare och kör i ca 2-3 minuter, tills degen är slät. Om man gör detta för hand så blandas först jästen ut i mjölken innan mjölet rörs ner med en träslev. Rör runt i några minuter tills degen känns slät.
Bulldeg
Blanda samman alla ingredienser med fördegen. Justera konsistensen med mjölet. (Om du har en surdegsstart så kan du blanda i en msk. Annars låter du bli.)
Knåda intensivt till en medelfast deg. Den ska vara aningens lösare än en vanlig bulldeg. Låt degen vila i ca 30 minuter under duk. Den ska öka ca 50 % i storlek.
Forma degen till 3 avlånga rullar, ca 30 cm långa. Försök forma rullarna genom att rulla dem lite emot dig samtidigt som du trycker in degen med tummarna. Det ska resultera i att degrullarna får en bra ytspänst. På så vis jäser de upp bättre. Låt vila i 30 minuter under duk.
Dela varje degrulle i 10 delar och forma till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk till ungefär dubbel storlek.
Pensla bullarna med lite vatten och grädda 10-12 minuter i 220 grader i nedre delen av ugnen. I varmluftsugn räcker det med ca 200 grader.
Fyllning
Blanda samman mandelmassan med hackad mandel. Rör i lite vatten så att massan får en slätare konsistens. Det är godare om den inte är så hård. De är också gott att smaksätta mandelmassan med några teskedar kardemumma och lite vaniljsocker.
Semlan
Skär eller klipp ut ett lock i bullen, fyll på med mandelmassa och spritsa en fin ring med grädde. Lägg på locket och pudra florsocker över.
Gjorde dessa idag. Fantastiskt goda semlor. Våra gäster sa att det va de godaste semlor de någonsin ätit.
hej Malte. Vad roligt att höra:)
Hej! Stämmer det verkligen att det ska vara 4 ägg i degen? Känns otroligt mycket om man tänker på att man inte ens har 1 ägg i en ”vanlig” bulldeg.. 🙂
Jo, det stämmer. 😊