16 bröd

Härliga små bröd till mellanmål eller som tillbehör till en soppmiddag. Bröden kan kryddas på olika sätt, t ex med rosmarin, oregano eller timjan. Eller som en liten minipizza med tomatpuré, skinka och ost.

Ingredienser
Jäst25 g
Vatten, ljummet3 dl
Salt0,5 tsk
Olivolja Classico2 msk
Vetemjöl7 dl
Topping:
Olivolja Classico0,5 dl
Kryddor som t ex rosmarin, oregano, timjan
Så gör du

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, 2 msk olja och mjöl och rör ihop till en deg. Låt degen jäsa i en timme under en kökshandduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Forma degen till bullar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla sedan bullarna med olivolja och strö över flingsalt och de kryddor du önskar.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Ingredienser

 
Jäst25 g
Vatten, ljummet3 dl
Salt0,5 tsk
Olivolja Classico2 msk
Vetemjöl7 dl
Topping:
Olivolja Classico0,5 dl
Kryddor som t ex rosmarin, oregano, timjan

Så gör du

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, 2 msk olja och mjöl och rör ihop till en deg. Låt degen jäsa i en timme under en kökshandduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Forma degen till bullar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla sedan bullarna med olivolja och strö över flingsalt och de kryddor du önskar.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Utskriven 2019-11-21 från: http://www.saltakvarn.se/recept/snabba-brod/

  1. Mina bullar jäste fint!
    Jag hade i torrjäst som jag löste i det ljumna vattnet (strax över fingervärme) och jag använde 6,5 g (8 g motsvarar 25 g färsk jäst) och bytte 2 dl av mjölet till dinkel fullkorn.
    Degen jäste hela vägen upp till handduken och jag rullade form på bullarna med dinkel fullkorn.
    Jag hade inne mina bullar 40 minuter innan de fick färg.
    Hur hände det?
    Var det någon av ändrigarna jag gjorde i receptet som orsakade det eller kan det varit knasigt bara?
    Jag kontrollerade ungens temperatur både innan och efter så att jag säkert vet att den var uppe i 225 grader under hela tiden i ugnen.

    Svara
    • Hej!
      Kort jästid gör att bröd har svårt att få färg. Om du låter degen jäsa längre, t ex ställer degen svalt eller i kyl, så hinner stärkelsen brytas ner och brödet får mer färg.

      Svara
    • Hej!
      Du kan dela upp degen i två delar och göra två bröd. Jag skulle göra dem lite smala, mer åt baguettehållet.

      Svara
  2. Om jag inte kan äta just vetemjöl kan jag byta till dinkelmjöl? Och ska det i så fall vara ”vanligt” eller siktatdinkel? Och bör jag justera med mer eller mindre mjöl?

    Svara
    • Det går jättebra att byta ut mot siktat dinkelmjöl som används precis som siktat vetemjöl. Samma mängd.

      Svara
      • Kan jag även använda mig av fullkornsmjölet från
        Saltå kvarn till dessa snabba bröd?

      • Hej Birgitta! Du kan byta ut en del av mjölet mot fullkornsmjöl, jag skulle ta 2 dl.

Skriv en kommentar om Snabba bröd

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig