Härlig sommartårta med citron och vallmobotten, vispgrädde och färska jordgubbar. Om det finns ett tårtlexikon så hittar du denna tårta under kategorin ”jag måste ta en liten bit till”.  Lägger vi sju sorts blommor under kudden är det denna sommartårta vi drömmer om.

Ingredienser
Tårtbotten * 2:
Rumsvarmt smör170 g
Rårörsocker2,7 dl
Ägg3 st
Vetemjöl5 dl
Bakpulver1 tsk
Bikarbonat1 tsk
Vaniljpulver0,5 krm
Vallmofrön2 msk
Citronzest1 msk
Mjölk 3%2,5 dl
Smör & mjölk "kräm"
Rårörsocker1 msk
Smör125 g
Mjölk1 dl
Vaniljpulver1 msk
.
Fyllning:
Vispgrädde5 dl
Jordgubbs och rabarbersylt2 dl
Jordgubbar2 pkt
Ätbara blommor
Så gör du

Bottnar:​

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla 2 formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.  Vispa ihop smör och råsocker med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och vallmofrön i en bunke. Rör ner mjölblandningen, citronskal och mjölk i vispet. Vispa ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. Grädda en åt gången mitt i ugnen ca 20-25 minuter (eller alla samtidigt på varmluft), 150°C. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.

Under tiden du bakar bottnarna koka ihop smör, mjölk och vaniljsocker i en kastrull i cirka 4 minuter. Häll över smör och mjölkblandningen över varje tårtbotten när den fortfarande är ljummen. Låt bottnarna svalna helt.

 

Tårtan:

Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på ett lager sylt, ett lager vispgrädde och dela 1/3 av jordgubbarna och fördela över botten.  Lägg över den andra tårtbotten och toppa den med grädde, lägg resten av jordgubbarna och ätbara blommor (som violer, fläder, rosor).

 

Ingredienser

 
Tårtbotten * 2:
Rumsvarmt smör170 g
Rårörsocker2,7 dl
Ägg3 st
Vetemjöl5 dl
Bakpulver1 tsk
Bikarbonat1 tsk
Vaniljpulver0,5 krm
Vallmofrön2 msk
Citronzest1 msk
Mjölk 3%2,5 dl
Smör & mjölk "kräm"
Rårörsocker1 msk
Smör125 g
Mjölk1 dl
Vaniljpulver1 msk
.
Fyllning:
Vispgrädde5 dl
Jordgubbs och rabarbersylt2 dl
Jordgubbar2 pkt
Ätbara blommor

Så gör du

Bottnar:​

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla 2 formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.  Vispa ihop smör och råsocker med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och vallmofrön i en bunke. Rör ner mjölblandningen, citronskal och mjölk i vispet. Vispa ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. Grädda en åt gången mitt i ugnen ca 20-25 minuter (eller alla samtidigt på varmluft), 150°C. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.

Under tiden du bakar bottnarna koka ihop smör, mjölk och vaniljsocker i en kastrull i cirka 4 minuter. Häll över smör och mjölkblandningen över varje tårtbotten när den fortfarande är ljummen. Låt bottnarna svalna helt.

 

Tårtan:

Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på ett lager sylt, ett lager vispgrädde och dela 1/3 av jordgubbarna och fördela över botten.  Lägg över den andra tårtbotten och toppa den med grädde, lägg resten av jordgubbarna och ätbara blommor (som violer, fläder, rosor).

 

Utskriven 2020-07-08 från: http://www.saltakvarn.se/recept/sommartarta-med-citron-och-vallmobotten/

Skriv en kommentar om Sommartårta med citron och vallmobotten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig