Rosta hasselnötterna på 180 grader i 10–12 minuter. Gnugga bort skalet med hjälp av en handduk. Hacka i grova bitar.
Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt och doftar knäckigt.
Häll över i en värmetålig bunke, låt vila en kort stund och tillsätt sedan socker och flingsalt. Vispa till en slät smet.
Vispa i ägg och vaniljpulver. Sikta i mjöl och bakpulver och rör tills du har en slät smet.
Blanda i nötter och choklad och rör tills allt är jämnt blandat.
Låt smeten vila i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla bollar av degen och fördela 5–6 bollar per bakplåtsförsedd plåt. Strö på lite flingsalt och grädda ca 15 minuter tills kakorna är gyllenbruna i kanterna, rotera plåten ett halvt varv efter halva tiden.
Ta ut och pressa försiktigt på kakorna med hjälp av en slickepott eller stekspade. Låt svalna helt.