4 portioner
Sprouted green bowl är en härlig kombination av smakrik mungbönsgryta, svart ris och ugnsrostad sötpotatis. Maträtten serveras i skålar och blir väldigt vacker med sina fina färger.
- Ingredienser
Mungbönor till kokning 3 dl . PICKLAD LÖK Rödlök 1 st Vatten 1 dl Balsamico bianco 0,5 dl Salt 0,5 tsk . Svart ris 2 dl . SÖTPOTATIS Sötpotatis 500 g Rapsolja 2 msk Salt och peppar . MUNGBÖNSGRYTA Gul lök, hackad 1 st Olivolja Classico 3 msk Vitlök, finhackad 2 klyftor Ingefära, riven 1 msk Spiskummin 1,5 tsk Koriander, malen 1,5 tsk Gurkmeja 0,5 tsk Krossade tomater 1 burk Mungbönsgroddar 250 gram Vatten 5 dl Salt och peppar Garam masala 1 tsk . TILLBEHÖR Riven gurka Tjock yoghurt Ruccola Cashewnötter - Så gör du
Lägg mungbönorna i blöt i rikligt med vatten i 12-24 timmar.
Picklad lök:
Skär rödlöken i skivor och koka upp dem i vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt dem stå i några timmar.Svart ris:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.Sötpotatis:
Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i stänger. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan, salta och peppra. Baka i ugnen i 15-20 minuter eller tills de blir mjuka och får fin färg.Mungbönsgryta:
Häll av de blötlagda mungbönorna och koka dem i nytt vatten i 15-25 minuter. Slå sedan bort vattnet.Fräs den gula löken i olivolja tills den blir mjuk, tillsätt sedan vitlök, ingefära, spiskummin, koriander och gurkmeja. Fräs någon minut till. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme i 10-15 minuter. Tillsätt sedan de kokta mungbönorna, mungbönsgroddarna och 5 dl vatten. Puttra i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och garam masala. Vill du ha grytan lite krämigare kan du mixa kort med en stavmixer.
Ta fram fyra skålar. Fördela alla ingredienser i fina högar: svart ris, mungbönsgryta, sötpotatis, gurka, picklad lök, yoghurt, ruccola och cashewnötter. Toppa eventuellt med några färska mungbönsgroddar.
Ingredienser | |
Mungbönor till kokning | 3 dl |
. | |
PICKLAD LÖK | |
Rödlök | 1 st |
Vatten | 1 dl |
Balsamico bianco | 0,5 dl |
Salt | 0,5 tsk |
. | |
Svart ris | 2 dl |
. | |
SÖTPOTATIS | |
Sötpotatis | 500 g |
Rapsolja | 2 msk |
Salt och peppar | |
. | |
MUNGBÖNSGRYTA | |
Gul lök, hackad | 1 st |
Olivolja Classico | 3 msk |
Vitlök, finhackad | 2 klyftor |
Ingefära, riven | 1 msk |
Spiskummin | 1,5 tsk |
Koriander, malen | 1,5 tsk |
Gurkmeja | 0,5 tsk |
Krossade tomater | 1 burk |
Mungbönsgroddar | 250 gram |
Vatten | 5 dl |
Salt och peppar | |
Garam masala | 1 tsk |
. | |
TILLBEHÖR | |
Riven gurka | |
Tjock yoghurt | |
Ruccola | |
Cashewnötter | |
Så gör du
Lägg mungbönorna i blöt i rikligt med vatten i 12-24 timmar.
Picklad lök:
Skär rödlöken i skivor och koka upp dem i vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt dem stå i några timmar.
Svart ris:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Sötpotatis:
Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i stänger. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan, salta och peppra. Baka i ugnen i 15-20 minuter eller tills de blir mjuka och får fin färg.
Mungbönsgryta:
Häll av de blötlagda mungbönorna och koka dem i nytt vatten i 15-25 minuter. Slå sedan bort vattnet.
Fräs den gula löken i olivolja tills den blir mjuk, tillsätt sedan vitlök, ingefära, spiskummin, koriander och gurkmeja. Fräs någon minut till. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme i 10-15 minuter. Tillsätt sedan de kokta mungbönorna, mungbönsgroddarna och 5 dl vatten. Puttra i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och garam masala. Vill du ha grytan lite krämigare kan du mixa kort med en stavmixer.
Ta fram fyra skålar. Fördela alla ingredienser i fina högar: svart ris, mungbönsgryta, sötpotatis, gurka, picklad lök, yoghurt, ruccola och cashewnötter. Toppa eventuellt med några färska mungbönsgroddar.