4 portioner

Sprouted green bowl är en härlig kombination av smakrik mungbönsgryta, svart ris och ugnsrostad sötpotatis. Maträtten serveras i skålar och blir väldigt vacker med sina fina färger.

I mungbönsgrytan har vi i både kokta och groddade mungbönor. Det ger en fin konsistens och dessutom visar forskningsstudier på att groddning ökar näringsupptaget. Du behöver 1 dl torra mungbönor till groddningen, det blir ungefär 250 gram när de är klara. En beskrivning på hur man groddar hittar du här: Grodda mungbönor

Om du inte har möjlighet att grodda kan du istället öka på mängden mungbönor som du blötlägger och kokar till 3 dl.

 

Ingredienser
Mungbönor till kokning2 dl
.
PICKLAD LÖK
Rödlök1 st
Vatten1 dl
Balsamico bianco0,5 dl
Salt0,5 tsk
.
Svart ris2 dl
.
SÖTPOTATIS
Sötpotatis500 g
Rapsolja2 msk
Salt och peppar
.
MUNGBÖNSGRYTA
Gul lök, hackad1 st
Olivolja Classico3 msk
Vitlök, finhackad2 klyftor
Ingefära, riven1 msk
Spiskummin1,5 tsk
Koriander, malen1,5 tsk
Gurkmeja0,5 tsk
Krossade tomater1 burk
Mungbönsgroddar250 gram
Vatten5 dl
Salt och peppar
Garam masala1 tsk
.
TILLBEHÖR
Riven gurka
Tjock yoghurt
Ruccola
Cashewnötter
Så gör du

Lägg mungbönorna i blöt i rikligt med vatten i 12-24 timmar.

Picklad lök:
Skär rödlöken i skivor och koka upp dem i vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt dem stå i några timmar.

Svart ris:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Sötpotatis:
Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i stänger. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan, salta och peppra. Baka i ugnen i 15-20 minuter eller tills de blir mjuka och får fin färg.

Mungbönsgryta:
Häll av de blötlagda mungbönorna och koka dem i nytt vatten i 15-25 minuter. Slå sedan bort vattnet.

Fräs den gula löken i olivolja tills den blir mjuk, tillsätt sedan vitlök, ingefära, spiskummin, koriander och gurkmeja. Fräs någon minut till. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme i 10-15 minuter. Tillsätt sedan de kokta mungbönorna, mungbönsgroddarna och 5 dl vatten. Puttra i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och garam masala. Vill du ha grytan lite krämigare kan du mixa kort med en stavmixer.

Ta fram fyra skålar. Fördela alla ingredienser i fina högar: svart ris, mungbönsgryta, sötpotatis, gurka, picklad lök, yoghurt, ruccola och cashewnötter. Toppa eventuellt med några färska mungbönsgroddar.

 

 

Ingredienser

 
Mungbönor till kokning2 dl
.
PICKLAD LÖK
Rödlök1 st
Vatten1 dl
Balsamico bianco0,5 dl
Salt0,5 tsk
.
Svart ris2 dl
.
SÖTPOTATIS
Sötpotatis500 g
Rapsolja2 msk
Salt och peppar
.
MUNGBÖNSGRYTA
Gul lök, hackad1 st
Olivolja Classico3 msk
Vitlök, finhackad2 klyftor
Ingefära, riven1 msk
Spiskummin1,5 tsk
Koriander, malen1,5 tsk
Gurkmeja0,5 tsk
Krossade tomater1 burk
Mungbönsgroddar250 gram
Vatten5 dl
Salt och peppar
Garam masala1 tsk
.
TILLBEHÖR
Riven gurka
Tjock yoghurt
Ruccola
Cashewnötter

Så gör du

Lägg mungbönorna i blöt i rikligt med vatten i 12-24 timmar.

Picklad lök:
Skär rödlöken i skivor och koka upp dem i vatten, balsamico och salt. Ta bort från värmen och låt dem stå i några timmar.

Svart ris:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Sötpotatis:
Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i stänger. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över oljan, salta och peppra. Baka i ugnen i 15-20 minuter eller tills de blir mjuka och får fin färg.

Mungbönsgryta:
Häll av de blötlagda mungbönorna och koka dem i nytt vatten i 15-25 minuter. Slå sedan bort vattnet.

Fräs den gula löken i olivolja tills den blir mjuk, tillsätt sedan vitlök, ingefära, spiskummin, koriander och gurkmeja. Fräs någon minut till. Häll på krossade tomater och låt puttra på låg värme i 10-15 minuter. Tillsätt sedan de kokta mungbönorna, mungbönsgroddarna och 5 dl vatten. Puttra i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och garam masala. Vill du ha grytan lite krämigare kan du mixa kort med en stavmixer.

Ta fram fyra skålar. Fördela alla ingredienser i fina högar: svart ris, mungbönsgryta, sötpotatis, gurka, picklad lök, yoghurt, ruccola och cashewnötter. Toppa eventuellt med några färska mungbönsgroddar.

 

 

Utskriven 2019-10-19 från: http://www.saltakvarn.se/recept/sprouted-green-bowl/

Skriv en kommentar om Sprouted green bowl

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig