En fräsch och härlig bönsallad som piffar upp det mesta. Fin på en buffé eller som tillbehör till sommarens grillkvällar.
- Ingredienser
Stora vita bönor, kokta 1 burk (3 dl) Solroskärnor 1 dl Olivolja Riserva 1/2 dl Bladpersilja, grovhackad 1 dl Vitlöksklyfta 1 st Citronsaft 1 tsk Salt - Så gör du
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Rosta solroskärnorna i en het stekpanna tills de fått gyllenbrun färg. Låt svalna. Mixa olivolja, bladpersilja, vitlök och citronsaft med en stavmixer. Blanda bönor och solroskärnor och häll över persiljeoljan. Smaka av med salt.
Ingredienser | |
Stora vita bönor, kokta | 1 burk (3 dl) |
Solroskärnor | 1 dl |
Olivolja Riserva | 1/2 dl |
Bladpersilja, grovhackad | 1 dl |
Vitlöksklyfta | 1 st |
Citronsaft | 1 tsk |
Salt |
Så gör du
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Rosta solroskärnorna i en het stekpanna tills de fått gyllenbrun färg. Låt svalna. Mixa olivolja, bladpersilja, vitlök och citronsaft med en stavmixer. Blanda bönor och solroskärnor och häll över persiljeoljan. Smaka av med salt.
Utskriven 2022-06-27 från: http://www.saltakvarn.se/recept/stora-vita-bonor-med-persiljeolja-och-rostade-solroskarnor/
Jag är inget fan av bönor men detta var verkligen gott. Helt klart en stående tillbehörsfavorit framöver.
Jag använde en halv vitlök solo som jag finhackade och rostade innan mixningen. Det gav en nötigare och lite mjukare vitlökssmak trots ökad mängd.
Lättgjord och håller en vecka i kylen.
(Komplettering till min kommentar)
Jag uppfattar ibland att olivolja kan bli lite beskt och ta över smakerna för mycket. Därför använde jag kallpressad rapsolja från Österlen istället.