6 pannkakor

Surdegspannkakor är precis som namnet antyder gjorda på surdeg. En liten del surdegsstart sätter igång jäsprocessen i pannkakssmeten vilket gör den färdiga pannkakan mer lättsmält för magen. Pannkakorna smakar gott av siktat ölandsvetemjöl och bara den invigde kan ana ett visst drag av en angenäm syrlighet.

Till receptet på surdegspannkakor behöver du en surdegsstart. Det hittar du recept på här: Recept surdegsstart

Ingredienser
Surdegsstart1 tsk
Ölandsvetemjöl siktat2,5 dl
Vatten2 dl
Salt1/4 tsk
Mjölk1 dl
Smält smör (avsvalnat)2 msk
Ägg3 st
Så gör du

Blanda ihop surdegsstart, mjöl och vatten i en bunke. Lägg över en kökshandduk låt smeten stå i tre timmar i rumstemperatur. Tillsätt sen salt, mjölk och smör och låt smeten vila ytterligare en timme i rumstemperatur. Därefter ställer du in bunken i kylskåpet över natten. På morgonen tar du fram smeten, vispar i äggen och steker tunna pannkakor i smör.

 

 

 

Ingredienser

 
Surdegsstart1 tsk
Ölandsvetemjöl siktat2,5 dl
Vatten2 dl
Salt1/4 tsk
Mjölk1 dl
Smält smör (avsvalnat)2 msk
Ägg3 st

Så gör du

Blanda ihop surdegsstart, mjöl och vatten i en bunke. Lägg över en kökshandduk låt smeten stå i tre timmar i rumstemperatur. Tillsätt sen salt, mjölk och smör och låt smeten vila ytterligare en timme i rumstemperatur. Därefter ställer du in bunken i kylskåpet över natten. På morgonen tar du fram smeten, vispar i äggen och steker tunna pannkakor i smör.

 

 

 

Utskriven 2021-05-13 från: http://www.saltakvarn.se/recept/surdegspannkakor/

  1. Hej! Kan man låta smeten stå i kylen till eftermiddagen/kvällen efter om man vill äta pannkakor till kvällsmat? Fungerar det lika bra att använda tex havredryck istället för mjölk och/eller ett annat mjöl tex dinkel?

    Svara
    • Hej Charlotte
      Det går jättebra att låta pannkakssmeten stå i kylen innan det är dags för tillagning. Vissa menar att det tillochmed är fördelaktigt.
      Vätskan i pannkakssmeten går att byta ut till vilken sorts vätska du önskar, till exempel havredryck, nötmjölk och även vatten.
      Att byta ut vetemjölet går utmärkt. Testa att göra pannkakor på hälften dinkelsikt och hälften dinkel fullkornsmjöl. Det blir härliga pannkakor med lite karaktär😊
      Prova dig fram, det är bara att laborera!

      Svara

Skriv en kommentar om Surdegspannkakor

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig