4 portioner
Lyxiga burgare på svart quinoa och kidneybönor. Burgarna läggs i surdegsbröd, tillsammans med en het majonnäs och strimlad rödkål. Bjud gärna burgarna tillsammans med friterad sötpotatis!
- Ingredienser
Quinoa, svart 1 dl Kidneybönor 1 burk Vitlök 2 klyftor Salt 1/2 tsk Svartpeppar 2 krm Ägg 1 st Smakrik ost, riven 1 dl Ströbröd 1 dl Olja till stekning Ost i skivor 8-10 st . Majonnäs 1,5 dl Srirachasås (stark chilisås) 1 tsk . Sötpotatis 700 g Frityrolja 1 liter Surdegsbröd Ett halvt Blandade salladsblad 75 gram Avokado 2 st Rödkål 1/4 huvud Rödlök 1/2 - Så gör du
Koka upp 2,5 dl vatten, tillsätt quinoan och koka på svag värme under lock i 15-20 minuter. Låt svalna.
Häll av och skölj kidneybönorna. Mixa vitlök, kidneybönor, salt och svartpeppar till en jämn smet. Rör i ägg, riven ost och ströbröd. Rör i den kokta quinoa och låt smeten dra i kylskåpet i 30 minuter. Forma smeten till 4-5 burgare och stek på medelvärme i olja tills de är gyllene, avsluta med ett lägga på två skivor ost på varje burgare.
Gör majonnäsen genom att röra ihop majonnäs med srirachasås. Den är väldigt het så smaka dig fram till den hettan du gillar.
Skala och skär sötpotatisen i stänger. Lägg i en bunke med vatten tills det är dags för fritering. Häll av vattnet och torka torrt med hjälp av en kökshandduk eller papper. Hetta upp en kastrull med olja till friteringen. Börja fritera vid 170 grader och passa potatisen hela tiden. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på papper när de fått färg. Dubbelfritera sötpotatisen genom att lägga i dem en sväng till, ca 2 minuter, precis innan servering, då blir de knapriga och goda! Låt rinna av igen.
Skär brödet och rosta det lätt om du önskar. Skölj salladen, skär upp avokado, strimla rödkålen fint och skär rödlöken i tunna halvmånar. Lägg rödlöken i en skål med vatten en stund för mildare smak. Komponera burgarna och servera tillsammans med sötpotatispommes.
Ingredienser | |
Quinoa, svart | 1 dl |
Kidneybönor | 1 burk |
Vitlök | 2 klyftor |
Salt | 1/2 tsk |
Svartpeppar | 2 krm |
Ägg | 1 st |
Smakrik ost, riven | 1 dl |
Ströbröd | 1 dl |
Olja till stekning | |
Ost i skivor | 8-10 st |
. | |
Majonnäs | 1,5 dl |
Srirachasås (stark chilisås) | 1 tsk |
. | |
Sötpotatis | 700 g |
Frityrolja | 1 liter |
Surdegsbröd | Ett halvt |
Blandade salladsblad | 75 gram |
Avokado | 2 st |
Rödkål | 1/4 huvud |
Rödlök | 1/2 |
Så gör du
Koka upp 2,5 dl vatten, tillsätt quinoan och koka på svag värme under lock i 15-20 minuter. Låt svalna.
Häll av och skölj kidneybönorna. Mixa vitlök, kidneybönor, salt och svartpeppar till en jämn smet. Rör i ägg, riven ost och ströbröd. Rör i den kokta quinoa och låt smeten dra i kylskåpet i 30 minuter. Forma smeten till 4-5 burgare och stek på medelvärme i olja tills de är gyllene, avsluta med ett lägga på två skivor ost på varje burgare.
Gör majonnäsen genom att röra ihop majonnäs med srirachasås. Den är väldigt het så smaka dig fram till den hettan du gillar.
Skala och skär sötpotatisen i stänger. Lägg i en bunke med vatten tills det är dags för fritering. Häll av vattnet och torka torrt med hjälp av en kökshandduk eller papper. Hetta upp en kastrull med olja till friteringen. Börja fritera vid 170 grader och passa potatisen hela tiden. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på papper när de fått färg. Dubbelfritera sötpotatisen genom att lägga i dem en sväng till, ca 2 minuter, precis innan servering, då blir de knapriga och goda! Låt rinna av igen.
Skär brödet och rosta det lätt om du önskar. Skölj salladen, skär upp avokado, strimla rödkålen fint och skär rödlöken i tunna halvmånar. Lägg rödlöken i en skål med vatten en stund för mildare smak. Komponera burgarna och servera tillsammans med sötpotatispommes.